V ktorej krajine sú ľudia najšťastnejší? Víťaz je tradične zo severu

TA3 SITA
20.3.2019 16:55

Fínsko sa už druhý rok po sebe stalo krajinou, ktorá má najšťastnejších obyvateľov na svete. Vyplýva to z aktuálneho Indexu svetového šťastia, ktorý zverejnila Sieť pre trvalo udržateľné riešenia Organizácie Spojených národov.

V ktorej krajine sú ľudia najšťastnejší? Víťaz je tradične zo severu
SITA/AP (ilu)

Táto agentúra tradične skúma v jednotlivých krajinách okrem subjektívneho pocitu šťastia obyvateľov aj ukazovatele ako miera bohatstva, predpokladaná miera dožitia či možnosť slobodne sa rozhodovať o svojom vlastnom živote. Opakovane sa v rebríčku najlepšie darí severským krajinám, tento rok napríklad nasledujú za Fínskom na druhej až štvrtej priečke Dánsko, Nórsko a Island, na siedmom mieste je Švédsko. Slovensko sa umiestnilo na 38. mieste. Pre porovnanie, Rakúsko je desiate, Česká republika dvadsiata, Poľsko štyridsiate, Maďarsko je na 62. a Ukrajina až na 133. mieste spomedzi 156 štátov.

V poslednej desiatke sa nachádzajú prevažne africké krajiny ako Rwanda, Tanzánia či Malawi, ale tiež Afganistan, Sýria a Haiti. Spomedzi svetových veľmocí je najvyššie, na deviatom mieste, Kanada, jedenásta je Austrália, pätnásta Veľká Británia, sedemnáste Nemecko a devätnáste sú Spojené štáty. Francúzsko je na 24., Brazília 32., Japonsko 58., Rusko 68., Čína 93. a India až na 140. mieste.

Najväčší nárast šťastia za obdobie posledných desiatich rokov zaznamenali výskumníci OSN v Benine, Nikarague, Bulharsku a Lotyšsku, no aj Slovensko je v tomto ukazovateli pomerne vysoko - na ôsmom mieste. Medzi krajinami, ktoré zaznamenali naopak najväčší prepad, sú Venezuela, Sýria, India, Grécko, Španielsko, Ukrajina a Irán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok