Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľné bezpečnostné svetlá pre cyklistov s viac ako 200 LED

Nositeľné bezpečnostné svetlá pre cyklistov s viac ako 200 LED
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka vývoju technológii LED a Bluetooth vzniklo viacero produktov nositeľného cyklistického osvetlenia. Britská spoločnosť Wayv do tejto oblasti prináša zaujímavú kombináciu nových funkcií, ktoré by mali prispieť k vyššej bezpečnosti cyklistov na cestách.

Nositeľné bezpečnostné svetlá pre cyklistov Wayv spolu obsahujú viac ako 200 LED diód. Systém sa skladá z troch vodotesných komponentov. Prvým z nich je nastaviteľný postroj, ktorý sa dá nosiť dokonca aj cez batoh. Druhým komponentom je svetelná jednotka, ktorá sa pripája na zadné vetracie otvory väčšiny cyklistických prílb tretích strán a posledným komponentom je bezdrôtové ovládanie, ktoré sa montuje na riadidlá bicykla. Postroj aj jednotka na prilbu majú uprostred veľké červené X, ktoré slúži ako zadné svetlo a na oboch stranách sú výrazné smerové ukazovatele odbočenia. Na popruhu sa ukazovatele nachádzajú aj na prednej strane.

Nositeľné bezpečnostné svetlá pre cyklistov Wayv.

Bezdrôtový diaľkový ovládač sa používa na aktiváciu smerových svetiel. Na rozdiel od niektorých iných systémov však nevyužíva tlačidlá. Používateľ namiesto toho posúva páčkou nahor alebo nadol, aby tým označil úmysel odbočiť doľava alebo doprava. Potom páčku vráti do jej neutrálnej polohy, čím smerové svetlá zhasnú. Na ovládači sa tiež rozsvietia kontrolné LED diódy smerových svetiel, aby používateľ vedel, ktorým smerom systém bliká. Dizajn diaľkového ovládania umožňuje ovládanie bez toho, aby jazdec musel dať ruku z rukoväte bicykla. No treba poznamenať, že systému chýba funkcia brzdového svetla, čo je trocha na škodu.

Nositeľné bezpečnostné svetlá pre cyklistov Wayv.

K dispozícii je mobilná aplikácia, ktorá umožní synchronizáciu systému, zapnutie a vypnutie LED diód na prilbe a postroji, používateľ tiež môže upraviť jas LED diód a prepínať medzi režimami stáleho svietenia a blikania svetiel. Cez aplikáciu sa dá samozrejme kontrolovať aj stav nabitia batérií. Tie sa nabíjajú prostredníctvom USB portu a na jedno nabitie by batéria mala vydržať 5 dní používania pre postroj (pri 30 minútach denne), jeden týždeň používania pre prilbu a dva týždne pre diaľkové ovládanie.

Nositeľné bezpečnostné svetlá Wayv sa dajú získať prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter za 76 libier pre kompletný systém, s dostupnosťou od novembra 2019. Teda v prípade, že kampaň bude úspešná a výrobca splní svoje sľuby.

Nositeľné bezpečnostné svetlá pre cyklistov Wayv.

Diaľkový ovládač pre cyklistické svetlá Wayv.