Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vychádzková palica, ktorá dokáže sledovať pokrok pacienta

Vychádzková palica, ktorá dokáže sledovať pokrok pacienta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa človek zotavuje po poranení a má zníženú pohyblivosť, zvyčajne dostane vychádzkovú palicu, ktorá mu pomáha s chôdzou a pravidelne chodí na kontrolu k rehabilitačnému terapeutovi. Nová „inteligentná“ vychádzková palica je však navrhnutá tak, aby robila obe veci naraz.

Zariadenie, ktoré navrhli vedci zo španielskej univerzity v Malage, je v skutočnosti založené na bežnej vychádzkovej palici, ktorá má však v sebe umiestnené dva tlakové snímače v určitom rozstupe vo vnútri špičky palice. Pri každom kroku pacienta dokážu senzory zistiť, akú veľkú váhu na palicu kladie a za aký čas.

Tieto údaje sa následne prenášajú cez bezdrôtové pripojenie Bluetooth do mobilnej aplikácie v smartfóne používateľa. Odtiaľ sa dáta pošlú do počítača rehabilitačného terapeuta, pričom na ich spracovania sa využívajú špeciálne algoritmy, ktoré určujú, či je používateľ stále príliš závislý na vychádzkovej palici pre podporu počas chôdze, alebo či sa jeho potreba v priebehu času znižuje.

Inteligentná vychádzková palica má v sebe umiestnené dva tlakové snímače v určitom rozstupe vo vnútri špičky.

Batéria pre tlakové senzory vo vychádzkovej palici sa medzi jednotlivými prechádzkami nabíja bezdrôtovo. Výrobné náklady tohto riešenia sa zmestia po 100 EUR, čo je údajne oveľa menej, ako predtým vyvinuté vychádzkové palice so snímaním tlaku. Vedci pritom svoj návrh a softvér sprístupnili voľne na internete, takže ho môže použiť ktokoľvek. Okrem toho je v pláne vybaviť tento systém aj prvkami umelej inteligencie, ktorá by mohla umožniť spracovanie údajov priamo v palici či by prispela k analýze zložitejších ukazovateľov pokroku pacientov.

Výrobné náklady riešenia vychádzkovej palice s tlakovými senzormi sa zmestia po 100 EUR.