Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pripravte sa, čaká nás doba super rýchleho všestranného USB4

Pripravte sa, čaká nás doba super rýchleho všestranného USB4
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej dobe sú moderné zariadenia zvyčajne vybavené najnovším štandardom USB 3.1, no ani ten nie je konečným. Už teraz totiž boli odhalené predbežné špecifikácie pre nový štandard USB4, ktorý sľubuje potenciálne dvojnásobné prenosové rýchlosti a celý rad nových možností.

Z technického sa blížime teraz k USB 3.2, ktorého špecifikácia bola vypracovaná už v roku 2017, hoci sa toto rozhranie neobjaví do konca tohto roka v žiadnych spotrebiteľských zariadeniach. USB 3.2 prináša so sebou novú verziu názvov štandardov, ktoré vypracovalo fórum USB Implementing alebo USB-IF. Po novom sa USB 3.0 stane USB 3.2 Gen 1, USB 3.1 sa bude nazývať USB 3.2 Gen 2 a USB 3.2 bude známe ako USB 3.2 Gen 2x2.

Napriek zmätočnému názvosloviu sú pre nás dôležité prenosové rýchlosti. Pre USB 3.2 Gen 1 je to maximálna rýchlosť 5 Gb / s, USB 3.2 Gen 2 má 10 Gb / s a nadchádzajúce USB 3.2 Gen 2x2 bude mať maximálnu prenosovú rýchlosť 20 Gb / s. To nás privádza k novej špecifikácii USB4 (bez medzery medzi názvom a číslom), ktorého teoretická maximálna prenosová rýchlosť sa zdvojnásobí na 40 Gb / s, čo by malo, obrazne povedané, priniesť pre externé prenosové disky a ďalšie zariadenia rýchlosť blesku.

Keď už sme pri tom blesku, pokiaľ ide o rozhranie USB4, bude podobné technológii Intel Thunderbolt 3. To znamená mimoriadnu všestrannosť, pokiaľ ide o riadenie prenosu údajov a napájanie iných zariadení, ako sú napríklad displeje, ktoré sa nemusia už spoliehať na centrálne napájanie.

Špecifiká tejto technológie sa musia ešte vypracovať, USB-IF zatiaľ len oznámila nový štandard USB4, ktorý sa do konečnej podoby dostane v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov. Káble USB4 a zariadenia s portami USB4 sa pravdepodobne objavia až niekedy v roku 2020. Rozhranie USB4 bude spätne kompatibilné s normami USB 2, USB 3 a Thunderbolt 3, takže všetky vaše existujúce zariadenia budú stále fungovať, aj keď nie s maximálnou rýchlosťou USB4. No napríklad nie všetky káble USB-C budú kompatibilné s USB4, pretože sú technicky oddelené od bežných noriem USB.