Návrat pred rok 2013. SaS chce zmeniť financovanie školstva

TA3 SITA
17.3.2019 09:00

Vrátiť sa v plnom rozsahu do stavu pred rokom 2013, kedy bolo regionálne školstvo financované výlučne z kapitoly ministerstva školstva navrhujú poslanci Národnej rady SR za opozičnú stranu Sloboda a Solidarita.

Návrat pred rok 2013. SaS chce zmeniť financovanie školstva
SITA/Branislav Bibel (ilu)

Transparentnejšie a efektívnejšie

Preto poslanci Branislav Gröhling a Radoslav Pavelka predkladajú na marcovú schôdzu parlamentu návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. „Dôjde tak zjednoteniu zdroja finančných prostriedkov, čo by v konečnom dôsledku malo prispieť k transparentnosti, prehľadnosti a efektívnosti financovania školstva. Zároveň sa navrhuje obnoviť existenciu krajských školských úradov ako rozpočtových organizácií ministerstva školstva a vrátiť im kompetencie na úseku školstva. Z tohto dôvodu treba zasiahnuť aj do smernice Ministerstva vnútra SR, ktorou sa upravujú podrobnosti o vnútornej organizácii okresného úradu a vyňať kompetencie v oblasti školstva z pôsobnosti okresných úradov v sídle kraja,“ vysvetlili poslanci v dôvodovej správe k návrhu.

Liberáli priblížili, že v rámci projektu ESO (Efektívna Spoľahlivá a Otvorená štátna správa) došlo okrem iného aj k zmene spôsobu financovania regionálneho školstva. Financovanie škôl a školských zariadení, ktorých zriaďovateľom bol do toho času vtedajší krajský školský úrad, prešlo spod kapitoly ministerstva školstva pod kapitolu ministerstva vnútra. „Takéto financovanie školstva z dvoch rezortov sa javí ako neprehľadné a nesystematické,“ uviedli.

Do roku 2013 finančné prostriedky pre školy a školské zariadenia poskytoval ich zriaďovateľ výlučne z kapitoly ministerstva školstva prostredníctvom krajského školského úradu podľa sídla zriaďovateľa. Výnimku predstavovali školy a školské zariadenia, ktorých zriaďovateľmi boli samosprávne kraje – tým finančné prostriedky poskytovalo priamo ministerstvo školstva.

Kritizujú súčasný systém

Zákonom o niektorých opatreniach v miestnej štátnej správe a o zmene a doplnení niektorých zákonov došlo s účinnosťou od 01. januára 2013 okrem iného k zrušeniu krajských školských úradov a k zásadnej novelizácii zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov.

Cieľom reformy ESO, v dôsledku ktorej došlo aj k popísaným zmenám vo financovaní školstva, malo byť v zmysle dôvodovej správy k zákonu „zjednodušenie kontaktu občana so štátnou správou, transparentnosť a efektívnosť nakladania s verejnými prostriedkami a účinná kontrola.“. „Prax po necelých piatich rokoch od zavedenia systému financovania z dvoch zdrojov - kapitoly ministerstva školstva a ministerstva vnútra ukazuje, že tok finančných prostriedkov plynúci predovšetkým z ministerstva vnútra je náročné odsledovať. Tento spôsob financovania sa javí ako nesystematický a neprehľadný,“ uzavreli predkladatelia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok