Policajti prinútili transrodovú ženu k ponižujúcej prehliadke

TA3 TASR
12.3.2019 15:49

Popredná egyptská organizácia na ochranu ľudských práv oznámila, že úrady zle zaobchádzali s transrodovou ženou zatknutou minulý týždeň pre obvinenia z členstva v teroristickej skupine - podrobili ju nútenej prehliadke konečníka, ktorá sa rovná týraniu a sexuálnemu obťažovaniu.

Policajti prinútili transrodovú ženu k ponižujúcej prehliadke
gaynews.it

Egyptská komisia pre práva a slobody uviedla, že Malák al-Kášifová bola donútená podstúpiť prehliadku telesného otvoru, ktorú absolvovala vo vládnej nemocnici v predchádzajúci deň. Organizácia dohliadajúca na dodržiavanie ľudských práv so sídlom v egyptskej metropole Káhira vyzvala na "bezpodmienečné" prepustenie al-Kášifovej. Zatkli ju za to, že vyzývala na protesty po havárii vlaku z 27. februára na hlavnej železničnej stanici v Káhire, kde zahynulo najmenej 25 ľudí a ďalších takmer 50 utrpelo zranenia. Ľudskoprávne organizácie uviedli, že po takýchto výzvach zatkli úrady desiatky osôb.

Prokurátori nariadili, aby bola al-Kášifová zadržaná na 15 dní pre podozrenie z členstva v teroristickej skupine, čo bola narážka na zakázané hnutie Moslimské bratstvo. Mnohí Egypťania po tragédii vyjadrovali na sociálnych sieťach svoje pobúrenie. Niektorí z nich obviňovali vládu prezidenta Abdala Fattáha Sísího, že neprijíma opatrenia na zlepšenie fungovania železníc ani po niekoľkých smrteľných nehodách. Vláda však upozornila, že pracuje na rozsiahlej modernizácii železničnej siete.

Témy: Káhira
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok