Vojaci si poriadne polepšia, mali by zarábať o stovky eur viac

TA3 TASR
8.3.2019 11:33

Platy vojakov by sa mali zvýšiť v priemere o 30 percent, každý vojak by mal mesačne zarábať minimálne o 300 eur viac. Na tlačovej konferencii to oznámili minister obrany Peter Gajdoš a generálny tajomník služobného úradu Ministerstva obrany Ján Hoľko. Cieľom opatrenia je zvýšenie atraktivity vojenského povolania. Populizmus, reagujú matovičovci.

Zvýšiť atraktívnosť a konkurencieschopnosť

"Plne si uvedomujeme, že potrebujeme zlepšiť atraktívnosť vojenského povolania a byť viac konkurencieschopný na trhu práce. Jedným zo základných opatrení, ku ktorému z tohto dôvodu pristupujeme, je výrazné zvýšenie platov profesionálnych vojakov," priblížil plány šéf rezortu obrany.

Gajdoš oznámil, že rezort by mal novelu zákona, ktorá zvýšenie platov umožní, predložiť do medzirezortného pripomienkového konania v apríli. Limity na platy by bolo v tomto prípade potrebné navýšiť o 50 miliónov eur, rozpočet ministerstva sa navyšovať nemusí. Rezort o tom podľa neho rokuje s Ministerstvom financií SR. Hoľko pripomenul, že zvyšovanie platov je naviazané na dlhodobý plán modernizácie Ozbrojených síl SR, ktorý schválila aj vláda.

OĽaNO: Populizmus pred voľbami

Tlačová konferencia nominantov SNS na Ministerstve obrany SR podla OĽaNO úplne jasne preukázala, že bývalý generál, dnes minister obrany Peter Gajdoš, a bývalý politruk, dnes generálny tajomník služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko si spomenuli na existenciu vojakov len vtedy, keď sa na Slovensku blížia troje voľby. Myslí si to tieňový minister obrany OĽaNO Jaroslav Naď

Naď považuje populistický krok nominantov SNS za veľmi smutný fakt. „Vojaci si mysleli, že keď budú mat generála na poste ministra, čakajú ich lepšie časy. V tejto chvíli však zažívajú veľké vytriezvenie,“ uviedol Naď, podľa ktorého majú najmä vojaci s nízkou hodnosťou nedostatočné platy, ktoré je podľa neho potrebné bezodkladne navýšiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok