Výbor druhý deň vypočúval kandidátov, vystúpil aj Procházka

TA3 TASR SITA
22.3.2019 09:04

Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov pokračovalo druhým dňom. Ústavnoprávny výbor NR SR vypočúval kandidátov už aj v januári, poslanci však nedokázali nikoho zvoliť a voľba stroskotala. Udalosti sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili.

18:30 Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR odsúhlasili, že všetci 29 kandidáti na ústavných sudcov spĺňajú podmienky na voľbu v parlamente. Neprítomnosť troch uchádzačov na vypočúvaní však vyvolala vo výbore diskusiu. Voľba kandidátov sa uskutoční na schôdzi NR SR, ktorá sa začne 26. marca. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, ktorých majú predložiť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich sudcov za tých, ktorým sa 16. februára skončilo funkčné obdobie.

18:13 Vypočúvanie 29 kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR v priestoroch historickej budovy národnej rady sa skončilo. Parlamentný ústavnoprávny výbor má ešte hlasovať o tom, či kandidátov odporučí Národnej rade SR na voľbu.

18:10 Poslednými dvomi vypočutými kandidátmi boli predseda Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Michal Truban a externý poradca na ÚS SR Martin Vernarský.

Trubana na post ústavného sudcu nominovali šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová a Slovenská advokátska komora. Tvrdí, že je ťažké stanoviť mantinely, do akej miery by mal ústavný súd zasahovať do rozhodovacej činnosti všeobecných súdov. Truban doplnil, že je zástancom toho, aby došlo k zjednoteniu rozhodovacej praxe na ústavnom súde, pretože podľa neho dochádza k nejednotnému rozhodovaniu v rovnakých otázkach.

Vernarský si myslí, že mesiac a pár dní, počas ktorých je ÚS nefunkčný, je ešte udržateľný, no rozsah nevybavenej agendy bude narastať. Noví ústavní sudcovia budú podľa neho vystavení tlaku, aby sa čo najskôr vyrovnali s podaniami. Externého poradcu ústavného súdu nominovala Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

17:30 Vypočutie pred parlamentným výborom absolvovali aj Robert Šorl a Daniela Švecová. Šorl na úvod povedal, že prvá voľba v pléne parlamentu bola určitým sklamaním, ale dúfa, ze na druhý pokus sa podarí zvoliť dostatočný počet sudcov. Šéfka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová poďakovala všetkým, ktorí ju osobne nominovali. Švecová získala najviac nominácií spomedzi kandidátov, keď ju navrhlo až šesť oprávnených inštitúcií.

Šorl verí, že parlament na druhý pokus zvolí dostatočný počet 18 kandidátov na ústavných sudcov. "Prvá voľba bola určite sklamaním, ale verím, že druhá voľba sa poslancom Národnej rady SR podarí a zvolia dostatočný počet kandidátov. Môžem ponúknuť svoje vedomosti a skúsenosti," povedal na úvod šéf Okresného súdu v Prievidzi. "Snažím sa stále publikovať a zlepšovať aj tým justičnú kultúru na Slovensku. Tá výzva, pred ktorou teraz stojím, vychádza z toho, že môj životopis má všetky kritériá, ktoré sú na ústavného sudcu potrebné," dodal. Na otázku, čo by zlepšil pre zvýšenie dôveryhodnosti slovenskej justície, odpovedal tak, že kľúčové sú rozhodnutia. "Mám na to jednoznačný názor. Dôveryhodnosť súdov sa meria rozhodnutiami samotnými, ale aj ich odôvodnením. Tie nie sú dostatočne kvalitné v súčasnosti. To je podstata podľa mňa sudcovskej práce, teda vytiahnuť to podstatné a dôležité," odpovedal Šorl.

Švecová chce pokračovať na Ústavnom súde SR v zjednocovaní súdnych rozhodnutí, čo je podľa jej slov dôležitá činnosť. "Dôvod je veľmi závažný. Je to skutočnosť, že sa svojou činnosťou chcem podieľať na rozhodovaní Ústavného súdu SR a prakticky budovaní demokratického zriadenia Slovenska," povedala Švecová. Šéfka súdu vyvracala aj informácie o tom, že ako predsedníčka priamo nevykonáva činnosť sudkyne. "Nie je pravda, že nerozhodujem ako sudkyňa. Samozrejme, prípadov je o čosi menej oproti iným kolegom, ale vykonávam aj rozhodovaciu funkciu," vysvetlila. "Okrem iného pracujem na zjednocovaní súdnych rozhodnutí a táto činnosť je dôležitá aj na košickom súde. Veľmi rada by som v tom v prípade môjho zvolenia pokračovala," dodala.

16:45 Parlamentný ústavnoprávny výbor vypočul po prestávke Petra Straku a Ľuboša Szigetiho. Výbor ešte vypočuje štyroch kandidátov na ústavných sudcov, a tiež bude hlasovať o tom, či spĺňajú zákonom stanovené podmienky. Ďalší sa predstaví v abecednom poradí Robert Šorl.

Kandidatúra je pre Straku veľkou výzvou. Ako sudca Krajského súdu v Prešove sa stretáva podľa vlastných slov s problémami bežných ľudí a pôsobenie na Ústavnom súde SR považuje za príležitosť pomáhať slabším. "Mám 25 rokov aplikačnej praxe," povedal s tým, že rozhodnutia ústavného súdu môžu byť prospešné pre zlepšenie verejného života. Ako príklad uviedol nemecký ústavný súd, ktorý sa zaoberá oprávnenosťou aj pri dvojeurových poplatkoch. "každá kauza je príležitosťou posunúť verejný život dopredu," povedal Straka.

Pri Szigetim zaujímal poslancov jeho názor na rozhodnutie o sudcovských previerkach. "Je to z môjho pohľadu aj z pohľadu odbornej verejnosti kontroverzné rozhodnutie. Aj medzi sudcami Ústavného súdu SR sú tam isté odlišné stanoviská. Ja som sa snažil hodnotiť túto normu z môjho uhla pohľadu," zhodnotil Szigeti. Šéf Okresného súdu v Galante sa touto témou zaoberal aj z pohľadu svojho vlastného pôsobenia, pretože sudcovské previerky sa dotýkajú aj jeho osoby. Podľa neho je dôležité, aby súd rozhodoval iba v medziach Ústavy SR. "Ústavný súd SR je tiež štátnou inštitúciou a môže konať iba v medziach Ústavy SR. V tomto prípade nemá košický súd právomoci meniť jej znenie. Vnútorne nesúhlasím s týmto rozhodnutím," dodal.

14:30 Opätovné vypočutie absolvoval aj Radoslav Procházka. Bývalého politika a odborníka na ústavné právo navrhla Slovenská advokátska komora. Napriek tomu, že po dvoch mesiacoch kandiduje opäť, napísal nový motivačný list. Po tomto stručnom oznámení nechal Procházka poslancom priestor na otázky.

Ešte v januári povedal, že sa cíti plne spôsobilý a pripravený podieľať sa na ochrane ústavnosti. A že za poznanie, že jeho úlohou nie je vedenie politickej strany, zaplatil veľmi vysokú cenu. "Moja integrita ako ústavného právnika sa opiera o dve nohy. Vždy, keď tu bol spor o ochranu základných práv a slobôd, nikdy som nebol ticho a nikdy som tieto svoje postoje neprispôsoboval momentálnym náladám či politickému vkusu. Vždy som si povedal svoje. Fakt, kto je pri moci, dôvodom na zmenu mojich ústavnoprávnych a ľudskoprávnych postojov nikdy nebol. Tu zostávam odolný voči akýmkoľvek zmenám," deklaroval Procházka.

14:15 Advokátku a dlhoročnú externú poradkyňu ÚS Zuzanu Pitoňákovú navrhol poslanec Eduard Adamčík (Most-Híd). Už v januári označila za najdôležitejšiu vec riadne odôvodnenie rozhodnutí ústavného súdu. Vie si dokonca predstaviť debatu v médiách, kde by ústavní sudcovia mali vysvetľovať verejnosti niektoré dôležité rozhodnutia. "Moja motivácia je jednoduchá. Je to ochrana ústavnosti a základných ľudských práv a slobôd. Ak dostanem tú možnosť a stanem sa sudkyňou, predstavujem si zefektívnenie činnosti ÚS," uviedla.

14:00 Výbor vypočul štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Editu Pfundtner, ktorá na úvod povedala, že jej motivácia je rovnaká, ako v januári tohto roka. Sama svoju nomináciu vníma ako výzvu.

Štátna tajomníčka chce v prípade svojho zvolenia za ústavnú sudkyňu dohliadať na výkon ľudských práv, ktoré sú jej agendou na rezorte spravodlivosti. "Ľudské práva sú také dôležité, že sú prakticky nezrušiteľné," povedala. Poslancov zaujímal aj jej názor na rozhodnutie Ústavného súdu SR o sudcovských previerkach. "Vždy som hovorila, že aby sme sa vedeli odborne vyjadriť, tak treba poznať celý spis. Priznám sa, nepoznám v tomto prípade všetky skutočnosti. Podľa toho nálezu by som ale zrejme nepodporila väčšinový názor pléna Ústavného súdu SR. Sudcovia boli v tomto prípade až príliš aktivistický," povedala Pfundtner. Podľa jej slov ide o prelomové rozhodnutie, keď súd zrušil ústavný zákon parlamentu. "Tento nález považujem za prelomový," uzavrela. Za svoju politickú minulosť sa Pfundtner nehanbí a svoju funkciu tajomníčky podľa vlastných slov vykonáva podľa najlepšieho vedomia a svedomia.

13:45 Sudca Krajského súdu v Bratislave Vlastimil Pavlikovský považuje svoje označovanie za 'Harabinovho človeka' za nálepkovanie. Pavlikovský je jedným z piatich kandidátov, ktorí sa do voľby prihlásili prvýkrát. Členovia výboru sa ho pýtali na jeho nestrannosť a morálny profil pre jeho pôsobenie ako vedúceho služobného úradu na ministerstve spravodlivosti v čase, keď rezortu šéfoval Štefan Harabin.

Pavlikovský uviedol, že nebol Harabinovým nominantom ani protežantom. Podľa vlastných slov bol vo vzťahu k nemu neutrálny a nepatril k jeho názorovým oponentom. "K politike sa vyjadrovať nechcem. Nechal by som si túto otázku na vnútro súdnictva, navonok nechcem znižovať dôveryhodnosť súdnictva, nechcem dávať pochybnosti o mojej pluralite a nechcem pôsobiť, že som voči niečomu alebo niekomu zaujatý."

"Nemožno povedať, že by výberové konanie mohlo byť akokoľvek zmanipulované a že by som mal možnosť ovplyvniť tých ľudí," vysvetlil Pavlikovský k téme svojho postupu na krajský súd po skončení pôsobenia na ministerstve spravodlivosti.

11:50 Pred poslancov predstúpil aj exekútor Peter Molnár. Molnár opakovane poďakoval inštitúciám, ktoré ho na tento post navrhli, pričom to vníma ako istý prejav dôvery v jeho osobu. Parlamentný výbor pred obednou prestávkou vypočuje ešte štyroch uchádzačov. Medzi nimi aj štátnu tajomníčku Editu Pfundtner a Radoslava Procházku.

Molnár na úvod poďakoval za svoju nomináciu. "Chcel by som opätovne poďakovať tým, ktorí ma navrhli. Veľmi si ich vážim a považujem ich za prejav dôvery. Naďalej považujem efektívnu ochranu základných práv za nevyhnutnú súčasť právneho štátu. Ústavný súd SR považujem za najdôležitejší justičný orgán na Slovensku. Domnievam sa, že by som bol dobrou súčasťou ústavného súdu," povedal Molnár. Na margo tajnej či verejnej voľby v pléne parlamentu exekútor povedal, že sudca by nemal byť týmto aspektom ovplyvnený. "Ja by som sa s tým vyrovnal a osobne by som nebol ovplyvnený tým, kto ma volil, alebo kto nie," dodal. Aj Molnár, rovnako ako Maďar, patril v prvej voľbe Národnej rady SR medzi favoritov.

11:40 Ústavnoprávny výbor vypočul Miloša Maďara, ktorý zastupuje ako advokát napríklad odsúdeného Mikuláša Černáka. Maďar pripomenul, že zastupuje klientov a nie ich skutky.

"Advokáti sú inštitucionálne v kontakte s ústavným súdom," povedal Maďar na úvod svojho vystúpenia s tým, že keďže pred daným súdom zastupujú klientov, ide o bezprostredný kontakt. Zároveň sa odvolal na stanovisko benátskej komisie, podľa ktorého je vhodné pri výbere kandidátov na vysoké justičné pozície klásť dôraz na diverzifikáciu právnických povolaní. Tiež pripomenul, že pôsobil ako vysokoškolský pedagóg a že sa podieľal na 40 odborných a vedeckých publikáciách. Na tému Mikuláša Černáka uviedol, že zastupuje klienta, nie jeho činy. Maďar v prvej voľbe parlamentu patril medzi favoritov na zvolenie.

11:30 Pozrite si fotografie z druhého dňa vypočúvania v priestoroch historickej budovy NR SR na Župnom námestí v Bratislave.

10:25 Kandidát na sudcu ÚS Michal Matulník počas vypočúvania zdôraznil, že sudcovia sa musia neustále vzdelávať a svoje rozhodnutia patrične odôvodňovať.

Poslancov zaujímal aj Matulníkov názor na rozhodnutie Ústavného súdu SR, v ktorom označil ústavný zákon za protiústavný. "Viem si predstaviť prípady, keď zasiahne Ústavný súd SR a zruší ústavný zákon. V zásade je to možné, ale opäť zdôrazňujem, že v extrémnych prípadoch. V tomto rozhodnutí bolo cítiť odvetu voči parlamentu zo strany Ústavného súdu SR. Nepovažujem to za dobré a takto by súd nemal rozhodovať," povedal Matulník. Advokát dostal otázku aj na spôsob voľby sudcov v Národnej rade SR. "Je jedno či je voľba tajná, alebo verejná. Ide o proces, ktorý by mal byť úspešný tak, aby mohol Ústavný súd SR fungovať v plnom zložení," uzavrel.

9:40 Advokát Fiačan pred výborom uviedol, že jeho motiváciou uchádzať sa o post je dôvera, ktorú do jeho osoby vložili navrhovatelia. "Iba by som si dovolil poukázať na môj motivačný list. Ďalším motivačným prvkom je prejavená dôvera voči mojej osobe," povedal na úvod.

Poslancov zaujímal Fiačanov názor na rozhodnutie Ústavného súdu SR z konca januára tohto roka, v ktorom označil ústavný zákon za protiústavný. "S týmto nálezom sa nemôžem stotožniť. Ak sme dali kompetenciu Súdnej rade SR posudzovať sudcov, nerozumiem, prečo bolo potrebné v tomto smere ešte meniť Ústavu SR zo strany poslancov ústavným zákonom," povedal Fiačan. Na záver doplnil, že najväčším problémom slovenskej justície je preťaženosť jednotlivých súdov a ich materiálneho vybavenia.

9:30 Jediným novým kandidátom v programe piatkového vypočúvania je Vlastimil Pavlikovský. Nominovali ho Právnická fakulta UK v Bratislave, Paneurópska vysoká škola a Fakulta práva Janka Jesenského Vysokej školy Danubius. Všetci ostatní kandidáti už boli predtým vypočúvaní v januári. Sú to Ivan Fiačan, Michal Matulník, Miloš Maďar, Peter Molnár, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka, Ľuboš Szigeti, Robert Šorl, Daniela Švecová, Michal Truban a Martin Vernarský.

9:10 Ako prvý sa pred výbor posadil Ivan Fiačan.

9:00 Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov pokračuje druhým dňom. Počas piatku sa predstaví napríklad bývalý politik Radoslav Procházka, štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edtita Pfundtner či šéfka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová.

Voľba kandidátov sa uskutoční na schôdzi Národnej rady SR, ktorá sa začne 26. marca.

18:00 Výbor vypočul posledných dvoch kandidátov na sudcov ústavného súdu v rámci štvrtkového zasadnutia. Pred poslancov predstúpil Štefan Kseňák a tiež Peter Melicher. Výbor bude vo vypočúvaní pokračovať opäť v piatok ráno od 9. hodiny.

Kseňák na úvod povedal, že ústavnoprávne vzťahy sa rýchlo a dynamicky vyvíjajú a je potrebné sa im prispôsobiť. Melicher sa opakovane uchádza o funkciu ústavného sudcu, pred výborom na úvod povedal, že ak by mal o desať rokov viac, zrejme by sa o funkciu na Ústavnom súde SR už neuchádzal.

"Je pre nás zložité prispôsobovať sa dynamike ústavnoprávnych vzťahov. Tento faktor kladie vyššie nároky na celý štátny aparát, ale aj na spoločnosť," povedal Kseňák. Uchádzač odpovedal aj na otázku, prečo sa rozhodol opätovne kandidovať. "Domnievam sa, že existuje veľa situácií, v ktorých človek skúša šťastie opakovane. Z istého pohľadu to vnímam aj ako obohatenie môjho vnútorného sveta. Tento fakt treba vnímať z toho pohľadu, že je to jednoducho rozhodnutie uchádzača. Zobral som svoju nomináciu ako istý prejav dôvery," odpovedal. Na záver sa Kseňák vyjadril aj k prípadnej verejnej či tajnej voľbe. Tvrdil, že sám by politickým tlakom odolal, pretože sa považuje za nezávislého kandidáta. "Ja osobne by som sa s tým pokojne vyrovnal," uzavrel.

"Priznám sa, že ak by som mal o desať rokov viac, zrejme by som sa o tento post neuchádzal. Nemôžu vás vyniesť z pojednávacej miestnosti," povedal Melicher. "Mne osobne je jedno či bude tajná, alebo verejná voľba. Bremeno záväzku sudcu voči poslancom sa končí jeho menovaním. Ak by zvolila Národná rada SR dostatočný počet kandidátov, nemusel sa celý proces opakovať. Prijal som výzvu, ktorú mi ponúkla predsedníčka Súdnej rady SR. Myslím si, že všetkým by nám malo záležať, aby Ústavný súd SR čo najskôr fungoval," odpovedal Melicher. Sudca dúfa, že nový proces voľby kandidátov nedopadne tak, ako ten z februára.

16:25 Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR vypočul ďalších dvoch uchádzačov o post ústavných sudcov, Rastislava Kaššáka a Evu Kováčechovú. Kaššák pôsobí ako advokát a vysokoškolský pedagóg. Podľa jeho slov by mohli byť jeho názory prínosom pre Ústavný súd SR. Kováčechová je bývalou riaditeľkou Centra právnej pomoci a o funkciu na ústavnom súde sa už uchádzala vo februárovej voľbe. Sama uviedla, že by bola rada, ak by bol Ústavný súd SR zložený z viacerých právnych odvetví. Ako dodala, uchádza sa opakovane, pretože nerezignovala.

"Vedel by som ponúknuť zaujímavé pohľady a aspekty. Samozrejme v prípade, že by som bol zvolený a menovaný," povedal pred výborom Kaššák. Dodal, že pri jeho osobe sa spája teória právneho odvetvia s reálnym výkonom v pedagogickej či inej podobe. Kaššák nie je zástancom prílišnej integrácie v rámci Európskej únie, respektíve nie je za akési spojené štáty európske. Advokát a pedagóg bol tiež kedysi členom strany Smer-SD. "Každý človek prechádza istým vývojom," odpovedal na otázku o členstve v strane.

Kováčechová pred výborom uviedla, že je žiaduce, aby bol súd zložený z viacerých právnických odvetví. "Zloženie Ústavného súdu SR by malo byť pestré," povedala. Na otázku, prečo sa rozhodla opakovane kandidovať, odpovedala tak, že prvotný neúspech ju neodradil a nechcela rezignovať. "Dlho som uvažovala, či sa zapojím do ďalšieho kola. Pravdupovediac, mne bolo veľmi ľúto, že sa nepodarilo nájsť dostatok hlasov aspoň pre niekoľko uchádzačov. Myslím si, že jeden z hlavných dôvodov je, že ľudia by mali mať záujem o verejné funkcie. Pokiaľ rezignujeme, tak nie je možné, aby boli inštitúcie obsadené kvalitnými ľudmi," ozrejmila.

15:40 Vypočutím ďalších dvoch kandidátov na posty sudcov Ústavného súdu SR pokračovalo popoludní rokovanie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Predstavili sa Radovan Hrádek a Martin Javorček. Obaja absolvovali híring aj v januári pred neúspešnou voľbou v pléne.

Advokát Radovan Hrádek, ktorého nominoval poslanec Rastislav Schlosár, absolvoval aj januárové vypočutie. Pred samotnou februárovou voľbou v pléne však odstúpil. "Chcem, aby sa Slovensko stalo dokonalým právnym štátom," vyhlásil ešte v januári. Hrádek vtedy odpovedal aj na otázku ohľadom zodpovednosti Tisovej garnitúry za vyvezenie a zavraždenie tisícov slovenských Židov. "Ja v tejto veci nie som odborník. Malo by byť odborné kolokvium, kde by sedeli ľudia za Tisa i proti nemu," uviedol. Hrádek vo štvrtok vyhlásil, že neexistuje, aby sa sudcom ÚS mohol stať politik. On sám je pritom členom politickej strany, kandidoval za ňu vo voľbách a pôsobí aj ako poslanecký asistent. "Človek, ktorý zastáva funkciu ministra či štátneho tajomníka, taký by nemal byť na ÚS. Ja som asistent poslanca, nie som žiaden politik," dodal.

Advokáta Martina Javorčeka nominoval dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda. Aj on už absolvoval januárové vypočutie a podobne ako ostatní neuspel v prvej februárovej voľbe. "Právo mám rád, vždy som sa snažil komunikovať čestne a zodpovedne," povedal o sebe. V januári zdôraznil, že sa cíti slobodný a nezávislý. Povedal, že nevie tolerovať klamstvo, neúprimnosť a nespravodlivosť. Ak by sa Javorček stal ústavným sudcom, chcel by spoločnosti slúžiť. Na margo januárového rozhodnutia Ústavného súdu o tom, že plošné preverovanie sudcov Národným bezpečnostným úradom, ktoré zaviedla novela Ústavy SR z roku 2014, je v rozpore s ústavou, Javorček povedal, že v ňom vyvolalo viaceré otázky. "Viem sa stotožniť ako právnik s tým, že si ústavný súd takúto právomoc vyvodil. Chápem aj úvahu, že súd chcel ochrániť vnútorné hodnotové jadro ústavy," poznamenal.

14:39 Parlamentný výbor po obednej prestávke opäť zasadol. Pokračuje vo vypočúvaní kandidáta na sudcu advokáta Radovana Hrádeka.

12:50 Pred poslancov sa postavili ďalší uchádzači, ktorí už híring absolvovali v januári pred prvou neúspešnou voľbou v parlamente. Vysokoškolského profesora Antona Dulaka navrhla Notárska komora. Podľa svojho motivačného listu sa venuje otázkam občianskeho práva a osobitne ochrane slabšej strany, čiže spotrebiteľa, v súkromnom práve. "Pre každého právnika je pozícia ústavného sudcu méta. Pre mňa je Ústavný súd koncentrát múdrosti," ozrejmil.

Sudca Najvyššieho súdu SR Libor Duľa je kandidátom predsedníčky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej, dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduarda Burdu a Slovenskej advokátskej komory. Aj on je jeden z kandidátov, ktorí si híring opakujú. Duľa o sebe tvrdí, že chce zabrániť široko prezentovaným obavám zo zneužitia Ústavného súdu ako nástroja politického vplyvu a boja.

Opätovným kandidátom je aj právnik a sekčný riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Michal Ďuriš. Napriek svojmu aktuálnemu pôsobisku tvrdí, že kontakt s právom nestratil a v rámci svojho pôsobenia v poisťovni sa venuje aj právnym otázkam. V prípade zvolenia za ústavného sudcu by Ďurišovou najväčšou osobnou výzvou bola snaha dosiahnuť jednotnosť rozhodovania Ústavného súdu.

