Odmietnutie amerických miliónov pre premiéra nie je uzavreté

TA3 TASR
13.3.2019 11:18

Odmietnutie financií z USA na opravu slovenských letísk pre premiéra Petra Pellegriniho nie je uzavreté. Zatiaľ podľa neho ide o názor ministra obrany a definitívny postoj Slovensko oznámi až po oficiálnom rokovaní. Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu prekročil minister obrany za národniarov Peter Gajdoš, ktorý od rokovaní s USA odstúpil, svoje kompetencie. Stanovisko SNS je nemenné, uviedla zas agroministerka Gabriela Matečná.

Odmietnutie amerických miliónov pre premiéra nie je uzavreté
TASR/Dušan Hein

Nemal by sa to dozvedať z novín

Koaličná rada sa podľa premiéra Pellegriniho bude téme venovať na budúci týždeň, rokovať sa má aj so šéfmi rezortov obrany a diplomacie. "Ak to bude výhodné pre krajinu a nebude to mať žiaden vplyv na suverenitu našej krajiny a nebude to vyslovene súhlas, že si tu budú vojská cudzích krajín behať hore-dole bez kontroly, tak by sme boli viete čo, ak by sme tých 105 miliónov eur odmietli," vyhlásil premiér. Podľa neho je dôležité prijať rozhodnutia o zmluvách až vtedy, keď je na stole definitívny kontrakt. Apeloval tiež na triezve rozhodovanie bez zbytočných emócií.

Pellegrini si tiež nemyslí, že by sa rozhodnutia, aké spravilo ministerstvo obrany, mal dozvedať z novín. Upozornil, že takéto vyhlásenia vnímajú aj v zahraničí a pre Slovensko je dôležité zachovať si medzinárodný kredit. "Aj včera som deklaroval v Štrasburgu, že vláda pod mojím vedením neuhne ani o milimeter z jasného proeurópskeho a proatlantického smerovania krajiny," pripomenul v tejto súvislosti.

Žiga: Gajdoš prekročil kompetencie

Podľa ministra hospodárstva Žigu prekročil minister obrany svoje kompetencie, keď rozhodol, že sa rezort obrany nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými.

"Predpokladám, že sa o tejto téme budeme ešte rozprávať. Na prvý pohľad to vyzerá, že prekročil svoju kompetenciu. O takýchto veciach bez ohľadu na to, ako by rozhodla vláda, by mala rozhodovať vláda,"povedal Žiga. Podľa neho, pokiaľ boli argumenty na to, aby sme od rokovaní odstúpili, tak to mal nechať na rozhodnutie vlády, nie na rozhodnutie ministerstva obrany. "Ministerstvo nereprezentuje záujmy celej krajiny, ale je utilitárne, to znamená, mal to nechať na rozhodnutie vlády," poznamenal Žiga. Ako doplnil, nevie, či sa bude touto vecou zaoberať v stredu vláda. Podľa neho to bude aj predmetom koaličnej rady.

Matečná: Stanovisko SNS je nemenné

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná pred rokovaním vlády poznamenala, že stanovisko SNS je v tejto veci nemenné.

Šéf envirorezortu László Sólymos z Mosta-Híd poznamenal, že susedné krajiny sa na podmienkach dohodli. "Vôbec to nie je voči záujmom SR dotiahnuť tieto rokovania tak, aby sme peniaze mohli dostať a mohli modernizovať tieto letiská," povedal Sólymos.

Rezort obrany v pondelok informoval, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými. Jej prijatie by podľa rezortu ohrozilo suverenitu Slovenskej republiky. Argumentuje aj tým, že ponuka USA nereflektovala na operačné požiadavky Ozbrojených síl SR. Rozhodnutie prekvapilo aj rezort diplomacie, ktorý v pondelok napísal, že s ním ministerstvo obrany svoje rozhodnutie nekonzultovalo. Odmietanie finančnej pomoci z USA na opravu vojenských letísk v situácii, keď sú na Slovensku rozbité cesty, nemocnice a školy, považuje prezident SR Andrej Kiska za absurdné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok