Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Solárne zariadenie pre výrobu hydrogénu láme rekordy

Solárne zariadenie pre výrobu hydrogénu láme rekordy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Belgickí vedci vyvinuli špeciálne zariadenie, ktoré kombinuje solárnu energiu a vlhkosť okolitého vzduchu na výrobu vodíkového plynu. Zariadenie dokáže denne vytvoriť rekordných 250 litrov hydrogénu počas celého roka. 20 takýchto panelov by mohlo lacno zásobovať všetku spotrebu elektriky a tepla v domácnosti.

Využívanie slnečnej energie patrí k dnešným moderným spôsobom, ako získať elektrickú energiu v domácnostiach. Problém je však v tom, ak túto energiu chceme skladovať pre neskoršie využitie. Batérie sú totiž stále nákladnou položkou a preto sa vedci z KU Leuven obrátili na vodík, ako lacnejšiu a celoročne dostupnú alternatívu obnoviteľného zdroja energie.

Vedeckí pracovníci vyvíjali svoje zariadenie na výrobu hydrogénu desať rokov a súčasná verzia dokáže dosiahnuť konverziu energie na úrovni rekordných 15 percent. Komerčne dostupné solárne panely ľahko prekonajú túto hodnotu a často dosiahnu 18 alebo 20 percent, no výhodou tohto riešenia je to, že veľké množstvo vodíkového plynu sa dá skladovať v podzemnej tlakovej nádobe pri tlaku približne 400 barov bez strát kapacity, ako je tomu pri skladovaní v batériách. S použitím palivových článkov sa rezervy z nádrže môžu využiť na vykurovanie, dodávku elektrickej energie alebo ako palivo pre vodíkové autá s účinnosťou konverzie až 90 percent.

Súčasná verzia zariadenia dokáže dosiahnuť konverziu energie na úrovni rekordných 15 percent.

Vodík sa často vyrába z neekologických zdrojov, ako je plyn a olej, a jeho výroba a skladovanie býva nákladné. Cieľom tohto projektu je vyhnúť sa tomuto problému vďaka vysokej účinnosti konverzie a použitím malých systémov navrhnutých pre prácu v menšom meradle. Výskumníci, že zoskupenie 20 panelov a skladovacej nádrže s objemom 4 kubických metrov by mohli domácnosti počas roka poskytnúť potrebný prísun elektrickej energie a vykurovania., kedy by sa zásoby vytvárali počas leta a vydržali by tak aj cez zimu.

Prototyp zariadenia čakajú v blízkej budúcnosti testy v teréne s pripojením na nehnuteľnosť vo vidieckom belgickom mestečku Oud-Heverlee. Počas nasledujúcich dvoch rokov sa vedci zamerajú na testovanie panelov pre domácnosť, poľnohospodárstvo a maloobchod, s cieľom masovej výroby a komercializácie tohto systému.