Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne drony Airbus prenášajú zásielky lodiam pri pobreží

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Airbus v rámci projektu Skyways odštartovala nové testy rovnomenných autonómnych dronov, ktoré budú doručovať balíky na lode ukotvené pri pobreží. Drony sú navrhnuté pre zefektívnenie operácií v rušných prístavoch a majú nielen urýchliť dodacie lehoty, ale ide aj o ekologickejší a bezpečnejší spôsob.

Airbus vykonáva testy v spolupráci s logistickou spoločnosťou Wilhelmsen Ships Services a Námorným a prístavným úradom v Singapure. Prvý let sa už uskutočnil minulý piatok a počas neho autonómny dron Skyways naložil 1,5 kilogramu 3D tlačených objektov. Dron vzlietol z pobrežia singapurského prístaviska Marina South Pier a samostatne preletel vzdialenosť 1,5 km až na loď ukotvenú pri pobreží. Po vyložení nákladu sa dron vrátil naspäť, pričom celá cesta netrvala dlhšie ako 10 minút.

Autonómny donáškový dron Airbus Skyways.

Dron Skyways je schopný uniesť až 4 kilogramy nákladu, ktorý prenesie na plavidlá vzdialené až 3 kilometre od pobrežia. Dron letí cez vyhradené letecké trasy s pomocou softvéru pre autonómne riadenie. Počas testov sa budú skúmať nielen schopnosti dronu, ale aj spôsob, ako sa takéto stroje bez ľudskej posádky dajú používať v širšom zábere v oblasti lodnej dopravy, aby sa niektoré operácie v rušných prístavoch dali robiť plynulejšie.

Autonómny donáškový dron Airbus Skyways.

Takýto spôsob doplnkového doručovania nákladu by teoreticky mohli urýchliť dodávky až šesťnásobne pri znížení nákladov až o 90 percent. Zároveň použitie dronov prispieva k znižovaniu emisií CO2 a ich použitie môže zabrániť nehodám, ku ktorým môže prísť pri typických postupoch. Drony by mohli dodávať základné náhradné diely, zdravotnícky materiál a iné vybavenie pre posádku lode.

Spoločnosť Airbus sa v spolupráci s Národnou univerzitou v Singapure chystá čoskoro otestovať svoj autonómny dron Skyways dokonca aj v mestskom prostredí.

Autonómny donáškový dron Airbus Skyways.