Spojenci Islamského štátu? Zeman výrokom rozzúril Turecko

TA3 TASR SITA
20.3.2019 22:15

Turecké veľvyslanectvo v Českej republike sa ostro ohradilo proti výroku českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý Ankaru označil za spojenca teroristického hnutia Islamský štát.

Spojenci Islamského štátu? Zeman výrokom rozzúril Turecko
TASR/AP

"Výroky prezidenta Miloša Zemana o Turecku sú nešťastné, neprijateľné a sú založené na nepodložených obvineniach," uviedol turecký veľvyslanec v ČR Ahmet Necati Bigali. Pripomenul, že Turecko bolo naopak zakladajúcim členom medzinárodnej vojenskej koalície bojujúcej proti IS.

Režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana prenasleduje Kurdov v Turecku aj mimo neho a proti kurdským jednotkám v Sýrii, ktoré označuje za teroristické, plánuje spustiť ofenzívu. Z tohto dôvodu Erdogan dotlačil amerického prezidenta Donalda Trumpa k tomu, aby ohlásil odchod amerických vojsk zo Sýrie. USA pritom z krajiny odchádzajú aj napriek tomu, že práve Kurdi, ktorých takto vystavujú hrozbe útoku zo strany Turecka, boli ich najvernejšími spojencami v boji proti IS.

Zeman sa do diskusie o Sýrii, Turecku a Kurdoch zamiešal na diskusii počas návštevy Karlovarského kraja, kde na otázku, prečo Turecko útočí na Kurdov odpovedal, že Ankara "je faktickým spojencom IS". Český premiér Andrej Babiš nechcel prezidentove slová komentovať, zatiaľ čo minister zahraničných vecí Tomáš Petříček v tejto súvislosti iba pripomenul, že Turecko je spojencom ČR v rámci NATO a zohráva podľa neho významnú úlohu pri riešení konfliktu v Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok