Ľudia už môžu vyjsť z budov. V Utrechte nestrieľali len v električke

TA3 SITA TASR
18.3.2019 14:41

Útok v električke nebol jediný - streľba vypukla v holandskom Utrechte na niekoľkých miestach. Na mieste prvého incidentu zahynuli najmenej traja ľudia, viacero je zranených. Úrady už zrušili odporúčanie občanom, aby nevychádzali z budov a zdržiavali sa vo vnútri.

Pátrali po rodenom Turkovi

O situácii informoval holandský protiteroristický koordinátor Pieter-Jaap Aalbersberg. "K streľbe došlo ráno na niekoľkých miestach v Utrechte," povedal Aalbersberg na tlačovej konferencii v Haagu. "Prebieha rozsiahla policajná operácia s cieľom zatknúť ozbrojenca," dodal. Polícia uviedla, že pátra po mužovi, ktorý sa narodil v Turecku.

Úrady po incidente vyzvali obyvateľov mesta, aby nevychádzali z budov. Starosta Utrechtu už zrušil toto odporúčanie občanom, aby nevychádzali z budov a zdržiavali sa vo vnútri. Vo videu zverejnenom na Twitteri utrechtskej radnice najnovšie uviedol, že skoršie odporúčanie nevychádzať von sa zakladalo na obavách, že výstrely boli vypálené na viac ako len jednom mieste Utrechtu. Podľa starostu "teraz už nejde o tento prípad, ako nám je známe". Pred jedným z obytných blokov neďaleko miesta činu sa zhromaždili silne vyzbrojení príslušníci protiteroristických zložiek.

Holandský protiteroristický úrad zvýšil v provincii Utrecht stupeň ohrozenia na najvyšší možný. V dôsledku pátrania je v mimoriadnej pohotovosti holandská vojenská polícia - a to na letiskách v krajine a v dôležitých budovách, informovala agentúra AP. "Páchateľ je stále na úteku. Teroristický motív sa nedá vylúčiť," uviedol protiteroristický koordinátor Pieter-Jaap Aalbersberg.

Ide o terorizmus?

Polícia pátra po najmenej jednej osobe, ktorá mohla uniknúť autom. Policajný hovorca Bernhard Jens nevylúčil, že do útoku mohlo byť zapojených viac osôb. Polícia skúma možný "teroristický motív" tohto útoku. Podľa televíznej stanice Sky News spustil ozbrojenec streľbu v električke a potom ušiel.

Nemecká polícia uviedla, že sprísnila kontroly na hraniciach s Holandskom. Monitoruje nielen diaľnice, ale aj menšie priechody, ako aj železničné trate. Nemecké úrady mali pátrať po červenom Renaulte Clio, ale neskôr im oznámili, že toto vozidlo objavili opustené v Utrechte.

Holandský premiér Mark Rutte označil situáciu za "veľmi znepokojivú" a zrušil svoje každotýždňové koaličné rokovania. Miestne médiá informovali, že na miesto prišla protiteroristická polícia a v akcii bolo aj niekoľko záchranárskych vrtuľníkov. K streľbe došlo na námestí mimo centra mesta. Električkovú a vlakovú dopravu v meste pozastavili a okolie miesta činu uzatvorili.

Holandská polícia zverejnila fotografiu v Turecku narodeného muža, po ktorom pátra v súvislosti so streľbou. Ide o 37-ročného Gokmana Tanisa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok