Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť k prezidentským voľbám

TA3 SITA TASR
16.3.2019 08:00

Aj vy môžete rozhodnúť, kto zo skupiny rôznorodých prezidentských kandidátov sa stane nástupcom Andreja Kisku. Pripravili sme pre vás jednoduchý manuál, v ktorom sa dozviete základné veci potrebné na úspešné hlasovanie.

Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť k prezidentským voľbám
TASR/Štefan Puškáš

1. Kedy a kde môžete hlasovať?

Voľby sa konajú v sobotu 16. marca od 7.00 h do 22.00 h. Ak v prvom kole nezíska ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, druhé kolo volieb bude v sobotu 30. marca, taktiež od 7.00 h do 22.00 h.

Voliči majú k dispozícii presne 5640 volebných miestností. Môžete si vybrať tú, ktorá sa nachádza v mieste vášho trvalého pobytu, alebo môžete hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti, potrebovali ste si však vybaviť hlasovací preukaz.

2. Aké doklady potrebujete?

Ak ste občanom SR s trvalým pobytom na Slovensku, stačí vám občiansky preukaz. Ak hlasujete mimo miesta svojho trvalého pobytu, potrebujete okrem občianskeho preukazu aj hlasovací preukaz. Hlasovací preukaz sa dal vybaviť v úradných hodinách obce, kde máte trvalý pobyt, najneskôr posledný pracovný deň predo dňom konania volieb.

Slovenský občan, ktorý nemá trvalý pobyt na Slovensku a dostavil sa v deň konania volieb do volebnej miestnosti, sa preukáže slovenským cestovným dokladom, resp. pasom a súčasne volebnej komisii predloží čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

Toto vyhlásenie nemusí byť úradne overené a jeho vzor možno nájsť na webstránke ministerstva vnútra. Volebná komisia voliča s pasom dopíše do zoznamu voličov, zaznamená to aj v jeho pase a čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine pripojí k zoznamu voličov.

3. Čo robiť v hlasovacej miestnosti?

Hlasuje sa tajne, za plentou či volebnou zástenou. Na hlasovacom lístku zakrúžkujte (žiadne krížikovanie) poradové číslo len jedného kandidáta, ktorému odovzdáte svoj hlas. Netreba tiež krúžkovať celé meno s adresou a podobne. Hlasovací lístok vložte do obálky a vhoďte do volebnej schránky.

Ak sa volič náhodou pomýli, nemal by nič škrtať, ale vypýtať si nový hlasovací lístok. Nesprávne označený hlasovací lístok je potrebné vhodiť do špeciálnej zapečatenej schránky na nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky. V opačnom prípade sa volič dopustí priestupku, za ktorý je pokuta 33 eur.

Treba si dať pozor aj na to, že na hlasovacích lístkoch budú uvedené aj mená kandidátov, ktorí sa vzdali kandidatúry. Ako uviedlo ministerstvo vnútra, „na hlasovacom lístku bude uvedených všetkých 15 kandidátov“, ktorí boli zaregistrovaní. Voliči však o tom získajú pred hlasovaním informácie. „V každej volebnej miestnosti bude oznámenie o tom, ktorí z kandidátov sa vzdali,“ objasnilo ministerstvo. Hlas pre kandidáta, ktorý sa vzdal, bude totiž neplatný.

Na prípadné otázky odpovedia pracovníci MV SR na volebnej infolinke - 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312

4. Môžete voliť zo zahraničia / ako cudzinec s trvalým pobytom?

O novej hlave štátu sa nedá hlasovať poštou zo zahraničia. „Vo voľbách prezidenta nie je možné voliť poštou. Voľba poštou je možná vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky a pri referende,“ informuje ministerstvo vnútra. Cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku u nás prezidenta voliť nemôžu. Právo voliť prezidenta Slovenska majú občania SR, ktorí najneskôr v deň volieb dosiahli vek 18 rokov.

5. Čo ak ste chorí alebo nedokážete sami hlasovať?

Hlasovať môžete aj v prípade, ak zo závažných, najmä zdravotných dôvodov nemôžete prísť do volebnej miestnosti. Môžete požiadať obec a v deň konania volieb volebnú komisiu, pod ktorú patríte, o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky. Musíte však byť vo svojom volebnom okrsku.

Voliť môže aj volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať. Treba to oznámiť pred hlasovaním okrskovej volebnej komisii. Takýto volič má právo vziať so sebou za volebnú zástenu inú osobu, ktorá podľa jeho pokynov upraví hlasovací lístok a vloží ho do obálky. Obe osoby pred vstupom za volebnú zástenu člen okrskovej volebnej komisie poučí o spôsobe a pravidlách hlasovania.

Členovia okrskovej volebnej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky. Volič, ktorý nemôže sám vložiť obálku do volebnej schránky, môže požiadať, aby to v jeho prítomnosti urobila iná osoba. Nemôže ňou však byť člen volebnej komisie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok