Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzor poháňaný pohybom ochráni pracovníkov v rizikových prostrediach

Senzor poháňaný pohybom ochráni pracovníkov v rizikových prostrediach
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hasiči, oceliari alebo baníci pracujú v ťažkých podmienkach, kde v tmavom a zadymenom prostredí nemusia včas zbadať hroziace nebezpečenstvo. V týchto situáciách by mohol pomoc privolať nový senzor, ktorý pre svoje napájanie využíva elektrickú energiu získanú trením.

Toto lacné zariadenie, ktoré bolo vyvinuté medzinárodným tímom vedcov, má podobnú veľkosť ako gombíková batéria a je z veľkej časti tvorené novým nano kompozitom uhlíkového aerogélu. Tento materiál je nielenže ohňovzdorný až do teploty na minimálne 300 ° C, ale zároveň slúži tiež ako elektrický generátor, ktorý vytvára elektrickú energiu pre svoj chod prostredníctvom trenia spôsobeného pohybom.

Senzor má podobnú veľkosť ako gombíková batéria a je z veľkej časti tvorený novým nano kompozitom uhlíkového aerogélu.

Ak sa senzor nosí niekde na podošve topánky alebo na ochrannom plášti, vytvára elektrický prúd, ak sa jeho nositeľ pohybuje. Senzor je vybavený nano anténou, ktorá je tak schopná nepretržite prenášať signál členom mimo rizikového pracoviska. Keby sa nositeľ prestal po dlhší čas pohybovať, prúd a teda prenos signálu anténou by sa prerušil. Operátor tak okamžite bude vedieť, že treba poskytnúť pomoc.

Profesor Ravi Selvaganapathy z univerzity McMaster, ktorý dohliada na celý projekt, tvrdí, že poloha hasičov by sa potom dala zistiť použitím triangulácie, keď sa okolo horiacej budovy nachádza veľa iných prijímačov. Do projektu sa zapojili aj vedci z UCLA a z Chemickej a technologickej univerzity v Prahe. Výskumníci veria, že nová technológia by mohla v budúcnosti zachrániť životy pracovníkov, ktorí denne riskujú svoje životy v nebezpečnom prostredí.

Senzor vytvára elektrickú energiu pre svoj chod prostredníctvom trenia spôsobeného pohybom.