Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung Galaxy S10: Návrat na vrchol mobilného fotografovania

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nadšenci juhokórejských smartfónov Samsung oslávili príchod novej vlajkovej lode. Telefón pokračuje v číselnom rade, a tak si hovorí S10. Má za sebou pomerne úspešný vývoj a výrobca ho vybavil naozaj zaujímavými komponentmi. Vďaka nim priniesol aj množstvo nových funkcií, ktoré sme si vyskúšali na jeho predstavení.

Juhokórejsky výrobca si pripravil rovno tri verzie nového modelu. Klasický model S10 so 6,1 palcovým displejom, vlajkovú loď S10+ s o niečo väčším 6,4 palcovým displejom a úplne novú verziu S10e, ktorá má menšie telo a rovný 5,8 palcový displej. Displeje majú technológiu Dynamic AMOLED Infiniti-O a prinášajú si živé a kontrastné farby ako aj certifikáciu HDR10+. No a aby sa dal obsah sledovať takmer na celom displeji, bez vykrojenia, rozhodli sa vývojári pre zaujímavú inováciu so selfie kamerou.

„Ide vlastne o to, že priamo v tom displeji je vďaka laserovej technológii vyrezaný otvor, do ktorého vlastne sme umiestnili tú kameru, bez toho, aby sme poškodili jednotlivé pixle. To znamená ten displej v okolí toho fotoaparátu je plne funkčný,“ vysvetľuje pán Petr Holý, Samsung.

Všetky tri modely poháňa rovnaký, nový a výkonný osemjadrový procesor. Kapacita vnútorného úložiska sa začína na 128 gigabajtoch a pri pamäti RAM je rozdiel v tom, že kým S10e má pre ňu 6 gigabajtov, ostatné varianty sa začínajú na 8-mich. Náročnejších používateľov môže osloviť aj najvyšší model smartfónu S10+ v keramickom prevedení, pri ktorom sa na špecifikáciách rozhodne nešetrilo.

„Môže mať až 1 TB pamäte a 12 gigabajtov RAM. Dokonca i špeciálne nové Vapor Chamber chladenie pre absolútne najdokonalejší výkon. Takýto telefón je vhodný pre každého, kto veľa nakrúca, veľa hrá, veľa využíva ten telefón, neverí napríklad cloudu, potrebuje veľa miesta.“

Všetky modely disponujú štandardne 12 megapixelovým zadným fotoaparátom s variabilnou clonou, ktorú vie smartfón prepínať podľa svetelných podmienok medzi hodnotami F 1,5 a 2,4.

„A po novom tam máme aj ultra širokouhlý objektív, 16 megapixlový, ktorý má uhol záberu 123 stupňov. Vďaka tomu ste schopní urobiť vlastne jednu fotografiu, kde sa zmestí úplne skoro všetko bez toho, aby ste museli zapínať režim panoráma.“

Zadný ultra širokouhlý fotoaparát sa dá využiť aj pre snímanie akčných videí v režime takzvanej superstabilizácie. Modely Galaxy S10 a S10+ dostali do výbavy dokonca aj tretí fotoaparát s dvojnásobným optickým priblížením. No a menej skúseným používateľom môže pri fotení asistovať i umelá inteligencia, ktorá dokáže rozpoznať až 30 typov scén.

„Toto všetko prebieha offline, iba podľa analýzy toho fotoaparátu, že dokáže poznať, či človek fotí psa, mačku, auto, západ slnka alebo napríklad sneh. A podľa toho dokáže automaticky nastaviť kontúry, farby, vyváženie bielej, aby tá fotografia na konci vyzerala čo možno najlepšie.“

Režim umelej inteligencie Super Night Shot zasa pomôže pri fotení i v naozaj slabých svetelných podmienkach.

„Tento režim urobí niekoľko fotografií s dlhšou expozíciou, následne ich spojí dokopy a vlastne tomu používateľovi, vám, potom prezentuje už len tu výslednú jednu fotografiu s perfektnými detailmi, s perfektným presvietením.“

Nezabudlo sa ani na nadšencov selfie. Smartfóny S10e a S10 majú predný fotoaparát s rozlíšením 10 megapixelov, zatiaľ čo S10-plusko sa môže pochváliť duálnym predným fotoaparátom s rozlíšením 10 a 8 megapixelov pre vytváranie autoportrétov s umeleckým efektom rozmazaného pozadia.

Aby sa všetky funkcie dali využívať bez problémov po celý deň, výrobca znížil spotrebu procesora aj displeja a vo všetkých modeloch navýšil kapacitu batérií. Tie sa dajú nabíjať buď klasicky cez kábel alebo aj prostredníctvom technológie bezdrôtového nabíjania.

„Pribudla tam ešte jedna funkcia, kedy sme schopní vlastne tou S10tku bezdrôtovo nabíjať iné zariadenia. Stačí aby to iné zariadenie podporovalo klasický Qi štandard,“ uzatvára pán Petr Holý, Samsung.

Modelový rad smartfónov Samsung Galaxy S10 opäť posunul mobilné technológie vpred. Vďaka variabilite vo veľkostiach, špecifikáciách a samozrejme aj vo farbách, si tak môže používateľ vybrať presne taký smartfón, aký vyhovuje jeho životnému štýlu.