Šéf OBSE Lajčák sa vrátil do OSN, chce viac spolupracovať

TA3 TASR
8.3.2019 10:37

Hľadanie riešenia krízy na Ukrajine, pretrvávajúce konflikty v Moldavsku a na Južnom Kaukaze či rozvoj spolupráce medzi Organizáciou Spojených národov a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe boli hlavné témy vystúpenia Miroslava Lajčáka ako úradujúceho predsedu OBSE na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

Pozornosť venoval Ukrajine

Členov Rady zároveň informoval o prioritách slovenského predsedníctva v OBSE, ktorými sú prevencia konfliktov, zmierňovanie ich následkov pre civilné obyvateľstvo, efektívny multilateralizmus a bezpečná budúcnosť, najmä pre mladú generáciu.

Lajčák venoval osobitnú pozornosť hľadaniu riešenia krízy na Ukrajine, pričom sa zameral aj na konkrétnu pomoc miestnym obyvateľom. „Medzi tieto opatrenia patrí napríklad oprava mosta v Stanici Luhanska, humanitárne odmínovanie alebo vytvorenie chránených oblastí okolo civilnej infraštruktúry,“ spomenul minister niektoré z príkladov. V súvislosti s pretrvávajúcimi konfliktmi v Moldavsku a na Južnom Kaukaze načrtol smerovanie ďalších aktivít medzinárodného spoločenstva. V tejto súvislosti zdôraznil význam úzkej spolupráce OSN a OBSE v týchto procesoch.

Bezpečnostnej rade OSN taktiež predstavil návrh rozvoja spolupráce medzi oboma organizáciami v boji proti terorizmu, násilnému extrémizmu, klimatickým zmenám, v otázkach udržateľného rozvoja a v iných agendách globálneho významu. „Myslím si, že by sme mali našu vzájomnú spoluprácu v najbližšom období ešte zintenzívniť. Ak hovoríme o legitímnosti krokov a ich dosahu, OSN v tomto nič nenahradí,“ dodal minister Lajčák.

Hovorili aj o spolupráci OSN a OBSE

Brífing úradujúceho predsedu OBSE sa v Bezpečnostnej rade koná pravidelne na začiatku jeho funkčného obdobia. OBSE zohráva dôležitú funkciu v celom spektre mandátu BR OSN - od včasného varovania až po predchádzanie konfliktom a riešenie ich základných príčin.

V nadväznosti na svoje vystúpenie v Bezpečnostnej rade OSN sa Lajčák spolu s členmi Rady zišiel na rokovaní s námestníčkou generálneho tajomníka OSN pre politické otázky a budovanie mieru Rosemary Di Carlo a s námestníkom pre operácie mieru Jean-Pierreom Lacroix. Partneri diskutovali o bezpečnostných výzvach, ktorým čelí región OBSE a o snahách slovenského predsedníctva pomôcť priblížiť zúčastnené strany k ich riešeniu.

Témou rozhovoru boli aj možnosti posilnenia spolupráce OBSE a OSN. Úradujúci predseda OBSE rokoval tiež s námestníkom generálneho tajomníka OSN pre boj proti terorizmu Vladimírom Voronkovom, s ktorým sa zhodol, že medzi aktuálne hrozby, ktorým čelí celý priestor OBSE, patrí radikalizácia a násilný extrémizmus, ktoré potenciálne vedú k terorizmu.

Minister Lajčák podpísal spoločne s výkonnou riaditeľkou Detského fondu Spojených národov Henriettou Fore Memorandum o porozumení medzi SR a UNICEF. Dokument pomôže plniť úlohy vyplývajúce z novej Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce SR na roky 2019-2023. Zároveň bude nástrojom na podporu a prehĺbenie vzájomnej spolupráce Slovenska s uvedeným fondom OSN, ktorého poslaním je zabezpečiť zdravie, ochranu a právo na detstvo. UNICEF je jediný fond OSN, ktorý je financovaný z čisto dobrovoľných príspevkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok