Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modulárny systém MAPS zastaví navádzané protitankové strely

Modulárny systém MAPS zastaví navádzané protitankové strely
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Lockheed Martin, v rámci šesť týždňových vojenských skúšok americkej armády v Redstone Arsenal v Alabame, otestovala modulárne systémy aktívnej ochrany (Modular Active Protection Systems – MAPS), ktoré detegovali protitankové strely a odklonili ich od cieľa zablokovaním vodiacich signálov.

Pancier nie je jediný spôsob, akým sa môžu chrániť moderné tanky proti navádzaným raketám. V posledných rokoch boli pasívne ochrany rozšírené o aktívne systémy, ktoré čelia prichádzajúcim hrozbám skôr, ako dosiahnu cieľ. Spoločnosť Lockheed Martin vyvíja svoj aktívny protiraketový systém MAPS už od roku 2014. Ide o kolekciu senzorov a iných protiopatrení, ktoré odhalia rakety a následne ich odchýlia od svojho cieľa.

Modulárny systém aktívnej ochrany Lockheed Martin MAPS.

MAPS je pritom modulárny systém s otvorenou architektúrou, ktorý umožní nielen prekonfigurovanie pre konkrétne platformy a misie, ale dokáže prijať aj moduly vyvinuté tretími stranami. Systém pozostáva zo základnej súpravy, ktorá sa skladá z ovládacej jednotky, používateľského rozhrania, distribučného systému manažmentu napájania, sieťového prepínača a aplikačného softvéru pre riadenie a smerovanie senzorov a ďalších protiopatrení. Toto zloženie umožní inštaláciu systému na súčasných vozidlách a zároveň podporuje aj budúce systémy ochrany vozidiel.

Modulárny systém aktívnej ochrany Lockheed Martin MAPS.

Nedávno pritom americká armáda integrovala do MAPS tri nové protiopatrenia a vnemový senzor. Spoločnosť Lockheed Martin okrem iného vyvíja úsilie o začlenenie protiopatrení spoločnosti Ariel Photonics do systému MAPS a spolupracovala s firmou BAE Systems a so spoločnosťou Northrop Grumman na integrácii systému pre US Army Combat Capabilities Development Command Ground Vehicle Systems Center.

Úspech počas vojenských testov americkej armády podľa spoločnosti Lockheed Martin poukazuje na efektivitu aktívneho systému ochrany MAPS, ktorý sa dá rýchlo vybaviť novými komponentmi tak, aby spĺňal špecifické požiadavky misie a platformy.

Modulárny systém aktívnej ochrany Lockheed Martin MAPS.