Je to katastrofa, tvrdia. Vyššie platy žiadali na východe tisícky ľudí

TA3 TASR
19.3.2019 18:54

Viac ako 3000 zamestnancov z celého východného Slovenska prišlo popoludní do Košíc vyjadriť svoju nespokojnosť s nízkymi platmi.

Ledva 600 eur v čistom

S transparentmi Stop zbedačovaniu, Dosť nízkym mzdám či Nízke mzdy vyľudňujú regióny prešli centrom mesta. Na pokojný priebeh dohliadali policajti a zastavovali dopravu. Podporný pochod a zhromaždenie sa uskutočnili v rámci kampane OZ KOVO. Jozef Balica z Odborového zväzu KOVO zdôraznil, že skutočné mzdy Slovákov sú veľmi nízke a treba hovoriť o čistých platoch. Uviedol, že kým priemerná hrubá mzda je1013 eur, čistá predstavuje 770 eur. „A to je mzda, ktorú má iba 32 percent zamestnancov,“ dodal.

Odborári zdôrazňujú, že malé platy značnej časti Slovákov nedokážu zabezpečiť štandardný život. Na východnom Slovensku je podľa Balicu situácia ešte dramatickejšia. „Polovica zamestnancov nezarába ani 616 eur v čistom. Je to katastrofa,“ komentoval. Priemer mzdy na východe podľa neho zvyšuje hlavne U.S. Steel Košice. Veľká časť zamestnancov je podľa odborárov v bezvýchodiskovom stave. Nemajú pracovné príležitosti ani alternatívne zamestnanie. Podľa Balicu to môžu zamestnávatelia hlavne v marginálnych regiónoch zneužívať a človek je nútený prijať aj nevýhodné podmienky.

Chcú zabrániť odchodu za prácou

Odborári počas zhromaždenia hovorili o tom, že ekonomika Slovenska je porovnateľná s EÚ, preto je načase, aby sa tomu prispôsobili aj slovenské platy. Jedným z dôsledkov nízkych platov je podľa nich aj odchod ľudí za prácou do zahraničia. Odborári chcú tento trend zastaviť. „Idú do cudziny, aby zabezpečili svoju rodinu a toto nechceme, chceme, aby boli tu,“ povedal Balica. Manželstvo podľa neho nemôže fungovať, ak jeden z manželov odchádza pracovať mimo svojho domova. „Demografická krivka sa nemôže zvyšovať, mladí musia platiť vysoké hypotéky."

Na pochode sa zúčastnil aj 54-ročný František z Košíc. Uviedol, že proti nízkej mzde by mal protestovať každý Slovák. V Košiciach sa podobný pochod zorganizovaný odborármi uskutočnil pred troma rokmi. Dnešné zhromaždenie sa stretlo s pozitívnou odozvou okoloidúcich, ktorí sa zastavovali a tak podporili odborárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok