Mayová je sklamaná, neistota pokračuje. Brexit sa môže predĺžiť

TA3 TASR SITA
13.3.2019 08:22

Čo vlastne chcete? Túto otázku položila včera britským poslancom premiérka Theresa Mayová po tom, keď po druhý raz zmietli jej brexitovú dohodu zo stola. Európska únia je sklamaná a opoziční labouristi volajú po predčasných voľbách.

Odklad až o rok?

Britský europoslanec Nigel Farage, ktorý bol hlavným podporovateľom odchodu Veľkej Británie z Európskej únie v čase referenda v roku 2016, očakáva odklad odchodu krajiny z bloku o jeden rok. Po opätovnom odmietnutí dohody o brexite Farage v rozhovore pre tlačovú agentúru The Associated Press povedal, že politický chaos v Spojenom kráľovstve a nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu bránia hladkému odchodu v akomkoľvek skoršom termíne. "Buďme realisti. Ďalšia fáza rokovaní (o brexite) sa do novembra ani len nezačne. Takže by som povedal, že bude potrebný odklad o rok," povedal Farage.

Tento krok by podľa neho mohol tiež znamenať, že Británia sa zúčastní na májových voľbách do europarlamentu. V ňom Farage zastupuje britskú euroskeptickú Stranu nezávislosti Spojeného kráľovstva, ktorej bol dlhoročným predsedom. Medzičasom však už jej rady opustil na protest proti jej súčasnému smerovaniu.

Dolná komora britského parlamentu v utorok odmietla aj upravenú verziu dohody o vystúpení krajiny z únie, ktorú vyjednala vláda britskej premiérky Theresy Mayovej s európskymi predstaviteľmi. Za dohodu hlasovalo 242 poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu proti ich bolo 391. Mayová po hlasovaní povedala, že rozhodnutie britských poslancov "hlboko ľutuje". Zároveň potvrdila, že ďalším krokom bude hlasovanie o tom, či má Británia požiadať o odklad brexitu, ktorý je aktuálne dohodnutý na 29. marca.

Corbyn chce nové voľby

Vodca Labouristickej strany Jeremy Corbyn povedal, že je čas na nové voľby. "Vláda opäť utrpela porážku, a to ohromnou väčšinou. Teraz si musí priznať, že táto dohoda je mŕtva," povedal vodca labouristov po hlasovaní.

Zároveň však dodal, že labouristi sú ochotní spolupracovať s vládou na novej dohode o brexite. Corbyn odmietol možnosť, že by Británia odišla z Únie bez dohody. Podľa Mayovej si poslanci môžu vybrať medzi odložením brexitu, usporiadaním ďalšieho referenda alebo odchodom na základe inej dohody.

Európski lídri sú sklamaní

Poľutovanie nad neúspešným hlasovaním o dohode vyjadril aj hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. "EÚ urobila všetko pre to, aby bola dohoda o odchode Británie z EÚ schválená. Túto patovú situáciu môže vyriešiť iba Británia. Naše prípravy na odchod 'bez dohody' sú teraz dôležitejšie ako predtým," uviedol na Twitteri Barnier.

V podobnom duchu sa vyjadril aj hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska. "Výsledok dnešného hlasovania nás mrzí a sme sklamaní, že britská vláda si nezabezpečila podporu pre dohodu, ktorú obe strany uzavreli v novembri," uviedol Tuskov hovorca. Ľútosť nad opätovným neschválením vládnej dohody o odchode Británie z EÚ vyjadrili aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz či španielsky premiér Pedro Sánchez. Podľa holandského premiéra Marka Rutteho musí byť prípadný odklad brexitu "dôveryhodne a presvedčivo" zdôvodnený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok