Danko: Pri ponuke USA nejde o peniaze, ale bilaterálnu zmluvu

TA3 SITA TASR
13.3.2019 14:52

Šéf koaličnej SNS a predseda parlamentu Andrej Danko sa vyjadril k postoju národniarov k miliónom eur, ktoré mali ponúknuť Američania na rekonštrukciu slovenských vojenských letísk. Pokiaľ sa podľa Danka chce niekto vyjadrovať k problematike, mal by si ju naštudovať, alebo mlčať. Narážal tým na vyjadrenie ministrov, ktorí komentovali odmietavý postoj SNS k ponuke USA.

Peniaze? Vraj len s cudzími silami

Nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne financie ponúknuté neboli, vyhlásil na tlačovej konferencii Andrej Danko. Zopakoval, že sa nemení zahraničnopolitická orientácia Slovenska. "O žiadnej finančnej pomoci sa nerokuje. Kongres schválil len možnú pomoc vyčíslenú na každý rok. K realizácii takýchto čerpaní by však mohlo dôjsť až uzavretím osobitnej dohody, ktorá ale otvára podmienky prítomnosti cudzích vojsk aj v kontexte čerpania tých finančných prostriedkov. Sedliacky, tieto peniaze by sme nemohli chytiť do rúk a investovať do letísk, keby tu cudzie ozbrojené sily neboli," povedal Danko.

Rešpektuje záujem Smeru-SD a Mosta-Híd rokovať ďalej o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými. Danko sa nazdáva, že premiér by sa mal o tejto dohode porozprávať so svojimi francúzskymi a nemeckými kolegami. Šéf parlamentu dodal, že aj keď sa nerokuje o trvalej prítomnosti cudzích ozbrojených síl, zmluva trvalú prítomnosť právne umožňuje. "Snažím sa robiť politiku, aby sme mali dobré vzťahy na západ aj na východ a v prvom rade s najbližšími susedmi," uviedol Danko. Prioritou pre Slovensko je podľa neho spolupráca s členskými štátmi EÚ, nie všetky záujmy NATO sa však zhodujú so záujmami Európskej únie.

Premiér: Nič nie je uzavreté

Ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými. Jej prijatie by podľa rezortu ohrozilo suverenitu Slovenskej republiky.

Názor rezortu však nezdieľa Peter Pellegrini. Odmietnutie financií z USA na opravu slovenských letísk pre premiéra nie je uzavreté. Zatiaľ podľa neho ide o názor ministra obrany a definitívny postoj Slovensko oznámi až po oficiálnom rokovaní. "Ak to bude výhodné pre krajinu a nebude to mať žiaden vplyv na suverenitu našej krajiny a nebude to vyslovene súhlas, že si tu budú vojská cudzích krajín behať hore-dole bez kontroly, tak by sme boli viete čo, ak by sme tých 105 miliónov eur odmietli," vyhlásil premiér. Pellegrini si tiež nemyslí, že by sa rozhodnutia, aké spravilo ministerstvo obrany, mal dozvedať z novín.

Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu prekročil minister obrany za národniarov Peter Gajdoš, ktorý od rokovaní s USA odstúpil, svoje kompetencie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok