Liter a pol denne je mýtus, priveľa vody škodí. Čo sa môže stať?

TA3 ČTK
9.3.2019 09:58

Na hydratácii nášho tela sa okrem toho, čo vypijeme, podieľa aj to, čo zjeme. Je teda zbytočné dennodenne absorbovať veľké množstvo vody. Väčšinou stačí piť vtedy, keď sme smädní, píše denník Le Figaro.

Liter a pol denne je mýtus, priveľa vody škodí. Čo sa môže stať?
ČTK

Jedlá plné vody

Naše telo, ktoré tvorí zo 60 % voda, obsahuje niekoľko desiatok litrov tekutiny. Napríklad u muža, ktorý váži 75 kg, je to asi 45 litrov. U ženy, ktorá váži 60 kg, je to 36 litrov. Telo denne vylúči v pote a moči okolo dvoch litrov vody. Keď je teplo alebo vynakladáme fyzické úsilie, je to viac.

Rozšíril sa názor, že denne je potrebné vypiť minimálne 1,5 litra vody, aby sme nahradili straty a udržali rovnováhu organizmu. Ale pozor, ak je toto odporúčanie nesprávne pochopené, môže mať v skutočnosti nepriaznivé účinky.

Samozrejme, že na rozdiel od ťavy schopnej čerpať zo svojho tuku a vyrábať z neho vodu, my môžeme zo svojich telesných zásob získavať len malé množstvo vody. Mnoho tekutín však absorbujeme zo stravy. Napríklad tanier so 150 gramami cestovín varenými vo vode obsahuje okolo 300 mililitrov. Pripočítajme si k tomu porciu zeleniny a bude to ďalších 100 mililitrov vody. Podobné je to aj pri mäse a rybách. A čo ak si ako dezert dáme šťavnaté jablko?

Kedy potrebujeme 1,5 litra vody?

Bez toho, aby sme vypili čo i len pohár vody alebo mali polievku, môže nám jedlo poskytnúť 600 mililitrov vody. Tri jedlá denne nám umožnia pokryť viac ako polovicu potreby vody. A ešte viac, ak si dopoludnia a poobede dáme olovrant alebo drink večer.

mineralky_7f000001-2a49-88a1.jpg

Toto viedlo amerického lekára Heinza Valtina k tomu, aby dôrazne vystúpil v denníku Journal of the American Medical Association v roku 2002. Podľa jeho názoru by bolo nevyhnutné vypiť 1,5 litra vody alebo viac denne počas diaľkového letu v priestore so suchým vzduchom, alebo v prípade intenzívneho športovania na prudkom slnku alebo v prípade problémov s ľadvinami. Za normálnych podmienok je to však priveľa a vypiť viac môže byť dokonca aj riskantné.

Tragické scenáre

Hydratácia je potrebná, ale nepreháňajme to. Je známe, že potománia, teda syndróm, pri ktorom človek vypije za deň desať litrov, môže skončiť problémami adaptácie organizmu v prípade nedostatku. Ak pijeme príliš, viac vylučujeme.

voda-3_7f000001-2fc0-7742.jpg

Nevyhnutnosť chodiť často na toaletu môže v noci viesť k problémom so spánkom. Ak ideme s pitím vody do extrému, môže dochádzať k zadržiavaniu určitého množstva vody v bunkách, čo vedie k zníženiu obsahu soli v krvnej plazme. V ťažkých prípadoch to môže spôsobiť zvýšenie tlaku vnútri lebečnej dutiny, čo vedie ku kŕčom, kóme a smrti.

Samozrejme, je potrebné sa dostatočne hydratovať. Prostredníctvom potravín, ktoré sú bohaté na vodu, ako aj ovocnými šťavami, polievkami, teplými nápojmi. A predovšetkým nezabúdajme na vodu. Avšak pozor na extrémy. Riziko hrozí najmä u športovcov, ktorí naraz vypijú litre a litre vody.

Témy: Le Figaro
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok