Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Roomba i7+ zmení vďaka inováciám váš pohľad na robotické vysávanie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Baví vás vysávanie? Nepochybne existuje len menšina tých, ktorí sa na to tešia. Ostatní rozmýšľajú nad tým ako si to uľahčiť. Alebo ešte lepšie, ako sa vysávania úplne zbaviť. Receptom je určite aj robotický pomocník.

Americký iRobot svoje upratovacie stroje vyvíja už od roku 2002 a na Slovensku si ich užívame už 10-ty rok. Práve v tomto jubilejnom však prichádza aj nový model iRobot Roomba i7+. Ten si prináša také inovácie, ktoré opäť zmenia pohľad na robotické vysávanie.

Od uvedenia svojho prvého robotického vysávača stihla firma iRobot do domácností po celom svete umiestniť už viac ako 25 miliónov robotov. Nepochybne aj vďaka tomuto množstvu sa výrobcovi dostala značná spätná väzba od používateľov, ktorú pretavoval do vylepšených modelov.

„Či už to bol v roku 2008 navigačný systém iAdapt 1.0, v roku 2013 nové gumené AeroForce bezúdržbové hlavné kefy na vysávanie všetkých povrchov, alebo v roku 2015 nová navigácia iAdapt 2.0 s vizuálnou lokalizáciou pomocou kamery. Dnes máme novú technológiu iAdapt 3.0, kde si používateľ môže zvoliť vysávanie konkrétnych miestností a túto technológiu používa novinka Roomba i7+,“ hovorí pán Ivan Mucha, produktový manažér iRobot, Play Electronics.

Vzhľad nového robota pokračuje v okrúhlom trende predchodcov, no jeho nabíjacia stanica vo verzii i7+ sa výrazne zmenila a zväčšila. Prináša si totiž v sebe najväčšiu inováciu v podobe automatickej vyprázdňovacej stanice Clean Base.

„Vyprázdni obsah zásobníka a všetka tá špina ide do uzavretého vrecka, takže používateľ nielenže nemusí pomyslieť na vysávanie celé týždne, ale takisto sa absolútne nedotkýna špiny, ktorú robot povysáva. Keď je vrecko plné, stanica automaticky zahlási naplnenosť vrecka nielen kontrolkou na stanici, ale príde aj push správa cez aplikáciu.“

Výrobca sa pohral aj so zbernou nádobou na prach. V predchádzajúcich modeloch obsahovala aj motor a nedala sa preto veľmi umývať. Dnes je už motor súčasťou tela robota, čiže mimo nádobky, a tá je tak plne umývateľná. Druhou najvýznamnejšou inováciou je technológia inteligentného mapovania Imprint, ktorej prednosti vyzdvihuje mobilná aplikácia.

„Na vytvorenie inteligentných máp musí Roomba najskôr povysávať celú domácnosť 2 až 5 krát alebo používateľ môže spustiť režim spoznávania pôdorysu, kedy Roomba len chodí a nevysáva a vytvára si mapu priestoru. Takýchto máp vysávaného priestoru si Roomba dokáže zapamätať až 10. Po zmapovaní domácnosti Roomba navrhne rozmiestnenie miestností a používateľ cez svoj smartfón môže vyslať Roombu vysávať buď konkrétnu miestnosť alebo ktorékoľvek miestnosti, ktoré si v aplikácii navolí.“

Mnoho moderných domácností má dnes spojenú obývačku s kuchyňou, no nie vždy treba vysávať celý tento priestor. Roomba i7+ si však prináša aj v tomto smere vylepšenia.

„Viem si vytýčiť aj virtuálnu hranicu v takomto otvorenom priestore a tým pádom viem Roombu posielať do jednotlivých častí.“

Hoci si iRobot tvorí mapu pôdorysu domácnosti konkrétneho používateľa a údaje sa ukladajú na vzdialené cloudové úložisko, dáta sú výrobcom vnímané veľmi citlivo, a preto im venuje maximálnu pozornosť a bezpečnosť.

„Samotné pripojenie Roomby k Wi-Fi cez mobilný telefón je šifrované. A takisto všetok prenos dát s cloudom je šifrovaný 256 bitovým kľúčom.“

Stalo sa už štandardom, že si robotický vysávač prináša overený systém dômyselných kief. Tie sú vyrobené z gumeného materiálu a vďaka tomu zozbierajú na pevnej podlahe oveľa viac nečistôt a navyše sa na nich zachytáva oveľa menej vlasov. Rovnako jednoducho sa od vlasov aj čistia.

„Roomba používa prémiový trojstupňový systém čistenia, čo je kombinácia bočnej kefky, dvoch gumených hlavných kief a výkonného vysávania. Hlavné kefy sú špeciálne dizajnované tak, aby sa na ne nenamotávali dlhé vlasy a chlpy. A vysávanie je až 10 krát výkonnejšie ako základné série robotov Roomba,“ dodáva pán Ivan Mucha, produktový manažér iRobot, Play Electronics.

Vylepšená súčasná generácia priniesla dôkaz toho, že s ďalším vývojom to výrobca myslí vážne. Rovnako sa mu pri modeli Roomba i7+ podarilo ešte viac dosiahnuť cieľ minimalizovať starostlivosť používateľa o takýchto robotov. Rozhodne tak napĺňa svoju víziu vytvoriť robotický autonómny vysávač.