Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová generácia kompaktu Leica Q2 s full-frame CMOS snímačom

Nová generácia kompaktu Leica Q2 s full-frame CMOS snímačom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Leica aktualizovala už aj tak pôsobivý kompaktný fotoaparát Q z roku 2015, jeho nástupca s logickým označením Q2 sa pritom môže pochváliť full-frame snímačom s rozlíšením 47,2 megapixlov, ktorý dokáže zaznamenať 4K video a zvláda všetky druhy počasia.

Nový kompaktný fotoaparát Leica Q2 má rozmery originálu, konkrétne 130 x 80 x 91,9 mm), no výrobca do neho zakomponoval full-frame CMOS snímač s rozlíšením až 47,3 megapixlov. Fotoaparát si zachoval prvotriedny objektív 28mm F1.7 Summilux. Snímač v spolupráci s obrazovým procesorom Maestro II prináša schopnosť kontinuálneho snímania až 10 snímok za sekundu pri plnom rozlíšení, svetelnú citlivosť ISO 50 až 50 000 a automatického ostrenie za menej ako 0,15 sekundy.

Kompaktný full-frame fotoaparát Leica Q2.

Makro fotografi sa môžu k objektu priblížiť až na takmer 17 centimetrov. Fotoaparát zaznamená okrem statických snímok aj video v rozlíšení 4K UHD pri rýchlosti 30 alebo 24 snímok za sekundu a v režime s plným rozlíšením Cine4K je to 24 snímok za sekundu. Pokiaľ sa rozlíšenie zníži na Full HD, používateľ je schopný snímať spomalené videá rýchlosťou 60 alebo 120 snímok za sekundu. Otrasy fotoaparátu redukuje optický stabilizačný systém.

LCD hľadáčik s prvej generácie bol nahradený OLED elektronickým hľadáčikom s rozlíšením 3,68 milióna bodov, ktorý sa aktivuje, keď sa fotoaparát zdvihne na úroveň očí používateľa. Na zadnej strane sa nachádza 3 palcový dotykový displej s rozlíšením 1,04 milióna bodov. Snímky sa dajú ukladať aj vo formáte DNG.

Kompaktný full-frame fotoaparát Leica Q2.

Ochrana pred prachom a vodnými kvapkami zaistí možnosť fotenia za každých okolností. Batéria na jedno nabitie poskytne dostatok energie pre až 350 fotografií. Nechýba samozrejme ani možnosť bezdrôtového prenosu dát prostredníctvom technológií Bluetooth a Wi-Fi 802.11n.

Nový kompaktný fotoaparát Leica Q2 s full-frame snímačom je už k dispozícii za cenu 4 995 dolárov. To je asi jediná vec, ktorá môže odradiť potenciálnych záujemcov o toto šikovné zariadenie.

Kompaktný full-frame fotoaparát Leica Q2.