Fidesz doplatil na kritiku EÚ, ľudovci strane pozastavili členstvo

TA3 SITA
20.3.2019 19:53

Strane Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána pozastavili členstvo v Európskej ľudovej strane, najväčšej frakcii v Európskom parlamente. Fidesz tak odteraz vo frakcii nemá hlasovacie práva a nemôže sa zúčastňovať na jej rokovaniach.

Odklon od demokracie

Dôvodom je stupňujúca sa protieurópska rétorika Orbána a Fideszu a ich stále viditeľnejší odklon od demokratických hodnôt. Za pozastavenie členstva Fideszu hlasovali všetky ostatné členské strany EPP. Viacerí predstavitelia Fideszu začiatkom týždňa vyhlásili, že ak strane pozastavia členstvo v EPP, z tejto frakcie okamžite vystúpi a bude si hľadať svoje miesto inde.

EPP doteraz nad Fideszom privieral oči, najmä preto, že členstvo tejto strany pre frakciu znamenalo v celoeurópskom súčte vždy významný počet hlasov v eurovoľbách a poslaneckých mandátov v EP navyše. Situácia sa zmenila začiatkom marca, keď trinásť zo 49 členských strán EPP vyzvalo po rokoch nezhôd na úplné vylúčenie Fideszu. Orbán na EÚ a jej predstaviteľov dlhodobo útočí, začiatkom marca napríklad napísal a začal distribuovať list všetkým občanom Maďarska, v ktorom píše, že vedenie únie "úmyselne oslabilo jej vonkajšie hranice", aby vpustilo dnu viac migrantov.

List ide v línii viacerých doterajších vládnych reklamných kampaní, ktoré vykresľovali európskych predstaviteľov ako účastníkov sprisahania proti Maďarsku, na čele ktorého má byť americký finančník maďarského pôvodu George Soros. Na plagátoch, ktoré až do minulého piatku viseli po celom Maďarsku, bol napríklad vyobrazený Soros spolu s predsedom EK a členom EPP Jeanom-Claudeom Junckerom a sprievodný text uvádzal, že lídri EÚ riadiaci sa pokynmi Sorosa "spúšťajú experimentálne imigračné projekty s africkými krajinami".

Orbán verdikt odmietol

Fidesz nemožno vylúčiť z Európskej ľudovej strany a nie je možné ani mu pozastaviť členstvo v nej, povedal podľa provládneho spravodajského servera Origo.hu Orbán. "Rozhodli sme sa pre riešenie, v rámci ktorého prerušíme uplatnenie svojho práva hlasovať dovtedy, kým trojčlenný monitorovací výbor pripraví svoju správu. Potom budeme opäť rokovať," povedal Orbán novinárom a dodal, že rozhodnutie EPP je dobré.

"Svoju politiku nehodláme meniť: chceme silnú Európu," zdôraznil maďarský premiér, podľa ktorého zatiaľ nie je rozhodnuté, kam zasadnú poslanci Fideszu po májových eurovoľbách. Podčiarkol však, že to bude iba taká frakcia, ktorá bude odmietať prisťahovalectvo, bude presadzovať ochranu kresťanstva a nebude uzatvárať tajné dohody. Predseda EPP Joseph Daul prostredníctvom Twitteru zverejnil, že za dočasné pozastavenie členstva Fideszu hlasovalo 190 delegátov a proti boli iba traja.

Súčasťou kompromisného riešenia, s ktorým nakoniec súhlasila aj maďarská vládna strana, je zriadenie trojčlenného monitorovacieho výboru, ktorý zohrá úlohu akejsi vyšetrovacej komisie. Tá by v horizonte šiestich mesiacov mala rozhodnúť o opätovnom obnovení členstva Fideszu v EPP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok