Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S modernými technológiami spoznáte rybára, ktorý chytil vášho tuniaka

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Blockchain nie je len technológia, na ktorej stojí svet virtuálnych mien. Umožňuje aj úplne nový typ služieb pre bežných ľudí, ktorí majú napríklad radi steak z tuniaka. Priamo v obchode si dokážu vďaka blockchainu pozrieť nielen to, kde sa ich konkrétna porcia spracovala a odkiaľ pochádza, ale aj informácie o rybárovi, ktorý túto veľmi cenenú pochúťku ulovil v tropických vodách Tichého oceána blízko indonézskeho súostrovia.

Postačuje na to smartfón schopný čítať QR kód na obale výrobku. Blockchain sprístupní detailné informácie o putovaní balenia s rybou na pult predajne, veľkosť úlovku, z ktorého mäso pochádza, presné miesto, kde bola ryba chytená, ako aj údaje o rybároch, ktorí sa o to postarali, dĺžku ich lode, koľko času strávili na mori atď. Samozrejme nechýbajú dáta potvrdzujúce zdravotnú bezchybnosť potraviny, čerstvosť či pravosť, ako aj všetky potrebné certifikáty a potvrdenia férového obchodu a udržateľnosti.

S touto službou prichádza na trh jedna z najväčších amerických spoločností zameraných na potraviny z morí Bumble Bee Foods s využitím technológie SAP Cloud Platform Blockchain. „Sme schopní sledovať rybu od okamihu, keď je chytená, až po jej putovanie po celom svete k zákazníkovi. Doslova rozprávame príbeh o každom tuniakovi,“ potvrdil Tony Costa, technologický riaditeľ Bumble Bee Foods. „Zvyšujeme tým transparentnosť voči zákazníkom, ktorí majú záruku, že ryby sú čerstvé a samozrejme boli ulovené v súlade s našimi záväzkami voči udržateľnému rybolovu a nadácii International Seafood Sustainability Foundation (ISSF).“

Prínosom blockchainu pre spoločnosti ako je Bumble Bee Foods je jeho schopnosť uchovávať údaje a vytvárať históriu dodávateľského reťazca, ktoré sú odolné proti falšovaniu. Je to najbezpečnejší spôsob zdieľania dát, pretože je neporušiteľný a overiteľný. „Tým samozrejme podporujeme aj dôveru v značku, ktorá takúto službu ponúka,“ vysvetľuje Oliver Betz, senior viceprezident SAP Innovative Business Solutions. SAP Cloud Platform Blockchain umožňuje podnikom vyvíjať si vlastné alebo prispôsobovať existujúce riešenia v mnohých odvetviach a oblastiach podnikania.

Ako vyzerá cesta tuniaka z mora až do maloobchodnej predajne si môžete pozrieť vo videu TU.

Ilustračné foto (Zdroj: SAP).

(Zdroj: Tlačová správa SAP)