Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentná značka Stop zvýši pozornosť blížiacich sa vodičov

Inteligentná značka Stop zvýši pozornosť blížiacich sa vodičov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Množstvo dopravných nehôd býva spôsobených nepozornosťou vodičov, ktorí na križovatke prehliadnu dopravnú značku Stop. Nová technológia by mohla zvýšiť bezpečnosť na cestách prostredníctvom blikajúcich svetiel na týchto značkách, ktoré reagujú na približujúce sa vozidlá.

Inteligentnú dopravnú značku Stop vyvinuli vedeckí pracovníci na pôde Texaskej univerzity v San Antoniu (UTSA). Výstražný systém je napájaný integrovaným solárnym panelom, čo mu umožní fungovať bez akéhokoľvek napájania z elektrickej siete. A ako táto inteligentná dopravná značka vlastne funguje?

Keď sa vozidlo približuje značke Stop, ktorá je vybavená novou bezpečnostnou technológiou, pasívny infračervený senzor s rozlíšením viacerých pixlov deteguje dráhu a rýchlosť tepelnej stopy blížiaceho sa vozidla. Senzor dokonca dokáže zistiť, aký typ vozidla sa ku značke blíži. Na základe týchto údajov začne nad značkou blikať červené výstražné svetlo, ktoré upozorní vodiča. Blikanie sa spustí dostatočne včas, aby sa dalo bezpečne zastaviť na základe aktuálnej rýchlosti vozidla.

V doteraz vykonaných testoch sa preukázalo, že systém má mieru presnosti detekcie vozidla na úrovni 90 percent. To je v skutočnosti lepšie, ako je tomu u existujúcich technológií detekcie vozidiel, napríklad pri použití spracovanie obrazových snímok alebo mikrovlnné radary. Navyše nový bezpečnostný systém vyžaduje málo energie, ktorú si dokáže aj sám vyrobiť, a jeho výrobné náklady sú výrazne nižšie. Konvenčné bezpečnostné systémy stoja aj niekoľko tisíc dolárov, zatiaľ čo tento nový inteligentný systém by sa mohol predávať za menej ako 60 až 100 dolárov za jeden kus.

Nová technológia by mohla zvýšiť bezpečnosť na cestách prostredníctvom blikajúcich svetiel na značke Stop, ktoré reagujú na približujúce sa vozidlá.