Po havárii, pri ktorej zahynula aj Hrnkova rodina, pozastavili lety

TA3 TASR
11.3.2019 07:32

Čínsky úrad pre civilné letectvo vydal nariadenie, ktoré dočasne pozastavuje lety všetkých lietadiel typu Boeing 737-8 MAX. Stroj tohto typu patriaci spoločnosti Ethiopian Airlines sa zrútil po štarte z letiska v Addis Abebe, pričom zahynulo všetkých 157 ľudí na palube. Medzi nimi bola manželka, syn a dcéra podpredsedu SNS Antona Hrnka.

Takýto boeing havaroval aj v decembri

Čínsky úrad pre civilné letectvo uviedol, že príslušné nariadenie vydané v pondelok o 9.00 h pekinského času potrvá nasledujúcich deväť hodín. Úrad tiež informoval, že k tomuto kroku pristúpil z obáv o bezpečnosť a poukázal na to, že vlani v decembri za podobných okolností havaroval stroj tohto typu neďaleko indonézskeho pobrežia. Nehodu nikto neprežil.

CAAC dodal, že ďalšie nariadenie vydá po konzultácii s americkou federálnou leteckou správou a spoločnosťou Boeing v súvislosti s prijatými bezpečnostnými opatreniami. K rovnakému kroku pristúpila v pondelok aj letecká spoločnosť Ethiopian Airlines. "Po tragickej nehode linky ET 302.... sa Etiópske aerolínie rozhodli s účinnosťou od 10. marca zakázať štart všetkých lietadiel B-737-8 MAX," napísala štátom vlastnená spoločnosť vo svojom stanovisku na Twitteri.

Na palube lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, boli cestujúci 35 krajín. Stroj vzlietol z Addis Abeby o 6.38 h SEČ, havaroval niekoľko minút po štarte, nehodu nikto neprežil. Medzi obeťami sú aj štyria občania SR - rodina Antona Hrnka a charitatívna pracovníčka Danica Olexová. Príčina havárie lietadla Boeing 737-8 MAX stále nie je známa.

Začnú volať po zákaze lietadla?

Letecký expert Kurt Hofmann považuje situáciu v celom leteckom priemysle po zrútení takmer úplne nového lietadla Boeing 737 Max 8 v Etiópii za "veľmi dramatickú". Je možné, že sa čoskoro začne diskusia o celosvetovom zákaze lietania strojov tohto typu, uviedol Hofmann v pondelok. "Všetky aerolínie sa pýtajú, aký je problém?"

V prevádzke je aktuálne 350 lietadiel
Boeing 737 Max 8 a objednaných je vyše 5000. Situácia je "veľmi dramatická", keďže ide o nový typ lietadla, novú generáciu a pretože sa v priebehu niekoľkých mesiacov takmer rovnakým spôsobom zrútil už druhý stroj tohto typu, uviedol Hofmann v rozhovore pre Ö3-Nachrichten. Koncom vlaňajšieho októbra sa totiž zrútilo konštrukčne rovnaké lietadlo v Indonézii. Boeing 737 Max je aktuálnym modelom celosvetovo najvyrábanejšej skupiny dopravných lietadiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok