Lajčák navštívil arménskeho ministra, riešili Náhorný Karabach

TA3 TASR
13.3.2019 12:25

Spor o Náhorný Karabach nie je možné považovať za zmrazený konflikt. Počas pracovnej návštevy Arménska to povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý je úradujúcim predsedom OBSE. Spolu s miestnymi predstaviteľmi ocenil nedávne snahy o vyriešenie dlhoročného problému. Zároveň informoval o otvorení slovenského diplomatického úradu v Jerevane.

Šéf slovenskej diplomacie predstavil ministrovi zahraničných vecí Zohrabovi Mnacakanianovi, prezidentovi Armenovi Sarkisjanovi, predsedovi parlamentu Araratovi Mirzoianovi a predsedovi vlády Nikolovi Pašinjanovi priority tohtoročného slovenského predsedníctva v OBSE. Zároveň ich ubezpečil o podpore zo strany SR i OBSE pri hľadaní mierového riešenia konfliktu v Náhornom Karabachu.

"Sme realistickí a uvedomujeme si krehkosť dialógu, ale zároveň máme dobrý dôvod dúfať v pokrok v tomto procese. Práca spolupredsedov Minskej skupiny má plnú podporu slovenského predsedníctva v OBSE," zdôraznil minister Lajčák, ktorý vyzdvihol činnosť svojho osobného predstaviteľa pre konflikt riešený Minskou konferenciou Andrzeja Kasprzyka, ako aj osobitného predstaviteľa pre južný Kaukaz Rudolfa Michalku.

Témou ministrových rokovaní s arménskymi partnermi boli aj možnosti ďalšieho rozvoja slovensko-arménskych bilaterálnych vzťahov, vrátane rozvoja politického dialógu, ako aj obchodno-ekonomickej a investičnej spolupráce. Minister Lajčák sa stretol na neutrálnej pôde aj s lídrami náhornokarabašskej komunity, ktorí ho informovali o svojom pohľade na vývoj desaťročia trvajúceho konfliktu. Šéf slovenskej diplomacie navštívil Arménsko ako úradujúci predseda OBSE týždeň po pracovnej ceste do Azerbajdžanu a po februárovej návšteve Gruzínska, čím skompletizoval cesty po krajinách južného Kaukazu s cieľom priblíženia spôsobu riešenia konfliktov v tomto regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok