V Etiópii si uctia obete, na pondelok vyhlásili štátny smútok

TA3 TASR
10.3.2019 21:27

Etiópska Snemovňa reprezentantov vyhlásila pondelok za deň štátneho smútku za 157 obetí leteckého nešťastia, ku ktorému došlo v nedeľu ráno, keď sa krátko po štarte z letiska v Addis Abebe zrútilo civilné lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines. Medzi obeťami sú aj štyria občania SR.

Rakúski lekári i futbalový funkcionár

Na palube lietadla boli občania 35 krajín - niektoré z nich už medzičasom potvrdili ich smrť a prípadne aj zverejnili ich totožnosť. Zahynul napríklad Srb Djordje Vdovič, ktorý podľa srbského denníka Večernje Novosti pracoval pre Svetový potravinový program. O život prišiel aj Paolo Dieci, zakladateľ humanitárnej organizácie CISP, ktorá v rámci svojich projektov v Keni, Líbyi a Alžírsku veľmi tesne spolupracovala s Detským fondom OSN (UNICEF).

Zahynuli aj traja aktivisti humanitárnej organizácie Africa Tremila, ktorá sídli v talianskom meste Bergamo. Pri leteckom nešťastí zomrel zrejme aj známy kenský futbalový funkcionár Hussein Swaleh. O život prišli aj traja rakúski lekári, ktorí cestovali do Zanzibaru na pracovnú cestu.

Štyri obete zo Slovenska

Pokiaľ ide o obete zo SR, o život prišli manželka, dcéra a syn poslanca Národnej rady SR Antona Hrnka a charitatívna pracovníčka a projektová manažérka Danica Olexová.

Príčina havárie lietadla Boeing 737-8 MAX zatiaľ nie je známa. Letecká spoločnosť Ethiopian Airlines uviedla, že etiópske úrady, výrobca lietadla - spoločnosť Boeing - a ďalšie inštitúcie budú spolupracovať pri vyšetrovaní príčin nešťastia.

Letecká spoločnosť súčasne informovala, že kontaktovala pozostalých po všetkých 157 obetiach. Telesné pozostatky obetí im úrady vydajú hneď po identifikácii. Ethiopian Airlines v nedeľu popoludní vyhlásili, že časť cestujúcich na palube lietadla tvorili delegáti veľkej environmentálnej konferencie OSN zvolanej do Nairobi v Keni. Konferencia sa začne v pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok