Diplomacia spochybnila Dankove slová o ponuke USA. Zavádzajú, reagoval

TA3 SITA TASR
15.3.2019 12:36

Ako to bolo s americkou ponukou na rekonštrukciu slovenských vojenských letísk? Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko uviedol v TA3 podľa ministerstva zahraničných vecí viacero nepresností, ktoré sú vraj spôsobené nevedomosťou problematiky. Danko v reakcii uviedol, že naša diplomacia opäť zavádza občanov.

Diplomacia spochybnila Dankove slová o ponuke USA. Zavádzajú, reagoval
TASR/Jozef Ďurník

Umožní zmluva pobyt amerických síl?

Rezort zahraničia reagoval na Dankovo vystúpenie v televízii TA3 v relácii Téma dňa, kde podľa nich nehovoril fakty o finančnej pomoci Spojených štátov amerických na infraštruktúru vojenských letísk. Predseda národniarov uviedol, že zmluva o spolupráci s USA umožní pobyt amerických ozbrojených síl na našom území, a tiež, že bilaterálna dohoda môže poškodiť jednotu Európskej únie.

Danko tiež vyzval rezort zahraničia, aby ukázal konkrétne zmluvy. Ministerstvo v reakcii uvádza, že ich nemôže ukázať, pretože zatiaľ neexistujú. Proti spolupráci s USA sa postavili najmä predstavitelia SNS, ktorí financie označili za nepotrebné. Spojené štáty ponúkali Slovensku 105 miliónov dolárov, čo je v prepočte viac ako 93 miliónov eur.

"Spolupráca s USA nie je v rozpore so záujmami a jednotou EÚ. Rovnaké alebo podobné dohody s USA majú uzatvorené takmer všetky krajiny Severoatlantickej aliancie, z nich 20 je aj členskou krajinou EÚ," uviedol rezort na Dankove vyjadrenia. Ministerstvo tvrdí, že o pobyte cudzích vojsk na území Slovenska môže rozhodnúť iba vláda SR alebo Národná rada SR, nie jednotlivé ministerstvá. "Prítomnosť cudzích vojsk na území SR nemôže povoliť žiadna bilaterálna zmluva. Takéto rozhodnutie je výlučne v kompetencii vlády a NR SR," reaguje rezort.

Danko: Zverejnite dohody a návrhy

Dôležitým faktorom tiež je, že v súčasnosti neexistuje žiadna bilaterálna dohoda o vojenskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými. V prípade dohody by boli peniaze určené na infraštruktúru na vojenských letiskách v Kuchyni a na Sliači. Koaliční partneri SNS, ktorí chcú ďalej o financiách rokovať, argumentujú aj tým, že Slovensko pre nové stíhačky F-16 bude musieť prispôsobiť parametre vojenských letísk.

"S poľutovaním sa pozerám na to, ako ministerstvo zahraničných vecí opätovne zavádza občanov. Ak by ministerstvo zverejnilo doterajšie dohody a návrhy zmlúv, ukázala by sa pravda. Budem naďalej trvať na tom, že táto bilaterálna dohoda je pre Slovensko neprijateľná," uviedol v oficiálnej reakcii na vyjadrenie rezortu zahraničných vecí Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok