Najrozporuplnejšia postava. Harabin v justícii dosiahol všetko

TA3 SITA
13.3.2019 14:14

Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu SR, ktorý má v súčasnosti pozastavený výkon funkcie v súvislosti so svojou kandidatúrou na post prezidenta Slovenskej republiky, pochádza z východného Slovenska, kde aj študoval a dlhé roky pôsobil. Sudca úspešne ukončil právo na košickej univerzite Pavla Jozefa Šafárika.

Začínal na súde v Poprade

Na východnom Slovensku začínal Harabin aj svoju profesionálnu sudcovskú kariéru, ktorá odštartovala na Okresnom súde v Poprade, odkiaľ sa postupne prepracoval na Krajský súd v Košiciach. Harabin ako kandidát na prezidenta dlho svoj záujem o tento post nekomentoval, občianske podpisy preňho začala zbierať iniciatíva "Harabin na hrad" ešte v marci minulého roka. Za iniciatívou stojí napríklad Marián Tkáč, bývalý predseda Matice slovenskej. Harabin chce byť prezidentom všetkých občanov, preto kandiduje ako občiansky kandidát bez podpory politickej strany.

Ako jedno z hlavným opatrení by v prípade svojho zvolenia zriadil právnické oddelenie zložené z emeritných sudcov, ktorí by sa zaoberali podnetmi občanov. Najväčším súperom o obdobne orientovaných voličov bude pre Štefana Harabina zrejme Marian Kotleba.

Prezidentskí kandidáti: Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula.

harabin-2_7f000001-a752-eaa3.jpg

Sympatie k Mečiarovi

Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993 sa Štefan Harabin presunul vo svojej kariére na Najvyšší súd SR, kde s menšou prestávkou pôsobí dodnes. Darilo sa mu za politickej garnitúry Vladimíra Mečiara, ale aj za vlády Mikuláša Dzurindu. Harabin si váži Vladimíra Mečiara a považuje ho za architekta slovenského samostatného štátu.

Z pohľadu profesionálnej kariéry sa dá považovať Štefan Harabin za úspešného, keď zastával všetky dôležité posty v slovenskej justícii.

Okrem predsedu Najvyššieho súdu SR v dvoch päťročných obdobiach šéfoval aj Súdnej rade SR. Viedol aj rezort spravodlivosti. Aj v rámci pôsobenia v politike nie je Harabin nepopísaným listom. Do funkcie šéfa ministerstva spravodlivosti ho vytiahol práve Mečiar, ako nominanta vtedajšieho Hnutia za demokratické Slovensko. Sudca dobre vychádzal aj s vtedajším predsedom vlády Robertom Ficom. Harabin svoje pôsobenie vo vláde v súčasnosti hodnotí ako apolitické, pretože nebol členom žiadnej strany.

Konflikty a konšpiračné médiá

Pokiaľ niektorá osoba polarizuje slovenskú justíciu, tak je to rozhodne sudca najvyššieho súdu. Známe sú jeho konflikty s kolegami či rozhodnutia v nesúlade s odporúčaniami nadriadeného orgánu, teda trestnoprávneho kolégia. Harabin pritom viackrát argumentoval, že je jediným sudcom v Európe, ktorého stíhajú za vlastný právny názor. Štefan Harabin má vyhranené názory aj na kontroverzné témy. Rozhodne nie hovorí registrovaným partnerstvám osôb rovnakého pohlavia či adopcii detí takýmito pármi.

Okupáciu časti Ukrajiny armádou Ruskej federácie nepovažuje za anexiu, pričom argumentuje najmä medzinárodným právnym systémom. V súčasnosti sa rád tiež vyjadruje pre rôzne konšpiračné médiá, ako napríklad hlavné správy, slobodný vysielač a iné. Známy je aj jeho názor na migráciu, keď v čase vrcholiacej migračnej krízy v Európe hlásal neoverené informácie o príchode tisícok azylantov na územie Slovenska.

Okrem iných komunikačných kanálov využíva aj vlastné, napríklad na platforme youtube, kde ostro kritizuje politikov, svojich kolegov či dokonca priamych nadriadených. Svoju dlhoročnú šéfku Danielu Švecovú viackrát otvorene posielal na psychiatrické oddelenie či ju častoval vulgarizmami. Faktom aj napriek tomu zostáva, že pri viacerých podaniach na disciplinárne stíhanie tieto podnety skončili v Harabinov prospech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok