Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tesla odhaľuje kompaktný elektrický crossover Model Y

Tesla odhaľuje kompaktný elektrický crossover Model Y
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Tesla konečne predstavila svoj nový plne elektrický crossover SUV s označením Model Y. Automobil zdieľa množstvo spoločných prvkov so sedanom Model 3. Hoci má o niečo menší dojazd a vyššiu cenu, prináša viac priestoru a komfortu.

Elon Musk, riaditeľ spoločnosti Tesla potvrdil počas nedávnej konferencie uvedenie kompaktného elektrického SUV Model Y na trh. Celá prezentácia sa začala priblížením histórie spoločnosti, kedy Musk vyzdvihol Model S, ktorý označil ako vozidlo, ktoré „sa môže porovnávať s benzínovými autami, no je dôkazom, že jazdiť sa dá aj elektricky“. Musk spomenul aj elektromobily Model X a Model 3, kým prešiel k predstaveniu novinky.

Elektrický crossover Tesla Model Y.

Kompaktný crossover Model Y je postavený na rovnakom podvozku, ako masovo vyrábaný elektromobil Model 3. Nové vozidlo je zhruba o 10 percent väčšie a napriek tomu, že využíva rovnakú batériu, jeho dojazd je o niečo menší. Na jedno nabitie by elektromobil Model Y mal prekonať maximálnu vzdialenosť približne 300 míľ (okolo 482 kilometrov). Maximálna rýchlosť je 209 km / h a vozidlo dokáže zrýchliť z 0 na 100 km / h za 5,5 sekundy.

Elektrický crossover Tesla Model Y.

Model Y bude k dispozícii v štyroch variantoch, ktoré sa od seba líšia dojazdom, maximálnou rýchlosťou a cenou. Verziu s dlhým dojazdom sme si už priblížili. K nej pribudne štandardná verzia s dojazdom 370 kilometrov a maximálnou rýchlosťou 193 km / h, s o niečo pomalším zrýchlením. Tretia verzia s označením Dual Motor AWD má dojazd 450 kilometrov a maximálnu rýchlosť 217 km / h. Dosiahne zrýchlenie z 0 na 100 km / h za 4,8 sekundy. Posledná verzia Performance má rovnaký dojazd 450 kilometrov, no maximálna rýchlosť sa vyšplhala na 241 km / h a vodič si môže užiť zrýchlenie z 0 na 100 km / h už za 3,5 sekundy.

Elektrický crossover Tesla Model Y.

K dispozícii je voliteľná konfigurácia so siedmimi miestami na sedenie či sklenená panoramatická strecha, ktorá sa objavila už vo vozidlách Model 3. Podľa prezentovaných informácií budú elektrické crossovery Model Y dostupné niekedy na konci roka 2020, okrem modelu Standard Range, ktorý má dostupnosť naplánovanú až na jar 2021. Ceny sa pohybujú od 39 000 do 60 000 dolárov, v závislosti od zvolenej varianty elektromobilu.

Elektrický crossover Tesla Model Y.