Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cyklistické prilby WaveCel sú najväčším pokrokom v bezpečnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobcovia cyklistických prílb sa čoraz častejšie odkláňajú od expandovanej peny v prospech kvalitnejších materiálov, ktoré poskytnú lepšiu ochranu hlavy cyklistu. Tentoraz sa zapája veľký hráč, spoločnosť Trek, ktorá predstavila modelový rad prílb, ktoré sú údajne až 48 krát účinnejšie ako samotná pena.

Nové cyklistické prilby s technológiou WaveCel obsahujú vložku vytvorenú z patentovaného skladacieho komorového polyméru, ktorí vyvinul ortopedický chirurg Dr. Steve Madey a inžinier biomechaniky Dr. Michael Bottlang. Pri náraze, keď hlava jazdca tlačí do tejto vložky, sa materiál najprv stiahne a potom sa rozšíri, pričom sa zároveň posúva v prilbe na jednu stranu v smere nárazu. Tým sa zabezpečí dostatočné rozptýlenie energie.

Cyklistická prilba Trek Bontrager WaveCel.

Posun v smere nárazu je dôležitým prvkom, pretože pomáha zabrániť takzvanému rotačnému poraneniu. K pohybu, ktorý je známy aj ako intracerebrálny strih, dochádza vtedy, keď pevne uchytená prilba narazí na povrch, čo spôsobí, že sa prilba veľmi rýchlo otočí. Jazdcova hlava v prilbe sa skrúti dostatočne rýchlo, takže mozog sa pohne až o niekoľko milisekúnd neskôr ako samotná lebka. Výsledkom je natrhnutie nervov a ciev, čo môže mať za následok postihnutie alebo dokonca smrť.

Cyklistická prilba Trek Bontrager WaveCel.

Keďže sa materiál z flexibilného komorového polyméru relatívne posúva, tak ako zvyšok prilby, pri prípadnom náraze sa prilba otočí bez toho, aby sa za týmto pohybom vrhla hlava jazdca. Samozrejme spoločnosť Trek zdôrazňuje, že po náraze treba prilbu vymeniť za novú, tak ako je to aj v prípade iných cyklistických prílb.

Výrobca má v ponuke až štyri modely prílb s technológiou WaveCel, ktoré sa predávajú pod značkou Bontrager. Ceny sa pohybujú od 150 dolárov za model do mesta, až do 300 dolárov za modely pre cestnú a horskú cyklistiku.

Cyklistická prilba Trek Bontrager WaveCel.