12:16 Ústavnoprávny výbor už vypočul aj Ladislava Duditša. Sudcovia podľa neho musia byť zárukou odbornosti. Ústavný súd vníma ako vrchol sudcovskej profesie.

"Uvedomujem si, že ani moja dlhoročná prax v justícii nemusí znamenať, že mám tie správne predpoklady na post ústavného sudcu. Sudcovia v tejto inštitúcii by mali byť zárukou odbornosti a rozhodovať podľa právnych predpisov," uviedol. Ladislava Duditša navrhli až tri oprávnené inštitúcie.

11:05 Za 34 rokov veľmi pestrej právnej praxe som žila a žijem svojou profesiou. Bola to profesia a odbornosť, ktorej som sa venovala. Vyhlásila kandidátka na post ústavnej sudkyne Katarína Čechová. Na pozíciu ju nominovala ombudsmanka Mária Patakyová. Advokátka je jednou z pätice nových kandidátov.

"Teraz nastala doba, že by som mohla začať pracovať pre jedného a najvýznamnejšieho klienta - pre túto krajinu a dodržiavanie ústavnosti v nej," povedala Čechová, ktorá o sebe tvrdí, že je absolútne politicky, ekonomicky a spoločensky nezávislá a je viazaná len svojím svedomím a oddanosťou pravde, spravodlivosti a poctivosti. Korupciu v súdnictve označila najmä za otázku výchovy a dodržiavania etických pravidiel už na úrovni vyšších súdnych úradníkov a predtým čakateľov.

10:10 Značná miera nezávislosti a služba verejnosti. Takto sa ako advokát charakterizoval Pavol Boroň, ktorý absolvoval ako v poradí prvý kandidát vypočutie v novej voľbe. Do funkcie ho nominoval nezaradený poslanec Rastislav Holúbek. Boroň je jeden z pätice nových uchádzačov o tento post.

"Celý svoj život som právnikom. Môj príbeh je celkom zaujímavý," konštatoval. Boroň spomenul, že okrem iného pôsobil v tíme, ktorý pracoval na príprave Ústavy SR. Odmietol preto názory, že náš najvyšší zákon bol pripravený narýchlo. Advokát Boroň stál aj pri vzniku Národnej banky Slovenska, neskôr bol šéfom Miestneho odboru Matice Slovenskej v Banskej Bystrici.

10:00 Premiér Peter Pellegrini verí, že parlament na blížiacej sa schôdzi zvolí dostatok kandidátov na ústavných sudcov, aby mal prezident možnosť vybrať minimálne troch ústavných sudcov. "Mohol by sa nájsť dostatok hlasov aspoň na zvolenie toľkých kandidátov na sudcov, ktorí by garantovali a zabezpečili existenciu pléna ústavného súdu, aby mohol rozhodovať," povedal. "Verím a želal by som si to, že sa koaliční poslanci dohodnú, aby voľby mohli byť tajné, ak je to jednou z podmienok volieb," uviedol s tým, že podporuje tajnú voľbu.

9:20 Traja kandidáti, Stanislav Irsák, Pavol Malich a Marek Tomašovič, na vypočutie neprídu. Svoju neprítomnosť vopred ospravedlnili.

Malich aj Tomašovič kandidovali aj v prvej neúspešnej voľbe vo februári. Irsák je v kandidatúre nováčikom. Nominovala ho Slovenská advokátska komora.

Zástupca kancelárie prezidenta prítomný na výbore vyhlásil, že títo traja by mali stiahnuť svoju kandidatúru, lebo neabsolvujú vypočutie a nie je možné klásť im otázky. Predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD) upozornil na to, že výbor môže hlasovať len o tom, či kandidáti spĺňajú podmienky. Poslanci a prezident následne môžu podľa jeho slov ich absencie zohľadniť pri samotnej voľbe.

9:10 Väčšina z 29 uchádzačov kandiduje opätovne, len piati sa prihlásili do voľby po prvý raz. Novými kandidátmi sú Pavol Boroň (nominoval ho nezaradený poslanec parlamentu Rastislav Holúbek), Katarína Čechová (nominovala ju ombudsmanka Mária Patakyová), Stanislav Irsák (nominovala ho Slovenská advokátska komora), Rastislav Kaššák (nominovala ho Notárska komora SR) a Vlastimil Pavlikovský (nominovali ho Právnická fakulta UK v Bratislave, Paneurópska vysoká škola a Fakulta práva Janka Jesenského Vysokej školy Danubius).

9:00 Ústavnoprávny výbor začal nové vypočúvanie kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Vypočúvanie je naplánované na dva pracovné dni. Dnes plánuje výbor vypočuť 14 a zajtra 15 kandidátov.

Kandidáti: Pavol Boroň, Martin Javorček, Michal Matulník, Vlastimil Pavlikovský, Edita Pfundtner, Peter Straka, Anton Dulak, Eva Kováčechová, Katarína Čechová, Rastislav Kaššák, Peter Melicher, Stanislav Irsák, Michal Ďuriš, Ivan Fiačan, Štefan Kseňák, Pavol Malich, Radoslav Procházka, Miloš Maďar, Ľuboš Szigeti, Marek Tomašovič, Michal Truban, Libor Duľa, Radovan Hrádek, Daniela Švecová, Ladislav Duditš, Peter Molnár, Robert Šorl, Martin Vernarský a Zuzana Pitoňáková.

8:45 Vypočúvanie bude po novom časovo obmedzené. Uchádzači o post sudcu Ústavného súdu SR budú mať 15 minút na úvodné vystúpenie a desať minút na odpovede vždy na tri položené otázky. O talár na ústavnom súde zabojuje 29 kandidátov. Pôvodne bolo nominovaných 30 sudcov, právnikov, advokátov, exekútorov, notárov či prokurátorov, ale svoju nomináciu stiahla Eva Fulcová, ktorá sa uchádzala o tento post aj v prvej voľbe.

Po vypočutí bude nasledovať opakovaná voľba v Národnej rady SR, v ktorej majú zákonodarcovia zvoliť 18 kandidátov. Z nich následne prezident vymenuje polovicu. Ústavný súd od 16. februára tohto roka funguje v značne obmedzenom režime, keď na ňom zostali iba štyria sudcovia z trinástich. Súd tak prakticky funguje iba s jedným trojčlenným senátom.

Uchádzači musia pred voľbou splniť niekoľko zákonných podmienok. Okrem vekovej hranice 40 rokov musia mať za sebou 15-ročnú prax v právnickom povolaní. Tiež majú byť uznávanými osobnosťami v právnej obci.

Voľba Národnej rady SR je naplánovaná na marcovú schôdzu ešte pred druhým kolom prezidentských volieb, ktoré budú 30. marca. Pri prvom hlasovaní zablokovali voľbu poslanci strany Smer-SD, ktorí odovzdali prevažne prázdne hlasovacie lístky.

8:40 Predseda národnej rady a SNS Andrej Danko sa vyjadril, že nasledujúca voľba kandidátov ÚS v parlamente bude tajná. Na tajnom hlasovaní od začiatku trvá Smer. Most-Híd hovorí, že spôsob hlasovania bude závisieť od výsledku koaličných rokovaní.

8:30 Prvá voľba pre desiatky neplatných lístkov nevyšla a neúspechom sa skončil aj druhý pokus zvoliť kandidátov na ústavných sudcov. V koalícii nastali trenice, Robert Fico dokonca pohrozil rozpadom koalície.

8:20 Najväčšiu pozornosť počas januárového vypočúvania pútal šéf Smeru Robert Fico, ktorý svoju kandidatúru nakoniec stiahol. Kandidatúru si však rozmysleli viacerí. Poslanec Mosta-Híd Peter Kresák sa tak rozhodol po obvinení zo spolupráce s ŠtB a Lucii Kurilovskej prekážalo, ako sa voľba stáva predmetom špekulácií. Ako prebiehalo januárové vypočúvanie kandidátov?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok