Čaputová a Šefčovič postupujú do 2. kola, potvrdila Štátna komisia

TA3 TASR
17.3.2019 12:21

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Zuzana Čaputová, ktorá získala 40,57 percenta hlasov a Maroš Šefčovič so ziskom 18,66 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 48,74 percenta, čo je 2.158.859 voličov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Pokojné a úspešné prvé kolo

Do druhého kola sa nedostali Štefan Harabin (14,34 percenta), Marian Kotleba (10,39 percenta), František Mikloško (5,72 percenta), Béla Bugár (3,10 percenta), Milan Krajniak (2,77 percenta) a Eduard Chmelár (2,74 percenta). Pod jedno percento hlasov získali vo voľbách Martin Daňo (0,51 percenta), Róbert Švec (0,30 percenta), Juraj Zábojník (0,28 percenta), Ivan Zuzula (0,17 percenta) a Bohumila Tauchmannová (0,16 percenta).

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán prijala počas volebného dňa viac ako 30 podnetov. Týkali sa napríklad usmernenia komisií či pôsobenia pozorovateľov. "V mnohých prípadoch štátna komisia odkazovala na predchádzajúce uznesenia z iných volieb, ktoré tieto otázky už vyriešili," priblížil predseda komisie Eduard Bárány s tým, že prvé kolo prezidentských volieb prebehlo vcelku pokojne a úspešne.

Podnety týkajúce sa celoštátneho denníka komisia postúpila ministerstvu kultúry. Incidentom v Medzanoch sa už zaoberá polícia, Bárány potvrdil, že v tomto prípade nedošlo k manipulácii volieb, čo potvrdila kontrola obsahu hlasovacej urny. "V obci, kde došlo k vyneseniu volebnej schránky, okrsková komisia následne preverovala počty, ktoré zodpovedali, nemalo by dôjsť k strate, bolo to aj zaprotokolované. Všetko sú to predbežné informácie v danej veci," doplnil.

Voličom nikto v ničom nebránil

"O bránení vstupu voličov jedného z kandidátov nebola štátna komisia žiadnou oficiálnou cestou informovaná," odpovedal šéf komisie na otázku týkajúcu sa tvrdení kandidáta Štefana Harabina, že jeho voličom malo byť bránené vstúpiť do volebných miestností.

Priebeh prezidentských volieb monitorovali aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. "Boli prítomní na väčšine zasadnutí štátnej komisie, navštívili viacero miest v teréne, o čo sa zaujímali, by som sa obrátil skôr na nich," doplnil Bárány.

"Čo sa týka incidentu v Medzanoch, je začaté trestné stíhanie pre trestný čin marenia prípravy, priebehu volieb a referenda. Znova zopakujem, z nášho pohľadu voľby prebehli štandardne, bez narušenia verejného poriadku," povedal viceprezident policajného zboru Róbert Bozalka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok