Danko smeruje do Vatikánu, stretne sa s pápežom Františkom

TA3 SITA
21.3.2019 10:27

Predsedu parlamentu Andreja Danka prijme na osobnej audiencii pápež František. Ako ďalej informoval hovorca predsedu Národnej rady SR Tomáš Kostelník, Andrej Danko odlieta na dvojdňovú pracovnú cestu do Vatikánu.

Danko smeruje do Vatikánu, stretne sa s pápežom Františkom
SITA/AP

Ide o druhú návštevu pápeža, odkedy predseda parlamentu nastúpil v roku 2016 do funkcie. Koná sa z iniciatívy slovenskej strany pri príležitosti 1 150. výročia úmrtia sv. Cyrila a významného životného jubilea emeritného kardinála Jozefa Tomka, ktorý nedávno oslávil 95. narodeniny. Osobná audiencia u hlavy katolíckej cirkvi sa uskutoční spoločne s predsedom Poslaneckej snemovne ČR Radkom Vondráčkom, doplnil v tlačovej správe Kostelník.

Návšteva má podľa Andreja Danka predovšetkým ekumenický charakter. Je ním „spoločný slovensko-český hold pamiatke a odkazu slovanským vierozvestcom, patrónom Európy a spolupatrónom Slovenska, sv. Cyrilovi a Metodovi a pripomenutie si 1 150. výročie úmrtia Konštantína Filozofa -svätého Cyrila,“ cituje tlačová správa šéfa slovenského parlamentu. Podľa Danka „duchovné a kultúrne dedičstvo sv. Cyrila a Metoda je zdrojom univerzálnych kresťanských hodnôt pre súčasné aj budúce generácie a odkaz naň sa nachádza aj v Preambule Ústavy Slovenskej republiky“.

Počas návštevy Vatikánu si predsedovia parlamentov SR a ČR zároveň uctia osobnosti spoločnej modernej histórie. V piatok položia kvety k pamätníkom Alexandra Dubčeka, Jána Palacha a Milana Rastislava Štefánika, čím si zároveň pripomenú dôležité dátumy v histórii Československa a v jeho boji za slobodu a demokraciu, dodal hovorca predsedu NR SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok