Kiska sa rozlúčil s Junckerom a EÚ. Ocenil Šefčoviča aj Čaputovú

TA3 TASR
19.3.2019 19:50

Slovensko má v oboch kandidátoch na post prezidenta SR záruku pokračovania proeurópskeho smerovania krajiny. Aj týmito slovami sa rozlúčil slovenský prezident Andrej Kiska s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Cena pre prezidenta

Počas spoločnej tlačovej besedy na pôde EK sa obaja lídri ubezpečili o svojom priateľstve a dobrých vzťahoch. Juncker ocenil, že Kiska dostal Európsku cenu za ľudské práva Sintov a Rómov za svoju angažovanosť v boji proti prejavom rasizmu a diskriminácie a proti vyčleňovaniu Rómov zo spoločnosti. Pripomenul, že Rómovia sú citlivou otázkou na Slovensku, kde ich žije okolo 400.000, a vôbec v krajinách Vyšehradskej štvorky, a dodal, že udeľovanie tejto ceny je dobrou správou pre všetkých okolo šesť miliónov členov tejto komunity v Európe.

Podľa Junckera sa Kiska svojho úradu zhostil s eleganciou, rozhodne a neraz s veľkou dávkou predstavivosti. Kiska pripomenul, že priateľské vzťahy s Junckerom sú založené na hodnotách, ktoré majú spoločné z pohľadu EÚ, života občanov a medzinárodnej politiky. Upozornil, že SR si tento rok pripomenie 15 rokov od vstupu do EÚ a 30 rokov od pádu komunizmu a že za tento čas prešla dlhú cestu. "A keď diskutujeme o tom, ako má byť chápaná EÚ a čo spôsobuje nárast extrémizmu a populizmu, vždy zdôrazňujem, že EÚ nie je problém, ale riešenie," uviedol prezident.

Kiska s odkazom na nárast extrémizmu v EÚ upozornil, že počas diskusií s Junckerom o krajinách V4 šéfovi eurokomisie povedal, že niektorí politici tohto zoskupenia zneužívali meno V4 na presadzovanie vlastných egoistických názorov, ktoré neboli názorom skupiny ako takej. Zároveň v tejto súvislosti pripomenul, že prvé kolo prezidentských volieb v SR bolo dobrým signálom pre Európu, lebo ukázalo, že obaja kandidáti, ktorí postúpili do druhého kola, sú jasne proeurópski a proatlantickí a mnohé krajiny nám dvoch demokratických kandidátov v druhom kole závidia. "Nevyvolávajú strach v Bruseli a jasne potvrdzujú naše členstvo v EÚ," dodal Kiska.

Stretol sa aj s Tuskom

Na túto skutočnosť poukázal aj Juncker, keď pripomenul, že Slovensko môže byť príkladom pre oveľa väčšie krajiny, napríklad pre Francúzsko, ktoré muselo v druhom kole prezidentských volieb čeliť Marine Le Penovej. Prezident sa v závere poďakoval Junckerovi osobne, inštitúciám EÚ a zodpovedným osobám v Bruseli za všetku podporu, ktorú poskytli Slovensku.

Zdôraznil, že ako prezident vždy stál na strane európskej integrácie a hodnôt. "Sme všetci na jednej lodi a všetci vždy musíme rozmýšľať, ako túto loď posunúť ďalej," opísal Kiska európsky integračný projekt, ktorý podľa jeho slov domáci politici vo svojich krajinách dostatočne nepresadzujú a nebránia. "Vidíme všade v EÚ nárast populizmu a extrémizmu. Je to aj preto, že miestni politici myslia viac na budúce voľby ako na budúce generácie," spresnil.

V závere svojej dvojdňovej rozlúčkovej cesty v Bruseli sa prezident SR stretol aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. V utorok navštívil tiež Stále zastúpenie SR pri EÚ. Pri príležitosti svojej návštevy Bruselu sa v príhovore rozlúčil s pracovníkmi zastúpenia a poďakoval sa im za ich prácu. Hlavu štátu SR v utorok predpoludním prijali aj v rezidencii vedúceho stálej delegácie SR pri NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok