Čaputová vyhrala, v druhom kole sa stretne so Šefčovičom

TA3 SITA TASR ČTK
17.3.2019 00:20

Voliči na Slovensku mohli po piaty raz v histórii rozhodnúť, kto bude prezidentom. Výber kandidátov v prezidentských voľbách bol široký - na svoje si prišli liberálnejší aj konzervatívni voliči, prívrženci Západu i fanúšikovia spolupráce s Ruskom. Udalosti volebnej noci sme s vami sledovali online.

Volebný online sme ukončili, povolebné udalosti s nami môžete sledovať tu.

7:30 Volebná účasť v Trenčianskom samosprávnom kraji bola tretia najvyššia spomedzi slovenských krajov. Zo 484.944 oprávnených voličov tam prišlo k volebným urnám 259.522 voličov, ktorí odovzdali 259.442 obálok s 257.815 platnými hlasmi.

Ako vyplýva z priebežných neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky, priemerná volebná účasť v TSK dosiahla 53,51 percenta, čo bola po Bratislavskom a Žilinskom kraji tretia najvyššia účasť.

6:25 Milan Krajniak nebude svojich voličov vyzývať, aby hlasovali za jedného z dvoch postupujúcich kandidátov. Napriek tomu o dva týždne pôjde odovzdať svoj hlasovací lístok.

5:00 Čaputová podľa neoficiálnych výsledkov dominovala vo všetkých samosprávnych krajoch. Po sčítaní výsledkov zo všetkých okrskov mala najväčšiu podporu v Bratislavskom kraji, a to 59,65 % hlasov, naopak, najmenšiu mala v Prešovskom kraji, a to 30,28 %.

4:46 Zuzana Čaputová je rada, že sa v druhom kole prezidentských volieb stretne s Marošom Šefčovičom. Poďakovala všetkým voličom, ktorí ju posunuli v prezidentských voľbách do druhého kola, a to nielen v slovenčine, ale aj v jazyku menšín. "Uchádzala som sa o hlasy všetkých voličov, preto sa chcem všetkým poďakovať. Budem sa snažiť nesklamať," povedala.

4:33 Výsledky prvého kola prezidentských volieb ukázali vysoký dopyt po zmene na slovenskej politickej scéne. Povedala expremiérka a sociologička Iveta Radičová, podľa ktorej výsledky tiež ukázali vysokú mieru sebapoznania slovenských voličov z hľadiska názorov a postojov.

Víťazka prvého kola Zuzana Čaputová podľa Radičovej reprezentuje väčšiu spravodlivosť a lepší právny štát, ako aj nový štýl a obsah politiky. Na druhej strane, neúspešní kandidáti Marian Kotleba a Štefan Harabin zas personifikujú kritiku liberálnejšej a demokratickejšej politiky a predstavujú autoritatívny režim pevnej ruky. „Výsledky sú výzvou na prehodnotenie štýlu súčasnej politiky,“ vyhlásila s tým, že súčasné politické strany podľa nej nepredstavujú ani hrádzu proti rastu extrémizmu na Slovensku.

4:08 V nadchádzajúcom období chce prezidentský kandidát Maroš Šefčovič zdôrazňovať svoj program a tradičné kresťanské hodnoty. "Od zajtra začíname nanovo, karty boli opäť rozdané," myslí si Šefčovič, ktorý podľa svojich slov urobí všetko preto, aby oslovil väčšinu voličov na Slovensku.

3:29 Štefan Harabin zostáva sudcom Najvyššieho súdu SR, kde mal pozastavenú funkciu, a je presvedčený o tom, že ďalšie prezidentské voľby vyhrá. "Ja idem vyhrať ďalšie voľby a to je prvý krok. Neurobil som chybu, veď mám 301.000 hlasov. Sám so svojou rodinou som získal 15 percent hlasov, veď to je úžasný úspech. Ja ďakujem všetkým voličom a tým, ktorí si skutočne uvedomujú, o čo sa hrá na Slovensku," povedal.

3:04 Pozrite si záznam Štúdia TA3, počas volebnej noci, v ktorom sme diskutovali so sociologičkou a riaditeľkou Inštitútu pre výskum práce a rodiny, Sylviou Porubänovou a Václavom Hříchom, výkonným riaditeľom agentúry AKO.

01:50 Idem vyhrať, zopakoval Harabin aj po zverejnení výsledkov, podľa ktorých nepostúpil. Pozrite si jeho finálnu tlačovú besedu, kde svoje slová vysvetlil.

01:35 Klamal by som, keby som povedal, že je to výsledok, s ktorým som spokojný. Samozrejme, čakal som viac. Vyhlásil to neúspešný kandidát na prezidenta František Mikloško na margo zatiaľ neoficiálnych predbežných výsledkov prezidentských volieb. Podľa nich získal viac ako 5,6 percenta hlasov. "Nehovorím to nejako skleslo, ale v tejto chvíli moje angažovanie sa ako politika, ktorý by sa chcel ešte zúčastniť nejakých volieb, definitívne končí," poznamenal Mikloško.

01:30 Zuzana Čaputová je rada, že sa v druhom kole prezidentských volieb stretne s Marošom Šefčovičom. "Chcem pogratulovať pánovi Šefčovičovi k postupu do druhého kola. Som rada, že obidvaja nebudeme musieť čeliť extrému," povedala.

01:18 Výsledky prvého kola prezidentských volieb ukazujú, že nálada v spoločnosti na Slovensku je za zmenu. Vyhlásil to neúspešný kandidát na prezidenta Béla Bugár, ktorý podľa predbežných neoficiálnych výsledkov volieb získal zhruba tri percentá hlasov. Predvolebné prieskumy podľa Bugára ukazovali jednoznačne tých, ktorí sa môžu dostať do druhého kola volieb. "Dokonca favorizovali kandidátku Zuzanu Čaputovú. Pritom hrozil postup aj extrémistického kandidáta. Medzi druhým a tretím miestom podľa prieskumov verejnej mienky bol rozdiel dosť malý. Práve preto si myslíme, že aj časť našich voličov radšej hlasovala za favorizovanú kandidátku Čaputovú, aby sa do druhého kola volieb nedostal extrémistický kandidát," skonštatoval Bugár. 

Šéf Mosta-Híd tvrdí, že robili všetko pre to, aby dosiahol dobrý výsledok v prezidentských voľbách. "Možno keby som bol zdravší, bol by som aktívnejší. Som však pred operáciou," priznal.

01:15 Volebný výsledok je potrebné rešpektovať, rovnako ako je potrebné pokračovať v témach, ktoré sú pre občanov Slovenska zásadné. Kandidát na prezidenta Milan Krajniak takto komentoval svoj volebný výsledok i spätnú väzbu, ktorú vo svojej predvolebnej kampani získal od verejnosti.

"Nemožno sa tváriť, že výsledok nie je podstatný, no to, čo je pre mňa veľmi dôležité, je poznanie, že témy, ktoré som prioritne rozvíjal ako prezidentský kandidát, teda riešenie zadlženia ľudí a podporu rodičov, ktorí vychovávajú budúcu generáciu, sú absolútne zásadné, a ja ich budem presadzovať i naďalej," uviedol.

01:00 V druhom kole prezidentských volieb si definitívne zmerajú sily Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, ktorým sa podarilo od voličov získať najviac hlasov.

Po spracovaní 91,66 % okrskových zápisníc získala Čaputová 40,04 % hlasov, Šefčovič dostal od voličov 18,72 % hlasov. Čaputová výrazne vedie najmä v Bratislavskom, Trnavskom či Nitrianskom kraji. Tesnejší náskok má však napríklad v Prešovskom kraji.
Na treťom mieste skončil Štefan Harabin, ktorý získal 14,44 % hlasov.

0:50 Štefan Harabin má informácie o tom, že jeho nominantov nepúšťali do volebných komisií, a naďalej sa napriek predbežným výsledkom domnieva, že postúpi do druhého kola volieb. "Ja nekomentujem výsledky v polčase alebo v tretine zápasu. Nemám na to dôvod. Akurát mám informácie z volebných komisií, že nepúšťajú mojich nominantov do volebných komisií sčítavať hlasy. Zamykajú dvere, teda ide o jasnú manipuláciu. Ja si nič nemyslím, ja len hovorím, čo mi hlásia nominanti v okrskových volebných komisiách," uviedol po polnoci na krátkom brífingu Harabin.

Na otázku, či podá sťažnosť na Ústavný súd SR na priebeh týchto volieb, Harabin povedal, že "pokiaľ sa neuplatňuje právo, tak sa musí na to reagovať".

0:35 Zuzane Čaputovej gratuloval aj končiaci prezident Andrej Kiska, ktorý ju pred prvým kolom podporil.

0:30 Robert Mistrík gratuluje Zuzane Čaputovej k výsledku v prvom kole prezidentských volieb. Apeluje na voličov, aby ju prišli voliť aj v druhom kole.

0:30 Volebná účasť na Slovensku zatiaľ podľa predbežných výsledkov dosahuje 47,64 %.

0:20 Maroš Šefčovič má zrejme druhé kolo isté, stretne sa v ňom so Zuzanou Čaputovou. "V druhom kole začíname nanovo, máme rovnakú štartovaciu čiaru," uviedol na tlačovej besede, na ktorú prišiel aj s manželkou. Niekoľkokrát počas nej zdôraznil svoje kresťanské ukotvenie a podporu tradičnej rodiny.

0:15 Štefan Harabin aj po zverejnení prvých výsledkov neochvejne veril vo víťazstvo.

23:55 Spočítali už vyše polovicu okrskov. Stále výrazne vedie Zuzana Čaputové, na druhom mieste by sa poradie mohlo ešte meniť.

23:40 "Na Slovensku je volanie po zmene." Aj takto reagovala Zuzana Čaputová na prvé výsledky volieb, podľa ktorých vedie s vysokým náskokom. Ako uviedla, napĺňajú ju nádejou a optimizmom, ale treba si ešte počkať. V druhom kole by sa v prípade úspechu najradšej stretla s Marošom šefčovičom.

23:30 V prezidentských voľbách zatiaľ vedie Zuzana Čaputová, ktorej sa podarilo získať 38,91 % hlasov, za ňou nasleduje Maroš Šefčovič s 18,87 % hlasov a prvú trojicu uzatvára Štefan Harabin s 14,52 % hlasov. Vyplýva to z prvých predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených štatistickým úradom po spočítaní 21,56 % okrskových zápisníc.

23:25 Začínajú prichádzať aj prvé čiastkové výsledky.

23:16 Konečne sa končí volebné moratórium. Pozrite si exkluzívny prieskum AKO a o chvíľu začnú prichádzať aj prvé priebežné výsledky zo štatistického úradu.

23:10 Zuzanu Čaputovú prišiel do jej volebného štábu podporiť aj Robert Mistrík. Tento kandidát s podporou strán Sloboda a Solidarita a Spolu bol spočiatku považovaný za favorita volieb, napokon sa však koncom februára vzdal v jej prospech.

22:30 Hnutie OĽANO vyzvalo poslanca obecného zastupiteľstva obce Medzany Antona Vaňa, ktorý hrubým spôsobom narušil priebeh prezidentských volieb, aby sa urýchlene vzdal poslaneckého mandátu. Vaňo v komunálnych voľbách kandidoval za OĽANO. Ako uviedol hovorca hnutia Matúš Bystriansky, takéto správanie nie je hodné poslanca obecného zastupiteľstva.

Podľa medializovaných informácií v popoludňajších hodinách Vaňo pod vplyvom alkoholu zobral volebnú urnu z miestnosti a hodil ju na cestu. Tento incident posunul moratórium na celom Slovensku o vyše hodinu.

22:25 Zuzana Čaputová, Maroš Šefčovič i Štefan Harabin sú už vo svojich volebných štáboch. Čaputová "je plná očakávaní a verí v dobrý výsledok", Harabin chce voľby vyhrať a prirovnal boj o post prezidenta k športovým podujatiam. Šefčovič prišiel na štáb aj s manželkou.

22:20 Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány zhodnotil priebeh volieb ako relatívne pokojný.

22:05 Vyhlásenie oficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb sa očakáva v nedeľu napoludnie na tlačovej konferencii Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán.

22:00 Voľby sa skončili, zatvorili sa takmer všetky volebné miestnosti. Výnimku tvoria miestnosť v Malackách, kde sa hlasovanie predĺžilo o 35 minút a miestnosť v obci Medzany, kde po incidente  s volebnou urnou hlasujú až do 23:16.

21:30 Začína sa špeciálne volebné štúdio TA3 so sociologičkou Silviou Porubänovou a Václavom Hříchom z agentúry AKO. Naši hostia budú komentovať priebeh kampane aj samotných volieb i priebežné výsledky, ako ich bude zverejňovať Štatistický úrad SR. V rámci volebného štúdia prinesieme aj prieskum, ktorý pre TA3 vypracovala agentúra AKO. Ide o aktuálne čísla preferencií kandidátov - zber dát je vykonaný len niekoľko hodín pred samotným otvorením volebných miestností.

21:23 Napriek tomu, že Slovensko je parlamentnou republikou, prezident má ako najvyšší ústavný činiteľ v štáte dôležité právomoci. Pozrite si, aké sú kompetencie prezidenta.

20:55 Záujem o prezidentské voľby je v niektorých okrskoch v najväčších bratislavských mestských častiach vysoký. Môže za to najmä možnosť hlasovať na voličské preukazy. Potvrdili to hovorcovia viacerých miestnych samospráv. "V niektorých volebných okrskoch sme museli dopĺňať hlasovacie lístky, pretože prichádza veľmi veľa ľudí s hlasovacím preukazom," povedal hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Priebeh volieb je v Bratislave naďalej pokojný.

20:51 Predĺženie volebného moratória potvrdila aj riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. Skončí sa až o 23.16 h. Dôvodom je predĺženie hlasovania v dvoch volebných okrskoch, konkrétne vo volebnom okrsku v Malackách a v Medzanoch.

sitaa_7f000001-534a-62cf.jpg

20:39 V Pezinku musela volebná komisia riešiť podnet. Vo volebnej miestnosti za plentou bolo totiž na vzorovom hlasovacom lístku zakrúžkované meno konkrétneho kandidáta. "To je neprípustné. Vo vzorovom hlasovacom lístku nesmie byť označený konkrétny kandidát," povedal predseda pezinskej okresnej volebnej komisie s tým, že problém po ohlásení zakrátko vyriešili.

20:07 V obci Medzany v okrese Prešov bola približne hodinu zatvorená okrsková volebná miestnosť. Došlo tam k incidentu s volebnou urnou. "Prišiel volič, vzal urnu, vybehol von. Hodil ju o zem, a keďže je z papiera, tak sa rozletela. Urna je rozbitá a lístky sú porozhadzované," uviedol starosta obce Medzany Jozef Kipikaša.

Moratórium sa preto predlžuje do 23:16, až po skončení moratória začne štatistický úrad zverejňovať výsledky 1. kola prezidentských volieb.

19:55 Hoci hlavy štátu sa menia, sídlo, v ktorom úradujú a prijímajú návštevy, zostáva rovnaké. Od roku 1996 je ním Grasalkovičov palác v historickom centre Bratislavy. Reprezentačné nároky spĺňa, no prezidentom na bývanie neslúži. Obytná rezidencia im aj 26 rokov po osamostatnení sa Slovenska stále chýba.

19:43 Voliči majú ešte stále čas na to, aby podporili svojho kandidáta na prezidenta. Aká je aktuálna situácia vo volebnej miestnosti v jednej zo základných škôl v bratislavskom Ružinove, nám povedal kolega Marek Mašura.

19:31 Volebné moratórium sa skončí o 22.00 h, pokiaľ sa dovtedy nič závažné nestane. Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Predbežné neoficiálne výsledky prezidentských volieb sa tak podľa neho môžu zverejňovať aj napriek tomu, že jedna volebná miestnosť v Malackách bude otvorená dlhšie. "Pre jednu volebnú miestnosť nebudeme predlžovať moratórium," uviedol Bárány.

V meste Malacky vo volebnom okrsku 4 sa bude voliť do 22.35 h. Dôvodom je neskoršie otvorenie miestnosti pre doplnenie počtu členov okrskovej volebnej komisie.

19:23 Pozrite si, ako zachytili atmosféru vo volebných miestnostiach agentúrni fotografi.

18:59 Možnosti voliť prezidenta sa v jednej z volebných miestností v Základnej škole na Spartakovskej ulici v Trnave popoludní domáhal muž, ktorý podľa okrskovej komisie už volil predtým. Voliť druhýkrát mu komisia neumožnila, s týmto postupom súhlasili aj členovia Okresnej volebnej komisie v Trnave, ktorí prišli problém riešiť na miesto.

„Prišiel volič s platným občianskym preukazom, ktorý patril do toho volebného okrsku. V zozname voličov bol už zakrúžkovaný, podpísaný, a komisia tam mala aj údaje z jeho občianskeho preukazu. Voliť duplicitne mu nedovolila,“ popísala problém zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Trnave Adriana Richnáková.

18:51 Doterajší priebeh volieb je pokojný, štátna volebná komisia prijala necelých 30 podnetov. Potvrdil to jej predseda Eduard Bárány. Najzávažnejší podnet sa podľa neho týka celoštátneho denníka. Podnetov je podľa šéfa komisie menej ako v minulosti. "Pokiaľ sa pamätám na komunálne voľby, tak to číslo bolo pomaly o jednu nulu vyššie," priblížil s tým, že občania tiež využívajú infolinku určenú na oboznamovanie voličov.

Za veľmi závažný podnet označil ten, ktorý sa týka celoštátneho denníka. "Nejdem rozoberať obsah podnetu, ale už len to, že sa to týka média s takýmto dosahom, ho robí závažným," uviedol, pričom dodal, že podnetom by sa malo zaoberať ministerstvo kultúry.

18:43 V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava majú prezidentské voľby doteraz bezproblémový priebeh. „Zatiaľ sme nezaznamenali žiadne problémy. Voľby sú pokojné a nič závažné sa neudialo,“ uviedol na margo volebného dňa člen okresnej volebnej komisie v Rožňave Štefan Ambruš.

18:19 Priebeh prezidentských volieb na Slovensku monitorujú aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Ako informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová, pozorovatelia sa zúčastnia na prvom aj druhom kole volieb a po ich ukončení vypracujú hodnotenia a odporúčania.

Pozorovateľská misia podľa Chmelovej monitoruje nielen priebeh volieb, ale zaujímala sa aj o právnu úpravu Slovenska. "Zaujímala ich novela zákona o volebnej kampani, ktorá sa vzťahovala aj na volebnú kampaň prezidentských volieb," doplnila.

18:10 Voliči v Hnúšti v okrese Rimavská Sobota majú záujem o prezidentské voľby a k urnám prichádzajú postupne už od rána. Vyšší záujem z ich strany však bol o posledné komunálne voľby. Zhodli sa na tom členovia okrskovej volebnej komisie v okrsku číslo 3. „V našom volebnom okrsku máme zapísaných celkovo 806 voličov. Dá sa povedať, že od rána chodí voliť dosť ľudí,“ povedala predsedníčka komisie Marta Demeová. Ako dodali viacerí členovia komisie, napriek záujmu voličov o prezidentské voľby je v porovnaní s poslednými komunálnymi voľbami, ktoré sa konali v novembri 2018, tentoraz účasť nižšia.

f2_7f000001-2fa0-8b19.jpg

17:25 V lyžiarskom stredisku Jasná v obci Demänovská Dolina volilo k štvrtej hodine popoludní viac voličov na hlasovacie preukazy ako miestnych. V jedinom volebnom obvode v obci je zapísaných približne 280 voličov. „K urnám z nich prišla doteraz približne tretina, no máme už viac ako 150 voličov s hlasovacím preukazom,“ uviedol pre predseda okrskovej volebnej komisie Miroslav Vozárik. Podľa jeho slov ľudia stoja disciplinovane v rade, k dispozícii majú dve miesta na úpravu hlasovacích lístkov. Vysokú účasť očakávajú aj v ďalších hodinách, kedy viacerí turisti po lyžovačke prídu z okolitých ubytovacích zariadení využiť svoje volebného právo.

17:05 V Kunešove svoje volebné právo využili krátko po otvorení volebnej miestnosti najmä tí, čo odchádzali za prácou do mesta alebo na nákupy. Aj keď je v dedine niekoľko chatárov, v popoludňajších hodinách tu s voličským preukazom nebol voliť nikto.

Predsedníčka miestnej volebnej komisie Lívia Ihringová uviedla, že voliť chodia obyvatelia priebežne. Ráno ich síce bolo pomenej, viac ľudí prišlo v čase obeda. "Problémy sme nemali zatiaľ žiadne," okomentovala priebeh prezidentských volieb. V obci je volebná miestnosť zriadená v miestnom kultúrnom dome, svoje volebné právo dnes môže využiť celkom 180 Kunešovčanov.

16:50 Už viac ako polovica zapísaných voličov prišla do 16. hodiny k volebnej urne určenej na prezidentské voľby v sliačskej časti Sampor. Okrsok, vzdialený asi osem kilometrov od kúpeľného mesta, eviduje 104 voličov, ďalších 13 má možnosť voliť na voličský preukaz. "Doteraz prišlo 55 voličov. Od otvorenia volebnej miestnosti chodili ľudia voliť priebežne, očakávame, že nejakí voliči prídu ešte podvečer," povedal predseda tamojšej okrskovej komisie Miloslav Lotrek.

16:30 Za múrmi prísne stráženej väznice v Leopoldove využilo svoje právo voliť prezidenta republiky zhruba tristo obvinených a odsúdených, ktorí mali vopred vybavené hlasovacie lístky. Do väznice za nimi s prenosnou volebnou schránkou prišli členovia jednej z okrskových volebných komisií z Leopoldova, ktorí tam strávili takmer štyri hodiny. Volilo aj niekoľko odsúdených z oddelenia doživotných trestov.

Väčšina väzňov volila vo väzenskej sále, kde mali členovia volebnej komisie vytvorené podmienky na svoju prácu. Obvinených a odsúdených z jednotlivých oddelení postupne vodili dozorcovia. Za odsúdenými z oddelenia doživotných trestov odňatia slobody išli členovia komisie podľa jej predsedu Mateja Štitáka až k ich celám. Napriek stopercentnej ochrane príslušníkmi Zboru väzenskej a justičnej stráže im nebolo všetko jedno. „Nebol to dobrý pocit, chceli sme ísť odtiaľ čo najskôr preč,“ povedal Štiták. Potvrdil však, že napriek určitým obavám sa nestal počas volieb v leopoldovskej pevnosti žiaden incident. Priestor voliť dostali všetci obvinení a odsúdení, ktorí mali hlasovacie preukazy. Možnosť voliť využili aj niektoré mediálne známe tváre, ktoré sa momentálne nachádzajú za mrežami.

16:18 Prvýkrát sa na prezidentských voľbách zúčastnili aj 18-ročné dvojičky Kristína a Veronika, ktoré študujú na Strednej odbornej škole Jozefa Čabelku v Holíči. Hlavný dôvod, prečo volili, bola podľa ich slov snaha posunúť Slovensko k lepšiemu. Napriek širokej ponuke nemali problém s výberom svojho kandidáta. "Dlho som nerozmýšľala, komu dám svoj hlas. Sledovala som médiá a dokázala som si urobiť obraz, koho budem voliť," uviedla Kristína. "Aj ja som na tom bola podobne. Keď som si získala informácie o jednotlivých kandidátoch, môj výber bol pomerne jednoznačný," doplnila Veronika.

16:15 Pravdu a zmierlivosť očakáva od nového prezidenta pán Peter z Liptovského Mikuláša, ktorý sa do volebnej miestnosti vybral priamo z lyžiarskeho svahu. Svoje volebné právo si vďaka voličskému preukazu uplatnil v obci Krahule v okrese Žiar nad Hronom. Pristúpiť k prezidentským voľbám aktívne a dať svoj hlas niektorému z kandidátov, považuje nielen za svoju občiansku povinnosť, ale aj poslanie a nutnosť. Jeho rozhodovanie nebolo podľa jeho slov ťažké, je verný svojmu presvedčeniu a ako sa povie "neprezlieka kabáty". "Takže som vždy v jednej dejovej línii," poznamenal obrazne.

16:10 Aj premiér Peter Pellegrini hlasoval v prezidentských voľbách.

zj5a1598_7f000001-124d-955d.jpg

16:05 V Košiciach a okolí je priebeh sobotňajšieho prvého kola prezidentských volieb pokojný. Povedali to predsedovia okresných volebných komisií za Košice a Košice-okolie, stretli sa len s bežnými otázkami. Nič mimoriadne nezaznamenala ani polícia. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

„Zatiaľ prebieha všetko hladko. Mali sme len zopár podnetov, ale všetky boli také, ktoré sme vyriešili za pár sekúnd,“ uviedla okresná volebná komisia Košice s tým, že niektoré okrskové volebné komisie ju kontaktovali v súvislosti s drobnými nezrovnalosťami v súvislosti s voličmi s hlasovacím preukazom alebo pasom. Žiadne závažné problémy podľa vlastných slov nezaznamenala ani okresná volebná komisia Košice-okolie. Počas náhodných kontrol nezaevidovala žiadne porušenia. Jej členovia v týchto chvíľach vykonávajú ďalšie kontroly.

16:00 Svoje volebné právo využil aj nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Svoj hlas odovzdal jednému z kandidátov na prezidenta v 15. volebnom okrsku na Základnej škole kniežaťa Pribinu v Nitre. „Povzbudzujem vás, aby ste využili svoje občianske právo a zúčastnili sa na prezidentských voľbách,“ vyzval veriacich biskup Judák. Podľa jeho slov je osobitnou úlohou kresťanov osvetľovať a usporadúvať všetky časné veci, ktoré sa ich bezprostredne týkajú tak, aby sa vždy diali a zveľaďovali podľa Krista.

15:42 Svoje volebné právo už využil aj minister spravodlivosti Gábor Gál.

15:40 V bratislavskom väzení — v Ústave na výkon trestu odňatia slobody a v Ústave na výkon väzby — v sobotňajších prezidentských voľbách väzni krátko pred 14.00 h už odvolili. Z celkového počtu 210 obvinených väzňov malo volebné právo 192. Právo voliť využilo len 17 obvinených. Informoval o tom riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Na druhej strane, z celkového počtu 449 odsúdených malo volebné právo 444 väzňov. Z nich k volebnej urne pristúpilo a volebné právo teda využilo 91 odsúdených. Voľby v bratislavskom väzení prebehli bezproblémovo a bez nedostatkov.

15:36 Prezidentské voľby v obci Podhájska v okrese Nové Zámky majú zatiaľ pokojný priebeh. Podľa odhadu členov okrskovej volebnej komisie je doterajšia účasť mierne vyššia ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách, určite však nižšia ako v posledných komunálnych voľbách. Záujem voliť majú aj voliči z rôznych kútov Slovenska, ktorí trávia dovolenku na termálnom kúpalisku v Podhájskej. „Je to približne stovka ľudí, ktorí prichádzajú voliť s voličskými preukazmi,“ uviedli členovia volebnej komisie.

15:30 Svoje právo voliť v sobotných prezidentských voľbách si nenechali vziať ani telesne postihnutí športovci. Tí sa v Ružinove stretli na ligovom turnaji v paralympijskej disciplíne boccia a stihli zároveň vhodiť volebný lístok do prenosnej volebnej urny. "Chceli sme týmto jednak upozorniť na šport boccia, ktorý je špecifický pre ľudí s telesným postihnutím na vozíkoch. A tiež sme chceli vyjadriť občiansky postoj, že aj ľudia so zdravotným postihnutím sa chcú podieľať na tom, ako sa bude spoločnosť ďalej vyvíjať," uviedol organizátor turnaja Jozef Blažek.

3-16032019-volebna-schranka-celoslovensky-turnaj-boccia601216_7f000001-0936-4ef3.jpg

15:25 Záujem o účasť v prvom kole prezidentských volieb prejavili aj Slováci, ktorí v súčasnosti pôsobia v zahraničí, respektíve tam dlhodobo žijú. Vzhľadom na nemožnosť voliť poštou alebo na zastupiteľskom úrade musia prísť na Slovensko. Cestu zo zahraničia absolvovali aj súrodenci Júlia a Filip Čahojovci. Júlia prišla do Bratislavy z Brna, Filip z nemeckého Mníchova. "Je to právo a zároveň si myslím, že aj povinnosť každého občana, ktorý sa zaujíma o svoju krajinu,“ ozrejmil motív svojej účasti Filip.

"Považujem to za dôležité, lebo aj tieto voľby ovplyvnia našu budúcnosť i budúcnosť našich detí," doplnila ho sestra. Júlia zároveň priznala, že volila podľa toho, či kandidát vyznáva rovnaké hodnoty ako ona a jej rodina. "Od novej hlavy štátu očakávam, že bude obhajovať záujmy Slovákov," dodala. Filip chce na poste prezidenta vidieť človeka, ktorý bude Slovensko slušne reprezentovať. "A zároveň nebude brať svoj úrad na ľahkú váhu, ale patrične bude využívať prezidentské kompetencie,“ dodal.

15:00 Štátna volebná komisia doteraz prijala takmer dve desiatky podnetov, týkajúcich sa narušenia priebehu prezidentských volieb. Informoval o tom predseda komisie Eduard Bárány. Ako doplnil, väčšinu podnetov už riešili v minulosti. K oznámeným podnetom komisia zabezpečuje dôkazy, niektoré však vie vyhodnotiť hneď. "Buď k nim štátna komisia zaujala stanovisko hneď, alebo keď šlo o odôvodnené podozrenie z porušenia moratória alebo niečo podobné, v tejto chvíli sme viac zabezpečovali dôkazy na neskoršie konanie, než by sme už priamo vo veci rozhodovali," vysvetlil Bárány.

Predseda komisie si nemyslí, že v sobotu dospejú ku konkrétnym rozhodnutiam. "Väčšina podnetov však boli otázky, na ktoré už komisia v minulosti odpovedala svojimi predchádzajúcimi uzneseniami," doplnil. Niektorí občania sa tiež sťažovali, že nedostali oznámenie o tom, kde majú volebnú miestnosť. Bárány nedokáže zaručiť, že oznámenia boli doručené do každej domácnosti. Poukázal na prípad, keď sa oznámenia doručili do nájomného domu, ale nie priamo do schránok. "Neviem vylúčiť, že si niekto aj na inom mieste takto nezľahčil život," uzavrel šéf komisie.

14:31 Oznam o dnešnom programe pri vstupe do volebnej miestnosti v Dome kultúry Javorina v Starej Turej.

25_7f000001-fa78-869f.jpg

14:30 Voľby sú v najväčších bratislavských mestských častiach zatiaľ pokojné a plynulé. Pokojný priebeh volieb bez akýchkoľvek narušení hlási napríklad Petržalka. Podľa Radovana Cholevu, vedúceho oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu, zatiaľ sa netvoria ani dlhé rady pred alebo priamo vo volebných miestnostiach, hoci je počet volebných okrskov tento rok znížený. Voliči sú zväčša vybavení do minúty. "Starosta (Ján Hrčka, pozn. TASR) osobne obchádza všetkých 56 volebných okrskov," podotkol Choleva.

Voľby sú pokojné a bez komplikácií aj v Ružinove, ľudia prichádzajú k volebným urnám postupne. "Máme dosť ľudí, ktorí prišli voliť s hlasovacími preukazmi," poznamenala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

V mestskej časti Nové Mesto volia ľudia aj na pas. "V takom prípade ale musí dať čestné prehlásenie (o trvalom pobyte v cudzine, pozn. TASR) a na základe tohto prehlásenia sa skontroluje, či občan naozaj nemá trvalý pobyt na Slovensku. Následne môže odvoliť a do pasu sa mu dá pečiatka, aby už nemohol voliť aj v inom okrsku," priblížil novomestský hovorca Marek Tettinger.

Pokojný a plynulý priebeh volieb potvrdzuje aj Staré Mesto. "Otvorené boli načas všetky volebné okrsky a komisie včas pripravené," povedal Matej Števove, hovorca staromestskej starostky. Komisie zatiaľ žiadny incident ani podnet nezaznamenali.

14:15 V prezidentských voľbách už zahlasovala aj opozičná poslankyňa Jana Kiššová.

13:50 V Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Levoči pristúpilo k voľbám v prvom kole všetkých dvanásť odsúdených, ktoré uplatnili svoje právo voliť prostredníctvom volebného preukazu, čo predstavuje zhruba desaťpercentnú účasť z celkového počtu 109 oprávnených voličiek. V porovnaní s rokom 2014, keď k volebným urnám pristúpilo v prvom kole volieb 15,53 percenta voličiek, je to pokles. Dnešná účasť je aj pod hranicou priemernej voličskej účasti v rámci všetkých ústavov SR, ktorá bola pred piatimi rokmi na úrovni 29,39 percenta.

Volebná miestnosť bola pre odsúdené väzenkyne sprístupnená o ôsmej hodine ráno. Do väznice bola vyslaná prenosná volebná urna s volebnou komisiou tretieho volebného okrsku Mesta Levoča.

13:15 Vo volebnej miestnosti na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Piešťanoch odovzdal svoj hlas v sobotných prezidentských voľbách aj Alain Janovjak. Francúza na Slovensko pred vyše dvoma rokmi zaviali obchodné aktivity, pred časom si požiadal o slovenské občianstvo. Prezidenta na Slovensku tak volil prvýkrát.

Možnosť voliť hlavu štátu v občianskom plebiscite je podľa neho dar a najvyššia etapa integrácie krajiny. Lebo, ako uviedol, je ešte veľa štátov, kde to nie je umožnené. "Ja to vnímam ako povinnosť každého občan. Vo výbere mi pomohli moji piešťanskí známi. Stretával som sa s nimi a rozprávali sme sa o kandidátoch, hovorili mi svoje argumenty. Bolo to pre mňa dôležitejšie a užitočnejšie ako hľadanie informácií na internete," povedal Janovjak. Porozumieť súvislostiam mu nerobilo žiadne problémy, po slovensky hovorí veľmi dobre, nakoľko pochádza z rodiny slovenského emigranta. "Môj otec je Bratislavčan, v roku 1968 po invázii zamieril do Švajčiarska a tam sa zoznámil s mamou, ktorá je Francúzka. Odvtedy žijú  vo Francúzsku," dodal. Do krajiny otca Alaina zaviedol obchod so striebornými šperkmi.

13:00 Vo Vysokých Tatrách sa počas volieb často stretávajú s množstvom voličov, ktorí do jednotlivých miestností zavítajú s voličským preukazom. Inak tomu nebolo ani v Tatranskej Lomnici, kde chodili návštevníci voliť už od rána. Voliť prišli okrem miestnych jednak lyžiari, ale aj turisti, či občania, ktorí do Tatier zavítali na wellness pobyt. „Tým, že sme v Tatrách, a že tu máme to lyžiarske stredisko, tak je to každoročne štandard, že ľudia využívajú voličské preukazy. Sme na to pripravení, keďže sa to opakuje a voličských lístkov máme dosť,“ ubezpečil Jurečka s tým, že zvyčajne tvoria voliči s preukazmi zhruba tretinu zo všetkých voličov.

Dodal, že v Tatranskej Lomnici je oprávnených voliť zhruba 1100 obyvateľov. „Máme tu však voličov z celej krajiny, od Partizánskeho až po Prešov. Chodia už od rána, dá sa povedať, že ich bolo už niekoľko desiatok,“ doplnil predseda volebnej komisie. Podľa neho zvyknú s voličskými preukazmi chodiť hneď zrána, prípadne popoludní, keď sa zavrie lyžiarske stredisko.

12:09 Nový prezident SR bude mať veľmi ťažké funkčné obdobie, a to najmä z hľadiska zahraničnej politiky. Opatrný a rozhodný však bude musieť by aj v domácich otázkach. Vyhlásil to bývalý prezident Ivan Gašparovič, ktorý novú hlavu štátu volil spolu s manželkou v spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.

Kandidáti na prezidenta sú podľa neho zaujímaví, pretože sú medzi nimi veľké rozdiely z pohľadu ako riadiť štát, ale aj z pohľadu filozofických a politických trendov. Gašparovič však upozorňuje, že treba predvolebné sľuby kandidátov vnímať opatrne. "Z toho čo povedali, je tak možno v priamej kompetencii prezidenta 20 percent," uviedol.

Nový slovenský prezident bude mať podľa Gašparoviča veľmi ťažké obdobie z hľadiska zahraničnej politiky. Ako spresnil, bude musieť byť veľmi opatrný a rozhodný aj v domácich otázkach. "Novému prezidentovi preto prajem veľa trpezlivosti a spravodlivosti," vyhlásil. Predpokladá, že situácia bude nervózna. Obáva sa totiž, že víťazi budúcoročných parlamentných volieb sa dajú "na vlnu pomsty". "Bodaj by som nemal pravdu, ale to nebude dobre pre občanov a ani pre štát," poznamenal.

12:05 Svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb odovzdal v Košiciach aj bývalý prezident Rudolf Schuster. Odvolil vo volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie. Sprevádzali ho dcéra, syn a ochrankár. "Ja nemôžem vynechať voľby, to je taká sila zvyku v rodine, vidíte, chodíme spolu, tak už to dodržíme do smrti. Kým sa dá, treba ísť príkladom, pokiaľ vás choroba nepremôže," povedal Schuster novinárom. Exprezident, ktorý v januári oslávil 85 rokov, sa vo februári podrobil operácii srdca a bol dvakrát hospitalizovaný.

11:56 Policajti zatiaľ nezaznamenali narušenie verejného poriadku v súvislosti s voľbami. Posilnené policajné hliadky budú v teréne až do uzatvorenia volebných miestností. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Na poriadok dohliadajú nielen motorizované, ale aj pešie policajné hliadky. "V teréne sú aj príslušníci kriminálnej polície, v prípade potreby sú pripravené aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici," doplnila Baloghová. Ak si to aktuálna situácia vyžiada, policajti sú podľa hovorkyne pripravení prijať adekvátne opatrenia.

11:19 Svoj hlas odovzdali už aj prezident SR Andrej Kiska s manželkou Martinou. "Volil som osobu, o ktorej som presvedčený, že bude pokračovať v boji za slušné a spravodlivé Slovensko. A chcem poprosiť aj vás, aby ste dnes išli voliť. Aby ste sa nespoliehali na to, že vaše hlasy budú stačiť až v druhom kole. Každý jeden hlas je dôležitý, každý jeden hlas rozhodne," napísal na sociálnej sieti.

11:15 V zariadení pre seniorov v Moravanoch nad Váhom pri Piešťanoch volila viac ako polovica obyvateľov. Pre 20 z 38 ubytovaných starších voličov požiadal riaditeľ Martin Cifra okrskovú komisiu priniesť prenosnú volebnú urnu. Nie je to výnimkou, záujem o účasť na voľbách mávajú v tomto domove aj pri ostatných hlasovaniach. Členovia komisie navštevovali seniorov v ich izbách.

Priemerný vek voličov bol 82 rokov, najstaršou bola 98-ročná pani Mária. "Máme aktívnych klientov, naši seniori sa o dianie naozaj stále zaujímajú. Živo debatovali po televíznych diskusiách, aj ja som im vysvetľoval kompetencie prezidenta," povedal Cifra. Keďže mal každý svojho favorita v rozhovoroch dochádzalo podľa jeho slov medzi nimi k výmenám názorov, ale "veľmi korektným". Medzi sobotnými voličmi prevládali, ako dodal riaditeľ zariadenia, ženy.

10:55 V obci Horný Bar, v okrese Dunajská Streda, chodia v sobotu dopoludnia ľudia do volebných miestností priebežne. V obci s vyše 1250 obyvateľmi môžu podľa zapisovateľky miestnej volebnej komisie Natálie Mezeiovej v dvoch volebných obvodoch občania využiť aj voličský preukaz, či možnosť voľby do prenosnej urny. Ako uviedla, využilo ju zatiaľ približne 14 ľudí z domova sociálnych služieb v Hornom Bare, pre ktorých sa prenosná urna vyžiada automaticky. Priebeh volieb je podľa nej pokojný a v ranných hodinách došlo viac voličov, ako predpokladali. O voličský preukaz bol záujem asi v šiestich prípadoch.

S jasnou predstavou o kandidátoch volil v obci 53-ročný Jozef. „Myslím si, že zvoliť si hlavu štátu je veľmi dôležité. Preto som sledoval aj diskusné relácie a napokon som si svojho kandidáta vybral,“ doplnil.

10:40 Právo voliť využijú aj vojvodinskí Slováci, ktorí získali občianstvo Slovenskej republiky. Príslušníci slovenskej menšiny v srbskej Vojvodine, ktorí na Slovensko prišli študovať či za prácou a následne získali právo požiadať o občianstvo, tu našli svoj druhý domov. Preto využiť volebné právo vnímajú ako povinnosť.

10:27 O budúcom prezidentovi môže rozhodnúť približne 280-tisíc prvovoličov vo veku 18 až 23 rokov. Ide o voličov, ktorí v predošlých voľbách hlavy štátu v marci 2014 ešte nemali právo voliť, lebo nedosiahli potrebný minimálny vek 18 rokov. Prezidentské voľby budú úplne prvé pre 17 500 mladých ľudí. V tomto prípade ide o tých, čo dosiahli 18 rokov od posledných volieb, teda od 10. novembra 2018, kedy boli voľby do orgánov samosprávy obcí.

10:15 V obci Brežany v okrese Prešov majú v okrskovej volebnej komisii troch členov jednej rodiny. Aj keď sú malou obcou, ľudia majú záujem o veci verejné, uviedla starostka obce Mária Gumanová. "Záleží to od toho, aké sú voľby. Ak sú komunálne voľby, tak vtedy je dosť vysoká účasť voličov. Pri prezidentských je to kedy ako. Ľudia sa viac zaujímajú o voľby ako v minulosti. Je to podľa mňa politikou, tým, čo ponúkajú jednotlivé strany, kandidáti, ich programy. Prvý raz máme v komisii troch členov z jednej rodiny. Je vecou politickej strany, ak nominuje do komisie svojho člena. Nominovali troch z jednej rodiny, strany o sebe navzájom nevedia," uviedla starostka Gumanová.

Študent práva Igor Grejták je v okrskovej volebnej komisii prvý raz. "Myslím si, že aby mohlo dochádzať k spravodlivému priebehu volieb, tak by mali byť v komisiách aj mladí ľudia. Osobne sa mi nepáči, ako sa na Slovensku dostáva do popredia populizmus. Ľudia majú veľké očakávania. Dostávajú sa do popredia právomoci prezidenta, ktoré nemá. V prvom rade od hlavy štátu očakávam reprezentáciu doma i v zahraničí, potom spravodlivé ustanovenie orgánov, hlavne teraz, keď bude voľba prokurátora a voľba ústavných sudcov," povedal Grejták, ktorý je v komisii spolu s rodičmi.

10:00 Predseda Národnej rady Andrej Danko už odvolil v mieste svojho bydliska. Informoval o tom hovorca Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník. Danko zároveň vyzýva Slovákov, aby využili svoje ústavné právo a išli voliť aj oni.

9:27 V obci Janice na juhu okresu Rimavská Sobota zomrel pred otvorením volebnej miestnosti predseda tamojšej okrskovej volebnej komisie. TASR o tom informovala starostka Marta Martinovicsová. „Bohužiaľ, okolo 6.30 h došlo k takejto tragickej udalosti. Nezomrel však vo volebnej miestnosti, ale v kancelárii obecného úradu,“ uviedla Martinovicsová, podľa ktorej tak nebolo potrebné volebnú miestnosť meniť a voľby sa konajú bez prerušenia. Informáciu o úmrtí predsedu okrskovej volebnej komisie potvrdil TASR aj zapisovateľ okresnej volebnej komisie Lukáš Kvietok s tým, že voľby neboli touto udalosťou ovplyvnené, pretože bol zvolený nový predseda.

9:25 Situáciu monitoruje aj naša redaktorka Lenka Ježová. Pozrite si jej príspevok.

9:20 V meste Malacky sa vo volebnom okrsku 4 na Základnej umeleckej škole na Záhoráckej ulici začali prezidentské voľby o 7.35 h, teda o 35 minút neskôr. Zdržanie spôsobilo doplnenie okrskovej volebnej komisie. V tomto okrsku sa budú preto sobotné voľby konať až do 22.35 h. Potvrdili to z mestského úradu i z Okresnej volebnej komisie Malacky.

Prezidentské voľby v ostatných volebných okrskoch v Bratislavskom kraji sa však začali načas a zatiaľ sú bez problémov. "Nemáme hlásené zatiaľ žiadne podnety," informovala Okresná volebná komisia Bratislava s tým, že všetky volebné miestnosti v Bratislave boli otvorené načas. Bezproblémový priebeh evidujú aj okresné volebné komisie v Pezinku i Senci a chystajú sa na kontrolu do terénu. "Spravili sme si časový harmonogram na výjazdy do okrskových komisií," podotkli v Senci. V Bratislavskom kraji je spolu 536 volebných okrskov. V Bratislave je to 361, v okrese Malacky 54, v okrese Pezinok 53 a v okrese Senec 68 volebných okrskov.

9:00 V podtatranskej obci Lendak chodia starší obyvatelia voliť hneď zrána, po omši. Istým špecifikom tejto dediny s 5300 obyvateľmi, ktorý sa len tak hocikde nevidí, je to, že voliči chodia odovzdať svoj hlas v tradičných krojoch. Potvrdil to predseda volebného okrsku číslo 1. Michal Gallik. „Voličské miestnosti na obecnom úrade a v kine sú hneď pri kostole, čo mnoho starších využije a hneď po omši idú voliť. Máme s tým skúsenosti pri každých voľbách,“ uviedol Gallik s tým, že v tomto čase zvyknú mať aj väčší nápor voličov a čakajú v rade.

Občania však chodia priebežne počas celého dňa. „Ja chodím stále hneď z kostola, už som tak zvyknutá a vždy v kroji, samozrejme,“ povedala Mária Halčinová, ktorú pri voľbe zdobil bežný pracovný kroj z Lendaku. Svoj hlas odovzdala na obecnom úrade hneď ráno aj 83-ročná Mária Neupauerová, sprevádzal ju syn. „Kroj nosíme odmalička, každý deň, a na voľby by to nemalo byť iné. Pre nás je to odev ako každý iný,“ skonštatovala.

8:50 Okresné volebné komisie v Žilinskom kraji nezaznamenali v sobotu ráno problémy pri otvorení volebných miestností na prvé kolo volieb prezidenta SR. Vo volebnom obvode Žilina si môžu voliči vybrať prezidentského kandidáta v 218 volebných okrskoch, v obvode Čadca v 77, v obvode Martin v 139, v obvode Liptovský Mikuláš v 96, vo volebnom obvode Ružomberok v 58, vo volebnom obvode Dolný Kubín v 41 a vo volebnom obvode Námestovo v 77 volebných okrskoch.

8:45 Hlas svojmu favoritovi už odovzdala aj majsterka sveta vo freestyle Lucia Kevická. Pred cestou do Českej republiky stihla odvoliť v bratislavskej Dúbravke. "Keďže mám právo voliť, vždy, ak je na to možnosť, ho využívam," povedala pre agentúru TASR.

Svetová šampiónka si želá, aby nový človek na prezidentskom poste bol skutočne dobrým reprezentantom krajiny. „Aby sa na neho ľudia mohli spoľahnúť, aby zastupoval správne záujem Slovenska a ľudia sa za neho nemuseli hanbiť,“ zdôraznila. Kevická má viacero medailí zo svetovej i európskej freestylovej scény. V roku 2012 zvíťazila na neoficiálnych majstrovstvách a v rokoch 2014, 2015 a 2016 skončila druhá. Je tiež dvojnásobnou vicemajsterkou Európy.

8:43 Niektorí už stihli odvoliť v Dome kultúry Javorina v Starej Turej.

stara-tura_7f000001-a913-0e3c.jpg

8:30 Voľby v Lučeneckom okrese sú zatiaľ bez problémov a všetky volebné miestnosti boli otvorené včas. Potvrdil to Jaroslav Morháč, zapisovateľ okresnej volebnej komisie, ktorá zastrešuje okresy Lučenec a Poltár. „Zatiaľ je všetko v poriadku. Všetkých 133 okrskov je otvorených a voľby sa už konajú všade,“ priblížil Morháč. Dodal, že v okrese Lučenec sa voľby konajú v 57 obciach, vrátane dvoch miest – Lučenca a Fiľakova. V okrese Poltár sú voľby v 22 obciach, z ktorých je mestom iba okresné sídlo.

8:25 Voľby prezidenta sa konajú aj v obci Slančík, ktorá je jednou z najmenších obcí okresu Košice-okolie. Volebná miestnosť je v budove bývalej materskej školy. "Voľby sa začali bez problémov presne o 7. hodine, oprávnených voličov máme zapísaných 172. Zatiaľ sme nemali žiadosti o voľby s prenosnou volebnou schránkou," uviedla podpredsedníčka okrskovej volebnej komisie Dita Stašová. Počas prvej hodiny neprišiel voliť nikto.

8:22 V obci Lúčka v okrese Sabinov sa začalo voliť o hodinu skôr. Otvorenie volebných miestností o 6.00 h v tejto obci potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. Hlasovať sa dá do 22.00 h.

8:11 Rozhodovať o voľbe prezidenta SR začali hneď po otvorení volebných miestností o 7.00 h aj obyvatelia bratislavskej Dúbravky. Viacero z nich hlasovalo v prvých minútach vo volebných miestnostiach, ktoré sa nachádzajú v Základnej škole Pri kríži.

Vôbec prvým voličom, ktorý zamieril k hlasovacej urne, bol Petr Švanda. Mimobratislavský program počas dňa rozhodol o tom, že svoje volebné právo využil hneď na začiatku volebného dňa. "Voliť chodievam pravidelne, považujem to za právo, ale istým spôsobom aj povinnosť. Tí, ktorí nechodia voliť, by potom nemali nadávať na výsledky,“ uviedol. Od novej osoby na poste prezidenta očakáva, že spojí spoločnosť. "Mal by spájať a byť prezidentom všetkých občanov Slovenska," zdôraznil.

Prezidenta, ktorý prispeje k zmieru v spoločnosti, si želá aj pani Vlasta. „Očakávam, že bude spravodlivý a nebude hrať na jednu stranu," dodala. Základná škola Pri kríži je jedným zo siedmich miest, kde sa nachádzajú volebné miestnosti v bratislavskej Dúbravke. Voliči tam volia v rámci štyroch okrskov, celkovo je v Dúbravke 31 volebných okrskov.

8:05 Volí sa aj v Banskej Bystrici. V jednej z volebných miestností je aj nás redaktor Martin Dušička, ktorý zistil, aká bola po otvorení volebných miestností na strednom Slovensku atmosféra. Prezradil tiež, čo by mohlo voličov odradiť prísť voliť.

7:45 Pozreli sme sa aj na východ Slovenska. Z Prešova nás informovala redaktorka Katarína Cimborová, podľa ktorej sa v metropole Šariša volí v 80 okrskoch. Volebné komisie zasadli prevažne v budovách základných a stredných škôl, ale aj v kultúrnych strediskách. V Prešove sa volí aj v pohostinstve, reštaurácii, zdravotnom stredisku či budove technických služieb mesta. Viac sa dozviete z jej telefonátu.

7:25 Pozrite si, aké informácie zistila krátko po otvorení volebných miestností redaktorka Barbara Štefanovičová v Ústredí štátnej volebnej komisie, ktorá zabezpečuje voľby po organizačnej a technickej stránke. Vyspovedala riaditeľku odboru volieb ministerstva vnútra Evu Chmelovú.

07:00 Môžete ísť voliť. Na celom Slovensku sa práve otvorili brány volebných miesností. Zatvoria sa večer o desiatej.

06:05 Všetky potrebné informácie k voľbám nájdete na našej špecializovanej podstránke.

05:45 O základných informáciách potrebných k voľbám sme sa rozprávali s riaditeľkou odboru volieb ministerstva vnútra Evou Chmelovou.

05:30 Intenzívna kampaň je za nami, počas moratória sme si trochu vydýchli a už o chvíľu môžeme zahlasovať za kandidáta, ktorého by sme chceli za prezidenta. Brány volebných miestností po celom Slovensku sa otvárajú o 07:00. Celý volebný deň aj povolebný vývoj s vami budeme sledovať online.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok