Premiér verí, že parlament po tajnej voľbe zvolí kandidátov

TA3 SITA
21.3.2019 10:20

Premiér Peter Pellegrini verí, že parlament na blížiacej sa schôdzi zvolí dostatok kandidátov na ústavných sudcov, aby mal prezident možnosť vybrať minimálne troch ústavných sudcov.

Premiér verí, že parlament po tajnej voľbe zvolí kandidátov
TASR/Jakub Kotian

"Mohol by sa nájsť dostatok hlasov aspoň na zvolenie toľkých kandidátov na sudcov, ktorí by garantovali a zabezpečili existenciu pléna ústavného súdu, aby mohol rozhodovať," povedal. "Verím a želal by som si to, že sa koaliční poslanci dohodnú, aby voľby mohli byť tajné, ak je to jednou z podmienok volieb," uviedol s tým, že podporuje tajnú voľbu.

"Ak by niekto spochybnil voľby prezidenta, kto by rozhodol? Nabádam, verím, aby sa tentokrát našiel konsenzus na zvolenie aspoň šiestich, z ktorých by pán prezident mohol vybrať minimálne troch ústavných sudcov," uviedol premiér. Podľa neho by sa nemali voľby neustále vyhlasovať znova a znova pre neúspech voľby. Považuje to za zlý signál spoločnosti.

Na zasadnutí Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR v historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave sa začalo ďalšie vypočúvanie uchádzačov o post ústavných sudcov. Pôvodne bolo nominovaných 30 sudcov, právnikov, advokátov, exekútorov, notárov či prokurátorov, ale svoju nomináciu stiahla Eva Fulcová, ktorá sa uchádzala o tento post aj v prvej voľbe. Po vypočutí bude nasledovať opakovaná voľba v Národnej rady SR, v ktorej majú zákonodarcovia zvoliť 18 kandidátov. Z nich následne prezident vymenuje polovicu. Ústavný súd od 16. februára tohto roka funguje v značne obmedzenom režime, keď na ňom zostali iba štyria sudcovia z trinástich. Súd tak prakticky funguje iba s jedným trojčlenným senátom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok