Zamestnanci by mali mať viac dovolenky, navrhujú v SNS

TA3 TASR
11.3.2019 10:18

Ľudia na Slovensku by mohli mať od roku 2020 nárok na viac dovolenky. Poslanec koaličnej strany SNS Tibor Jančula navrhuje zvýšiť základnú výmeru dovolenky na dobu najmenej päť týždňov zo súčasných štyroch týždňov, respektíve 20 dní. Do parlamentu predložil novelu Zákonníka práce.

Jančula chce novelou odstrániť zavedenú kategorizáciu zamestnancov pri ich nároku na dĺžku základnej výmery dovolenky len na základe kritéria veku zamestnanca, ktorá môže byť v určitých prípadoch pre zamestnancov diskriminačná. Preto navrhuje zvýšiť dĺžku základnej výmery dovolenky pre zamestnancov, ktorí nedovŕšili 33 rokov veku.

"V súčasnosti je to už platným sociálnym štandardom pre zamestnancov aj v iných členských štátoch Európskej únie, ako aj platným zamestnaneckým zvýhodnením pre mnohých zamestnancov na Slovensku na základe výsledkov kolektívneho vyjednávania so zamestnávateľmi," tvrdí Jančula.

Prijatie novely by podľa neho malo pozitívny vplyv na zdravie pracujúcich do 33 rokov, taktiež na manželstvo, rodičovstvo a rodinu. Novela má priniesť pozitívny vplyv i na cestovný ruch, zjednodušila by sa aj administratíva pre zamestnávateľov pri určovaní základnej výmery dovolenky pre zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok