Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové plomby do zubov môžu vydržať až dvakrát dlhšie

Nové plomby do zubov môžu vydržať až dvakrát dlhšie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ máte plombu v zube, tak nejako očakávate, že vydrží natrvalo. V skutočnosti výplne zubov majú obmedzenú životnosť niekoľko rokov. Vedcom sa však podarilo vytvoriť nový materiál – zubné lepidlo, ktoré ako plomba vydrží v zube výrazne dlhšie ako kedykoľvek predtým.

Nový kompozitný materiál bol vyvinutý vedcami na Stomatologickej fakulte v Medicínskej a vedeckej univerzite v Oregone (OHSO). Materiál by mal byť až dvakrát odolnejší voči prasknutiu ako bežné materiály, ktoré sa v súčasnosti používajú pre výplne zubov. Okrem iného obsahuje tento nový materiál takzvaný tiouretán, čo je zlúčenina, ktorá sa bežne používa v ochranných náteroch pre autá a lodné paluby.

Materiál bol testovaný šesť mesiacov v simulovanom orálnom prostredí, kde sa zistilo, že je o 30% silnejší ako podobné lepidlá.

Zubné lepidlo obsahuje tiež polyméry nazývané ako (met)akrylamidy. V porovnaní so štandardnými lepidlami, ktoré sa používajú na výplne zubov, vedci tvrdia, že plomba z ich materiálu je oveľa odolnejšia voči poškodeniu spôsobenému vodou, baktériami a enzýmami v ústach. Materiál bol testovaný šesť mesiacov v simulovanom orálnom prostredí, kde sa zistilo, že je o 30% silnejší ako podobné lepidlá.

Dnešné plomby zvyčajne vydržia iba sedem až desať rokov predtým, kým zlyhajú pod tlakom žuvania, alebo sa medzi výplňou a zubom vytvoria medzery, ktoré umožňujú baktériám preniknúť a vytvoriť novú dutinu. Nový odolnejší materiál znamená pre pacientov nielen úsporu času a peňazí, keďže nemusia plombu tak často meniť, no zabráni sa tým aj vážnejším problémom a rozsiahlejšiemu zubárskemu zákroku v budúcnosti.

Nový kompozitný materiál pre výplň zubov by mal byť až dvakrát odolnejší ako súčasné plomby.