Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tretia generácia nabíjacích staníc Tesla skracuje čas na polovicu

Tretia generácia nabíjacích staníc Tesla skracuje čas na polovicu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Doba nabíjania elektromobilov hrá veľkú rolu v presadzovaní tejto technológie. Spoločnosť Tesla sa toto snaží riešiť treťou generáciou nabíjacích staníc V3 Supercharger. Tie sa môžu pochváliť maximálnym výkonom až 250 kW, čo by malo skrátiť dobu nabíjania elektromobilov Tesla o 50 percent.

Súčasná generácia rýchlo nabíjacích staníc Tesla Supercharger má už desiatky tisíc inštalácií na hlavných trasách po celej Severnej Amerike, Európe, Ázii a Tichomorí. Pri maximálnom vyťažení 120 kW môžu nabiť elektromobil Tesla za približne 30 minút. Nové riešenie s výkon 250 kW teda predstavuje výrazné zlepšenie. V skutočnosti robí z áut tejto spoločnosti najrýchlejšiu možnosť nabíjania elektrických vozidiel na trhu.

To sa však môže čoskoro zmeniť, napríklad Porsche sľubuje nabíjacie stanice s výkonom 350 kW, hoci nedávne testy ukazujú, že tieto čísla môžu byť ešte vyššie. Švajčiarska spoločnosť ABB tiež pracuje na vysokorýchlostnej nabíjacej stanici Terra High Power s výkonom 350 kW, zatiaľ čo konzorcium viacerých automobiliek pracuje na vytvorení siete nabíjacích staníc s rovnakým výkonom 350 kW v celej Európe.

Ilustračné foto (Zdroj: Tesla).

Ale späť k nabíjačkám Tesla V3 Superchargers. Tie údajne poskytnú pre elektromobil Tesla Model 3 dojazd až 120 kilometrov za iba 5 minútové nabíjanie. Nová architektúra využíva výkon 1 MW a je inšpirovaná úžitkovými batériami spoločnosti Tesla, pričom umožní maximálne nabíjanie jedného elektromobilu namiesto zdieľania kapacity s ďalšími vozidlami, čo je v súčasnosti normou.

Spoločnosť Tesla tiež zavádza novú funkciu nazvanú On-Route Battery Warmup. To znamená, že vždy, keď majiteľ plánuje trasu k stanici Supercharger, softvér vo vozidle automaticky zohreje batériu na optimálnu teplotu pre maximálne nabíjacie výkony v čase príchodu k stanici.

Tesla očakáva, že nový rýchlo nabíjacie stanice V3 Supercharger znížia bežný čas nabíjania v priemere o 50 percent. Stanice sa v nadchádzajúcich mesiacoch začnú budovať po celej Severnej Amerike a v poslednom štvrťroku 2019 by sa mohli rozšíriť aj na územie Európy, Ázie a Tichomoria.

Ilustračné foto (Zdroj: Tesla).