Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Intel chce v roku 2021 spustiť 1000x výkonnejší superpočítač

Intel chce v roku 2021 spustiť 1000x výkonnejší superpočítač
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ďalšia generácia superpočítačov má oficiálny dátum príchodu, keďže spoločnosť Intel a americké ministerstvo pre energetiku spolupracujú na tvorbe prvého exascale superpočítača na svete, ktorý začne pracovať v roku 2021. Nový systém s názvom Aurora bude tisíckrát výkonnejší ako generácia petascale superpočítačov.

Superpočítač Aurora sa môže pochváliť výkonom až jedného exaflopu, ktorý sa rovná jednej kvintiliónovej (1030) operácii s pohyblivou rádovou čiarkou za sekundu. To z neho urobí prvý superpočítač exascale na svete, pokiaľ sa v nasledujúcich dvoch rokoch nevyskytne žiadny konkurent. Pre porovnanie, najvýkonnejší súčasný petascale superpočítač Summit, ktorý sa nachádza v Národnom laboratóriu Oak Ridge, má výkon 200 petaflopov. Jeden exaflop sa rovná 1000 petaflopom, čižesuperpočítač Aurora bude až päťnásobne výkonnejší.

Bude postavaný s využitím nadchádzajúcej generácie technológie Intel, ako aj s komponentmi od subdodávateľa Cray. Základom bude superpočítačový softvérový systém s kódovým názvom Shasta od spoločnosti Cray, ktorý bude poháňať 200 serverových skriniek prepojených cez Slingshot. Bude použitá výpočtová architektúra Xe od spoločnosti Intel, ktorá bude prevádzkovať vlastný softvér One API, ako aj budúce generácie procesora Xeon Scalable a pamätí Optane DC Persistent.

Superpočítač Aurora je navrhnutý tak, aby fungoval oboch systémoch umelej inteligencie, ako je hĺbkové učenie a tradičnejšie vysokovýkonné výpočtové systémy, ktoré sa dajú aplikovať na problémy, ktoré si vyžadujú spracovanie veľkého množstva údajov. To zahŕňa veci ako sú predpovede počasia, kozmológia, mapovanie ľudského mozgu, vývoj nových materiálov a objavovanie nových liekov.

Exascale superpočítač Intel Aurora.