Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Instantný fotoaparát Instax Mini 90 Neo vás vtiahne do minulosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pamätáte si ešte na éru takzvaných instantných fotoaparátov Polaroid, ktoré vám takmer okamžite vytlačili zaujímavú momentku? Hoci dnes žijeme v digitálnej dobe, niektorí výrobcovia sa rozhodli vrátiť sa k tomuto, niekedy obľúbenému formátu. Príkladom je aj fotoaparát od výrobcu Fujifilm, ktorý púta pozornosť nielen svojim retro dizajnom, no najmä množstvom fotografických režimov.

Fujifilm Instax Mini 90 Neo je navrhnutý nielen pre nostalgických používateľov, ale cieli aj na mladých ľudí. Tí si tak môžu priamo na mieste spraviť fyzickú fotografiu, či už na oslavách, večierkoch, hudobných festivaloch, ale aj počas bežného dňa. Fotoaparát sa vyznačuje zaujímavým retro prevedením s čistými líniami. Jeho telo má kompaktné rozmery, vďaka čomu môže byť stále po ruke. Funguje pritom na jednoduchom princípe.

„Priamo do fotoaparátu sa vkladajú špeciálne Instax filmy, na ktoré sa vlastne prenáša obraz, ktorý fotoaparát vytvorí a tým pádom nám vlastne vyjde z fotoaparátu rovno fotka,“ hovorí pán Michal Borovička, NAY.

Používateľ tak môže v krátkom okamihu vytvoriť instantnú snímku s rozmermi 62 x 46 milimetrov. Jej hmotná podoba má výhodu v tom, že sa v podstate jedná o unikát a fyzická fotografia nesplynie alebo sa nestratí v množstve digitálnych, ktoré máme bežne v smartfónoch, notebookoch, počítačoch, či na vzdialenom cloudovom úložisku.

„Pokiaľ by sme sa chceli s tou konkrétnou fotografiou podeliť, tak vždy vieme využiť kvalitné skenery.“

No nie je to len vzhľad či jednoduché používanie, ktorým chce fotoaparát Instax Mini 90 Neo zaujať. Vývojári ho dobre vybavili aj po technickej stránke a používateľ má na výber množstvo kreatívnych režimov snímania.

„Je tam režim Bulb, ktorý nám vie otvoriť clonu až do 10tich sekúnd a vieme si preto urobiť buď krásne nočné snímky, prípadne sa tam vieme hrať s rôznymi svetelnými zdrojmi a vytvárať tak rôzne obrazce.“

Režim „krajina“ sa pre zmenu postará o to, aby boli ostré aj objekty, ktoré sú od fotoaparátu vzdialené viac ako tri metre. Používateľ môže tiež fotiť rôzne panorámy a scenérie.

„Potom je tam napríklad režim „deti“, ktorý sa používa na rýchlo pohybujúce sa objekty, ako sú či už deti alebo domáci miláčikovia. Z ďalších režimov tam máme potom režim „party“, ktorý zas vytvára pestrejšie a živšie farby na výslednej fotografii.“

Pomerne výkonný blesk zabezpečí počas fotografovania dostatok svetla pre danú vzdialenosť a vďaka efektom high-key alebo low-key si môže používateľ ľahko prispôsobiť jas. Na fotoaparát sa pritom dá spoľahnúť aj pri dlhšom používaní.

„O napájanie tohto fotoaparátu sa stará nabíjacia batéria, ktorá nám umožňuje až 100 snímok na jedno nabitie,“ dopĺňa pán Michal Borovička, NAY.

Fotoaparát Fujifilm Instax Mini 90 Neo by mohol zaujať kreatívnych ľudí, ktorí sú už presýtení dnešnou digitálnou dobou a chcú si vychutnať pocit fyzickej fotografie. Množstvo režimov ich pritom podporí pri tvorbe zaujímavých momentiek.

(Toto produktové video vzniklo v spolupráci so spoločnosťou NAY a daný produkt si môžete zakúpiť TU.)