Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Škoda odhalila predstavu elektrickej mikromobility v mestách

Škoda odhalila predstavu elektrickej mikromobility v mestách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Škoda na autosalóne v Ženeve predstavila koncept jednostopového elektrického dopravného prostriedku KLEMENT, ktorý naznačuje víziu spoločnosti v tom, ako by mohla v budúcnosti vyzerať mikromobilita v našich veľkomestách.

Elektrický bicykel KLEMENT s motorom o výkone 4kW, ktorý je umiestnený v náboji kolesa, dokáže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 45 km / h. Vývojári integrovali ovládanie zrýchlenia a bŕzd do stúpačiek (namiesto pedálov), ktoré používateľ naklápa. Ide tak o jednoduché a inovatívne ovládanie. O bezpečnú jazdu sa postará hydraulická brzda s ABS v prednom kolese a zabudované LED osvetlenie. Spoločnosť Škoda sa so svojim konceptom KLEMENT vracia k počiatkom automobilky Laurin & Klement, do doby pred 124 rokmi, kedy sa výrobou bicyklov začala úspešná história firmy.

Koncept Škoda KLEMENT

Zdieľané dopravné prostriedky, ako je aj KLEMENT, budú v husto zaľudnených mestách uľahčovať napríklad denné dochádzanie do práce. Jednostopový koncept bol vyvinutý pre mladých ľudí, ktorí hľadajú udržateľnú alternatívu k automobilom a očakávajú viac ako len klasický bicykel, teda niečo, čo bude rýchlejšie, pohodlnejšie a ľahšie ovládateľné. KLEMENT má čistý futuristický dizajn s hliníkovým rámom bez páčok či káblov a namiesto pedálov sú len stúpačky.

Koncept Škoda KLEMENT

Zrýchľovanie a brzdenie je riešené podobne ako u populárnych hoverboardov. Prenesením váhy na prednú časť stúpačky začne motor v náboji kolesa akcelerovať, zatiaľ čo keď sa váha prenesie dozadu, KLEMENT aktivuje hydraulickú kotúčovú brzdu s ABS v prednom kolese a tiež motorovú brzdu v zadnom kolese. Dve 52 článkové lithium-ionové batérie majú celkovú kapacity 1 250 Wh a na jedno nabitie poskytnú konceptu dojazd približne 62 kilometrov. KLEMENT váži 25 kilogramov a napriek tomu je stále ľahko ovládateľný.

Koncept Škoda KLEMENT

Integrované LED osvetlenie obsahuje predné a zadné svetlo, brzdové svetlo, v stúpačkách integrované smerové svetlá a svetlá pre denné svietenie. Na rámovom nosníku, kúsok za riadidlami je umiestnený držiak pre smartfón s technológiou indukčného nabíjania. Smartfón, respektíve mobilná aplikácia je pritom kľúčom k množstvu funkcií. Napríklad k funkcii Coming Home, tiesňovému volaniu alebo k vzdialenej diagnostike a údržbe konceptu. Vďaka systému zónového monitorovania umožňuje koncept tiež nastavenie obmedzenia oblasti pohybu.

Koncept Škoda KLEMENT