PR správa

Počet miliardárov klesol. Prečítajte si, na čom zbohatli a kde žijú

PR
5.3.2019 11:31

Svet vlani prišiel každý týždeň v priemere o viac ako štyroch dolárových miliardárov. Ich počet klesol o 224 na číslo 2 470. Prvýkrát sa však medzi nimi objavil aj Slovák.

Počet miliardárov klesol. Prečítajte si, na čom zbohatli a kde žijú
SITA/AP

Extrémne bohatí ľudia stratili priemerne zhruba 10 percent majetku, keďže poklesli takmer všetky triedy aktív na finančnom trhu. Celkové bohatstvo miliardárov sa minulý rok znížilo o jeden bilión dolárov, čo je asi desaťnásobok výkonu slovenskej ekonomiky. Aj tak dosiahlo 9,6 bilióna eur, ukázal prieskum Hurun Global Rich List 2019.

Najviac miliardárov je z Číny

Aspoň jedného miliardára má 67 krajín sveta, čo je o jednu menej ako v roku 2017. Najviac ich pochádza stále z Číny, až 658, hoci ich počet klesol takmer o pätinu. „Dôvodom tohto vývoja bol najmä pokles trhovej kapitalizácie čínskeho akciového indexu Shanghai Composite o vyše 20 percent,“ vysvetľuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Druhé miesto vo svete miliardárov patrí USA, kde má domov 584 z nich, čo je medziročný prírastok o 13 superboháčov. Tretie je Nemecko so 117 miliardármi. Viac ako 100 extrémne bohatých ľudí žije vo Veľkej Británii (109) a v Indii (104), ktorá klesla na piatu z vlaňajšej tretej priečky, keď stratila až 28 miliardárov.

jt_7f000001-4ff4-14fc.png

Z týchto piatich krajín tak pochádzajú takmer dve tretiny všetkých najbohatších ľudí sveta. Prieskum Hurun prvýkrát registruje aj slovenského dolárového miliardára Ivana Chrenka s majetkom 1,4 miliardy dolárov. Susedná Česká republika má štyroch miliardárov, vrátane premiéra Andreja Babiša so slovenskými koreňmi, rovnako ako Poľsko.

Peking nasledovaný New Yorkom

Mestom s najväčším počtom miliardárov je štvrtýkrát po sebe Peking. Sídli ich tu 103, čo je však o 28 menej ako pred rokom. New Yorku patrí druhé miesto s 92 miliardármi, keď sa ich počet za ostatných 12 mesiacov nezmenil. Tretie miesto si udržal Hong kong so 69 miliardármi. Prvú päťku dopĺňajú ďalšie dve čínske mestá Shenzhen, prezývaný aj čínsky Silicon Valley, a Šanghaj.

Miliardári z energetického nápoja

Aspoň jedného miliardára vyprodukovalo 1 931 firiem, o 226 menej ako v roku 2017, keď mnohým z nich klesla trhová kapitalizácia. Rekordérom v tvorbe boháčov s majetkom s počtom aspoň deviatich núl je thajský konglomerát CP Group, ktorý ich má 19. Predbehol tak výrobcu nápojov Red Bull s 12 miliardármi. Sedem z 10 verejne obchodovaných firiem s najväčšou trhovou kapitalizáciou založili americkí miliardári. Top trojku tvoria technologické giganty Amazon, Microsoft a Alphabet (materská spoločnosť Google).

Najbohatší je Jeff Bezos z Amazonu

Najbohatším človekom sveta ostal vlani zakladateľ firmy Amazon Jeff Bezos, ktorého majetok vzrástol o 20 percent na 147 miliárd dolárov. Na druhé miesto, o priečku nahor, sa oproti roku 2017 posunul Bill Gates, kedysi najbohatší človek na planéte a zakladateľ softvérovej firmy Microsoft. Jeho bohatstvo sa zvýšilo o sedem percent na 96 miliárd dolárov. Prvú trojku uzatvára investičný mág Warren Buffett, ktorého majetok klesol o 14 percent na 88 miliárd dolárov.Najbohatšou rodinou sveta sú Waltonovci s celkovým majetkom 173 miliárd dolárov, otec rodiny Sam Walton založil najväčší svetový maloobchodný reťazec sveta Walmart.

„Až 65 percent dolárových miliardárov zbohatlo vlastným pričinením, najviac ich je z Číny. Pätnásť percent ľudí v klube deviatich núl sú ženy, až 44 percent z nich sú však dedičky,“ hovorí Pánis. Najbohatšou z nich je Francoise Bettencourtová Meyersová, dedička kozmetickej firmy L´Oréal.

Každý desiaty miliardár je imigrantom z prvej generácie, najviac z nich prišlo do Spojených štátov, najbohatším je Sergej Brin, spoluzakladateľ Google, ktorého korene sú v Rusku.

Zbohatli aj vďaka investovaniu

Najviac miliardárov, až viac ako 12 percent zbohatlo podnikaním v technológiách, médiách a v telekomunikáciách, nehnuteľnosti vygenerovali takmer každého desiateho superboháča, necelých 9,1 percenta zbohatlo vďaka investovaniu. Delená štvrtá priečka patrí spracovateľskému priemyslu a maloobchodu, kde je zaradené aj bohatstvo, ktoré vytvorili módne značky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok