Pre výpadok prúdu zomrelo vo Venezuele 15 ľudí, nedostali dialýzu

TA3 TASR
10.3.2019 21:09

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó oznámil, že požiada parlament, aby v krajine vyhlásil výnimočný stav. Guaidó chce týmto spôsobom požiadať o pomoc medzinárodné spoločenstvo v situácii, kedy takmer celá Venezuela čelí masívnym výpadkom dodávok elektrickej energie.

Pre výpadok prúdu zomrelo vo Venezuele 15 ľudí, nedostali dialýzu
SITA/AP

Zvolal krízové zasadnutie

Opozičný líder novinárom oznámil, že už zvolal krízové zasadnutie venezuelského parlamentu s cieľom "podniknúť okamžité kroky na zaistenie potrebnej humanitárnej pomoci". Guaidó sa tak snaží reagovať na rozsiahly výpadok prúdu, ktorý vo štvrtok popoludní zasiahol takmer celú juhoamerickú krajinu. Hoci v sobotu sa podarilo obnoviť v niektorých oblastiach prerušované dodávky elektriny, iné zostali naďalej bez nej.

Výpadok dodávok elektrickej energie vo Venezuele mal v posledných dňoch za následok úmrtie 15 pacientov, ktorí nemohli podstúpiť dialýzu. Informoval o tom Francisco Valencia, riaditeľ mimovládnej organizácie CODEVIDA, ktorá sa venuje ochrane práv pacientov. Venezuelčania so závažnou chorobou obličiek sú momentálne vo "veľmi ťažkej až kritickej situácii", uviedol Valencia.

Dodal, že v krajine momentálne nie je funkčných 96 percent dialyzačných jednotiek. Podľa Valenciu kvôli výpadkom elektrickej energie reálne hrozí, že časom budú z prevádzky vyradené všetky. Informoval, že niektoré dialyzačné jednotky síce majú generátory, ale viaceré z nich sa nepodarilo spustiť, keďže nemocnica nemala pre ne pohonné hmoty.

Len jedna jednotka pre deti

Valencia varoval pred nárastom úmrtí spojených s výpadkami dodávok elektrickej energie. Vzhľadom na počet dialyzovaných pacientov vo Venezuele vyslovil predpoklad, že daná situácia by mohla viesť k úmrtiu viac ako 10.200 ľudí. Dodal tiež, že vo Venezuele je len jedna dialyzačná jednotka pre deti. Jej 48 pacientov však kvôli výpadku dodávky prúdu nemohlo podstúpiť svoju liečbu.

Rozsiahly výpadok prúdu vo štvrtok popoludní zasiahol takmer celú juhoamerickú krajinu a pokým v sobotu v niektorých oblastiach obnovili prerušované dodávky elektriny, iné zostali bez nej. Venezuelská vláda obvinila z výpadku USA, ktoré podľa nej sabotovali ústrednú elektráreň Guri.

Venezuela často zažíva čiastočné výpadky prúdu, tohtotýždňový však patril k najhorším a najdlhším za celé roky a ochromil veľkú časť krajiny. Problémy Venezuely s elektrinou sú podľa expertov zapríčinené nedostatočnými investíciami do infraštruktúry, dopĺňa AFP s tým, že Madurov režim obvykle výpadky pripisuje vonkajším faktorom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok