Rúhání chystá žalobu za sankcie. Na USA navrhol uvaliť kliatbu

TA3 TASR
18.3.2019 15:37

Vláda iránskeho prezidenta Hasana Rúháního chystá súdnu žalobu voči americkým predstaviteľom, ktorí na Irán uvalili sankcie. Právne kroky Teheránu oznámil prezident islamskej republiky v živom televíznom vysielaní.

Z vyššej inflácie viní Američanov

Rúhání vyhlásil, že jeho vláda spustí v Iráne súdne konanie voči americkým predstaviteľom, ktorí na krajinu uvalili sankcie. V prejave prenášanom štátnou televíziou uviedol, že americké sankcie spôsobili viacero problémov vrátane oslabenia meny, čo viedlo k vyššej inflácii. Nariadil ministerstvám zahraničných vecí a spravodlivosti, aby na iránskych súdoch spustili súdne konanie "voči tým v Amerike, ktorí navrhli a uvalili sankcie na Irán". "Tieto sankcie sú zločinom voči ľudskosti," uviedol.

Ak iránsky súd rozhodne proti americkým predstaviteľom, Irán prenesie tento prípad pred medzinárodné súdne dvory, dodal Rúhání, ktorý tiež podľa agentúry AP vyzval Iráncov, aby uvalili kliatbu na USA, Izrael a Saudskú Arábiu. Obvinil pritom USA a ich spojencov, že sú zodpovední za "súčasnú situáciu".

Trump odstúpil od zmluvy

Jadrovou dohodou z roku 2015 sa iránsky jadrový program dostal pod medzinárodný dozor a prísne dlhodobé reštrikcie. Zámerom dohody bolo predísť tomu, aby islamská republika používala urán alebo plutónium na vývoj nukleárnych zbraní. Na základe jadrovej dohody, ktorej signatármi boli pôvodne USA, Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína, došlo zároveň k uvoľneniu ekonomických sankcií.

Americký prezident Donald Trump však vlani odstúpil od tejto dohody a obnovil niektoré sankcie voči Iránu so zámerom znížiť iránsky ropný export na nulu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok