Prídeme o milióny, varuje Remišová. Útoky neprospievajú, reaguje rezort

TA3 TASR
20.3.2019 12:03

Slovensko príde o milióny, ktoré mohli využiť vedci a univerzity, uviedla to v stredu počas tlačovej konferencie poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová. Slovensko podľa nej príde o 81 miliónov eur pre zlé čerpanie eurofondov. Ministerstvo školstva si plní všetky úlohy v oblasti nastavenia operačného rámca a vyhlasovania výziev. Uviedol to v reakcii na vyjadrenia poslankyne Veroniky Remišovej odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Môžeme prísť o ďalšie milióny

"Minulý rok nám tak prepadlo 27 miliónov eur, dokopy je to 108 miliónov eur," skonštatovala Remišová. Poukázala aj na to, že v tomto roku môže Slovensko prísť o ďalších 100 miliónov, ktoré mohli byť využité na vedu a výskum.

Zlou správou podľa Remišovej je aj čerpanie v operačnom programe Veda a výskum. "Od roku 2014 sme boli schopní vyčerpať len 9,7 percenta z celkovej sumy. Vo všetkých operačných programoch je slabé čerpanie, ale vo Vede a výskume je to katastrofálne," poznamenala Remišová s tým, že horšie je už na tom len operačný program Rybné hospodárstvo. Podľa nej hrozí, že prídeme o ďalšie milióny.

"Za posledné dva roky sa zas budú čerpať masívne finančné prostriedky, pričom budú často podporované aj nezmyselné projekty," povedala. Podľa jej slov na kvalitný vedecký alebo výskumný projekt je potrebná aj viac ako ročná príprava, nie len niekoľko týždňov či mesiacov.

Remišová ponúkla aj riešenia

Remišová poznamenala, že sa bude pýtať premiéra Petra Pellegriniho, aké konkrétne kroky plánuje vláda v tejto súvislosti urobiť. Podľa nej je čerpanie eurofondov veľmi nízke. Podobné otázky plánuje položiť Remišová aj na štvrtkovom školskom parlamentnom výbore.

Poslankyňa NR SR v tejto súvislosti ponúkla aj tri riešenia. "Verejné peniaze by sa mali dávať len tým, ktorí niečo dokázali. Mali by sme podporovať firmy, ktoré majú inovačný potenciál a investujú do vedy a výskumu vlastné peniaze. Navrhujeme, aby im štát dával maximálne dvojnásobok z toho, čo investovali oni z vlastných zdrojov," vysvetlila Remišová.

Za druhý problém označila efektívnosť vynaložených peňazí. Podľa nej ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová veľkú časť dáva svojim organizáciám, napríklad Centru vedecko-technických informácií SR, ktorá patrí pod rezort školstva. "Navrhujeme, aby každý národný projekt nad päť miliónov, bol hodnotený Útvarom hodnoty za peniaze," povedala Remišová. Tretím problémom podľa nej je to, že Lubyová najskôr dáva peniaze a až potom sa skúma, kde ich treba investovať. Chcú, aby bola vypracovaná štátna vedná politika.

Ministerstvo zareagovalo

"Ministerke školstva Martine Lubyovej sa po jej nástupe podarilo v rekordne krátkom čase zadefinovať nový rámec čerpania, ktorý odsúhlasila aj Európska komisia a validoval orgán auditu. EK dokonca následne zrušila varovný list," uviedol rezort školstva. V operačnom programe Výskum a inovácie (OP VaI) sa doteraz podarilo vypísať výzvy za viac ako 1,7 miliardy eur v 66 výzvach. "Do konca júna ministerstvo plánuje vyhlásenie ďalších piatich výziev a národného projektu, ktoré naplnia alokáciu OP VaI (2,2 miliardy eur) na 100 percent," tvrdí ministerstvo školstva.

MŠVVaŠ pripomenulo, že pod vedením Lubyovej sa v rezorte podarilo znížiť hroziaci takzvaný dekomitment zo 70 miliónov eur na 27 miliónov. "Vlani sa rôznymi opatreniami podarilo znížiť dekomitment o 20 miliónov eur," konštatuje ministerstvo školstva. Ministerstvo tvrdí, že sa urobili viaceré opatrenia, ktoré umožnili zefektívniť čerpanie eurofondov. "Za pôsobenia Lubyovej sa zdvojnásobilo čerpanie eurofondov na úroveň 9,56 percenta," uviedlo MŠVVaŠ.

Podľa nich úlohy v oblasti vedy a techniky sú nadrezortné. Ako doplnili, po zrušení pozície splnomocnenca vlády SR pre výskum a inovácie ministerka iniciovala proces auditu vedy na Slovensku, ktorý realizuje ministerstvo v spolupráci so Svetovou bankou. Podľa MŠVVaŠ čerpaniu eurofondov na vedu neprospievajú sústavné útoky a politizácia. "Táto atmosféra odrádza inštitúcie od podávania projektov a hodnotiteľov od účasti na procese hodnotenia, čím sa znižuje absorpčná kapacita v rámci operačného programu," uzavrelo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok