Kiska kritizoval fake news. Zákon obmedzujúci slobodu vetuje

TA3 SITA
5.3.2019 11:48

Pamiatke novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, následnej zmene v spoločnosti, úlohe médií, slobode slova či legislatívnym návrhom pre médiá sa vo svojom prejave na konferencii o slobode médií venoval prezident Andrej Kiska.

Kiska kritizoval fake news. Zákon obmedzujúci slobodu vetuje
SITA/Alexandra Čunderlíková

Kiska: Tlač má kontrolovať politikov

Pripomenul, že po vražde sa Slovensko dostalo do hlbokej krízy a ešte sa z nej nedostalo. Udalosti, ktoré sa stali, nás prinútili zamyslieť sa nad sebou, povedal prezident, presvedčený, že Slovensko do roku 2019 vstúpilo silnejšie a odhodlanejšie. Zároveň avizoval, že ako prezident nebude váhať vetovať zákon, ktorý by obmedzil slobodu novinárov.

press_7f000001-52cd-b32f.jpg

„Demokracia nepozná finálne víťazstvo alebo porážku. Je to práca, je to proces a máme veľa práce pred sebou – nielen na Slovensku, ale všade na svete,“ povedal Kiska. „Nepriatelia slobody tlače nie sú porazení, naopak, sú ešte odvážnejší a vidíme, že rastú protidemokratické emócie v spoločnosti,“ pokračoval Kiska vo svojom príhovore a venoval sa aj tzv. fake news, čiže falošným správam a dezinformáciám. „Tradičné médiá už nie sú jedinými strážcami pravdivých informácií. Vidíme, že aj mnohí politici využívajú vlnu fake news,“ upozornil prezident s tým, že dodržiavanie demokratických princípov si vyžaduje úsilie. Nezávislých a kriticky zmýšľajúcich novinárov potrebuje podľa neho spoločnosť viac než kedykoľvek pred tým. „Bez ohľadu na to, akým problémom čelíme, profesionálna žurnalistika musí byť vždy súčasťou riešenia, keďže kontrola faktov sa nedá nahradiť ničím iným,“ domnieva sa hlava štátu. Slobodná tlač musí kontrolovať politikov, proti dezinformáciám neexistuje univerzálny čarovný prútik, dá sa voči nim bojovať len starou dobrou novinárčinou.

Kiska v prejave pripomenul aj legislatívne snahy ovplyvniť či oslabiť prácu novinárov, zhoršiť mediálne prostredie a naštrbiť dôveru v médiá. „Sú návrhy zákonov, ktoré chcú oslabiť novinársku obec. Ako prezident nebudem váhať vetovať takéto zákony,“ prisľúbil Kiska. Vyzval na podporu a ochranu slobodnej žurnalistiky.

Útok na demokraciu

Účastníkom konferencie sa prihovoril aj šéf Európskej asociácie vydavateľov novín a časopisov ENPA Valdo Lehari Jr. Podľa neho novinári už od čias Martina Luthera riskujú svoje životy, svoj príjem, a to len pre jedno – aby prispeli k slobode prejavu. Lehari ocenil Kiskov prejav a snahu bojovať za slobodu novinárskej práce. „Je smutné, že politici verbálne napadajú novinárov. Deje sa to nielen v Ankare, Bielom dome a Moskve, ale dokonca aj tu či v Nemecku. Útok na novinárov je útokom na slobodu tlače a je to vyjadrením útoku na demokraciu,“ pokračoval Lehari. Žurnalistika je podľa neho o kladení otázok, pozornom počúvaní a zodpovedaní otázok. Tak sa dá podľa neho bojovať proti fake news. Zároveň verí, že nová európska smernica o autorských právach môže novinárom pomôcť a verí, že ju slovenskí europoslanci podporia.

Organizátormi konferencie sú Ringier Axel Springer, spoločne s organizáciami EMMA a ENPA. Konferencia sa koná pri príležitosti prvého výročia zavraždenia novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Hlavnou témou konferencie sú diskusia o tom, ako povzbudiť a posilniť novinárov, aby aj naďalej pracovali kriticky a nezávisle.

Rok od vraždy novinára redakcie Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej uplynul 21. februára. Verejnosť sa o vražde dozvedela v pondelok ráno 26. februára 2018. Ešte v ten deň vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar potvrdil, že Kuciakova vražda pravdepodobne súvisí s jeho novinárskou prácou. Momentálne sú v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej štyria obvinení, konkrétne Tomáš Szabó a Miroslav Marček ako vykonávatelia, Zoltán Andruskó ako sprostredkovateľ a Alena Zsuzsová ako objednávateľka. Okrem Kuciaka bolo vlani zabitých 54 novinárov po celom svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok